Prima pagină » Știri » Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO): ​Dizolvarea organizaţiilor de extremă-dreapta este legală

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO): ​Dizolvarea organizaţiilor de extremă-dreapta este legală

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO): ​Dizolvarea organizaţiilor de extremă-dreapta este legală

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) tocmai a pronunțat hotărârea în Ayoub și alții împotriva Franței (cererile nr. 77400/14, 34532/15 și 34550/15), declarând în unanimitate că dizolvarea administrativă a unei extreme de dreapta entitatea de către autoritățile franceze nu a încălcat libertatea de întrunire și asociere, citită în lumina libertății de exprimare, în articolele 11 și, respectiv, 10 din Convenția europeană a drepturilor omului (CEDO).

Având în vedere decesul unui student la Sciences Po și membru al mișcării antifascist, CEDO a acceptat că autoritățile au fost justificate  de a dispune dizolvarea asociațiilor de extremă-dreaptă

Cazurile se refereau la dizolvarea administrativă a trei entități de extremă dreapta: de facto (asociația Troisième Voie și echipa sa de securitate) și două asociații (L’Oeuvre Tineret francez și naționalist).

În ceea ce privește prima, CEDO a considerat că dizolvarea a avut ca scop asigurarea siguranței publice, prevenirea dezordinii și protejarea drepturilor altora, toate acestea constituind obiective legitime în sensul articolului 11 alineatul (2) din CEDO. Având în vedere informațiile înregistrate și contextul – moartea la 5 iunie 2013 a CM, student la Sciences Po și membru al mișcării antifascist – CEDO a acceptat că autoritățile au fost justificate în constatarea existenței unor motive relevante și suficiente care demonstrează o nevoie socială urgentă de a dispune dizolvarea asociațiilor în cauză, astfel încât să se prevină și să se pună capăt tulburărilor publice.

În ceea ce privește asociațiile naționaliste L’Oeuvre française și Jeunesses, instanța cu sediul la Strasbourg a constatat că au urmărit scopuri interzise de articolul 17 din CEDO și că au abuzat de dreptul lor la libertatea de asociere într-un mod incompatibil cu valorile toleranței, păcii sociale și nediscriminarea care stă la baza CEDO. Prin urmare, a declarat aceste cereri inadmisibile.

În programul uneia dintre aceste grupări, denumită „Tineri naţionalişti”, figurau „obiective de ură şi discriminare faţă de imigranţii musulmani, se proclamau antisemitismul şi ura violentă şi discriminarea faţă de persoanele homosexuale”, erau lansate apeluri „xenofobe” pentru o „revoluţie naţională” menită „să-i înlăture pe cei care nu sunt albi”, descrişi de respectiva grupare drept „paraziţi care distrug suveranitatea Franţei”, motivează CEDO.

Această hotărâre vine după decizia de ieri a Curții de Apel din Atena de a declara că partidul politic grec „Golden Dawn” este o organizație criminală. Guvernul spaniol pregătește, de asemenea, un proiect de lege pentru interzicerea fundației care îl onorează pe fostul dictator Francisco Franco.

Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind creșterea violenței neofasciste în Europa

Acum doi ani, în octombrie 2018, Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind creșterea violenței neofasciste în Europa, solicitând statelor membre să interzică în mod eficient grupurile neofasciste și neo-naziste și orice altă fundație sau asociație care înalță și glorifică Nazism și fascism, respectând totodată ordinea juridică internă și jurisdicția.

Citește și