Curtea Supremă a sesizat CCR cu privire la modificările aduse statutului magistraților
Legea prevede că CCR „se pronunță asupra constituționalității legilor, înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Președintelui României, a unuia dintre președinții celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puțin 50 de deputați sau de cel puțin 25 de senatori, precum și, din oficiu, asupra inițiativelor de revizuire a Constituției”.
Legea în legătură cu care a fost sesizată CCR este legea privind statutul magistraților. O modificare adusă de Senat la Legea 303, privind statutul magistraților, este amendamentul lui Șerban Nicolae privind eroarea judiciară. Amendamentul a fost respins la Camera Deputaților, dar aprobat în plenul Senatului, care este cameră decizională.
Potrivit amendamentului senatorului Șerban Nicolae, după ce prejudiciul cauzat de o eroare judiciară a fost acoperit de stat, Ministerul Finanțelor Publice se întoarce în mod obligatoriu pe cale judiciară împotriva judecătorului sau procurorului care a determinat eroarea judiciară.
Diferența față de actuala lege este sintagma „se întoarce în mod obligatoriu”, față de „se poate îndrepta”, cum prevede legea 303.
O altă modificare este aceea că „termenul de prescripție a dreptului la acțiune al statului prevăzut la alin 8 este de un an, de la data când a fost achitat integral prejudiciul” față de „termenul de prescripție a dreptului la acțiune în toate cazurile prevăzute de prezentul articol este de un an”.