Prima pagină » Știri » Curtea Supremă anunță că autorul amenințării cu „rachete” a mai primit 30 de zile de arest

Curtea Supremă anunță că autorul amenințării cu „rachete” a mai primit 30 de zile de arest

Curtea Supremă anunță că autorul amenințării cu „rachete
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis prelungirea cu 30 de zile a mandatului de arestare pentru Ovidiu Nicolae Anghelidi, autorul amenințării cu rachete făcute pentru un hotel din București și două instituții româno-americane. Prelungirea mandatului se aplică începând cu 12 mai.

Propunerea prelungării măsurii de arestare preventivă a fost făcută de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Secția de Combatere a Infrațiiunilor de Terorism și a Criminalității Informatice și se aplică începân cu 12 mai și până pe 10 iunie 2019, potrivit unui comunicat al Curții Supreme.

Anghelidi a fost reținut de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pe 11 aprilie după ce individul a sunat la 112 și a anunțat că atât hotelul, cât și Fundația Româno-Americană și Școala Americană vor fi „atacate cu rachete”.

După percheziția făcută la domiciliul bărbatului de 46 de ani, din comuna Jidvei județul Alba, procurorii au găsit substanțe explozive și inflamabile pe care acesta „le procurase și le deținea în vederea producerii de mijloace distructive și dispozitive explozive improvizate”, transmit procurorii DIICOT într-un comunicat remis Mediafax.

Procurorii au reținut împotriva sa și faptul că a transmis mesajele de amenințare în numele Organizației „Vlad Țepeș”, iar la percheziția domiciliară au fost găsite înscrisuri olografe privind solicitarea a 30.000 euro, cu echivalentul sumei în bitcoin, în numele aceleiași organizații, mai spune sursa citată.

Prin ordonanța procurorilor s-a dispus extinderea urmăririi penale pentru articolul din legea de combatere a terorismului, care stabilește o pedeapsă de la 5 la 12 ani pentru „procurarea, deținerea, confecționarea, fabricarea, transportul sau furnizarea de produse ori tehnologii cu dublă utilizare sau de produse militare ori de substanțe explozive sau inflamabile, în scopul producerii de mijloace distructive, dispozitive explozive de orice fel, precum și a substanțelor chimice, biologice, radiologice ori nucleare, de natură să pună în pericol sănătatea oamenilor, animalelor sau mediul.”

Pe 1 martie, Secția 1 Poliție din București a fost sesizată prin intermediul Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 cu privire la faptul că pe raza municipiului București, unde funcționează o fundație, a fost primit un apel telefonic, cu amenințarea că va avea loc un atac cu rachetă asupra locației respective.

De asemenea, în aceeași zi, la scurt timp, Secția 1 Poliție a fost sesizată, din nou, prin intermediul serviciului 112, că la un hotel din Calea Dorobanților, din sectorul 1, a fost primit un alt apel telefonic, cu amenințarea că va avea loc un atac cu rachetă și că persoanele prezente au la dispoziție 21 de minute pentru a evacua zona. La finalul mesajului audio, se preciza că organizația „Vlad Țepeș” revendică „atentatul”.

Citește și