Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a decis că modificările legale din Ungaria care au forțat mutarea Universității Centrale Europene a lui George Soros în afara țării încalcă legile UE.
„Condițiile introduse de Ungaria pentru a permite instituțiilor străine de învățământ superior să își desfășoare activitățile pe teritoriul său sunt incompatibile cu legislația UE”, a constatat cea mai înaltă instanță a Uniunii Europene, potrivit unui comunicat de presă.
Una dintre noile norme – introduse în 2017 – prevedea că instituțiile de învățământ superior din afara UE au nevoie de un tratat bilateral între țara lor de origine și Ungaria și trebuie să predea și în țara lor de origine, transmite dpa.
In 2017, zeci de mii de maghiari au ieşit în stradă la Budapesta, declanşând cele mai mari proteste cu care a trebuit să se confrunte preşedintele maghiar Viktor Orban de la venirea sa la putere.
Demonstranţii au denunţat noua lege, despre care partidele din opoziţie afirma că este menită să închidă Universitatea Central Europeană, instituţie care militează pentru „o societatea deschisă” – motto-ul sub care operează multe dintre fundaţiile finanţate de Soros.
Acest lucru a încălcat regulile Organizației Mondiale a Comerțului privind accesul echitabil la piață încorporat în legile UE, a constatat CEJ, precum și drepturile fundamentale ale UE privind libertatea academică și libertatea de a face afaceri.
Universitatea Central Europeană, fondată de miliardarul american-maghiar George Soros, a fost singura universitate din străinătate care nu a îndeplinit aceste cerințe.
Universitatea acreditată de SUA s-a mutat în mare parte la Viena în 2019, în lumina modificărilor legale introduse de premierul maghiar Viktor Orban.
Comisia Europeană a considerat că legislația UE a fost încălcată de modificările normelor Ungariei și a început acțiuni în justiție împotriva Budapestei.