Noul Cod al Urbanismului. Avocați: Pentru a preveni ABUZURILE autorităților, e necesar să nu fie declarate spații verzi curțile-construcții

Noul Cod al Urbanismului. Avocați: Pentru a preveni ABUZURILE autorităților, e necesar să nu fie declarate spații verzi curțile-construcții
Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 20/04/2023, 12:49
Actualizat: 20/04/2023, 13:22

Avocații susțin că este imperios necesară reglementarea clară în noul Cod al urbanismului a faptului că nu pot fi inventariate ca spații verzi curțile-construcții. Măsura ar preveni eventualele abuzuri ale autorităților publice.

Spațiile verzi proprietate privată, care în cartea funciară figurează în categoria curți-construcții, nu vor putea fi inventariate sau declarate ca spații verzi fără că terenurile respective să fie expropriate, stabilește actualul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor.

În prezent, la Senat, se află în dezbatere Proiectul de lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, mai exact Noul Cod al Urbanismului.

Avocații Alin-Gabriel Oprea, Ștefan-Nicolae Călin, din cadrul firmei de avocatură „Stoica și Asociații”, afirmă că legea ar trebui în continuare să stabilească clar raportul dintre zonificarea unui teren și mențiunile existente în cartea funciară.

„Conform actualului Cod al urbanismului, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului, sub sancțiunea nulității absolute a actului administrativ sau juridic, este interzisă schimbarea destinației terenurilor prevăzute ca spații verzi în documentațiile de urbanism, indiferent de regimul juridic al acestora, cu excepția corecției erorilor materiale din documentațiile anterioare. Sperăm că în practica administrativă și judiciară, vor fi avute în vedere și dispozițiile art. 18 alin. (9) din Legea nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, care prevăd că terenurile aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice și înscrise în cartea funciară ca fiind în categoria curți-construcții nu pot fi inventariate sau declarate ca spații verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislației în domeniu”, scriu avocații, citați de HotNews.

„Soluția este firească pentru prevenirea abuzurilor autorităților publice”

Avocații sunt de părere că este imperioasă reglementarea clară a raportului dintre zonificarea unui teren și mențiunile existente în cartea funciară, astfel încât cea din urmă să aibă întâietate.

„Soluția este firească și se impune pentru deplina siguranță a circuitului civil, respectarea regimului legal de carte funciară stabilit prin Codul civil, dar și prevenirea abuzurilor autorităților publice. Această din urmă ipoteză poate apărea în situația în care autoritatea publică încadrează în zona spațiilor verzi un teren înscris în cartea funciară în categoria curți-construcții, dar fără să îl inventarieze ca atare pentru o perioadă lungă de timp (deoarece inventarierea/declararea ar presupune demararea procedurii exproprierii cu toate garanțiile oferite de lege), fapt ce ar echivala cu o expropriere de facto având în vedere că terenul este neconstruibil ca urmare a încadrării ca spațiu verde”, susține sursa citată.

Ce se întâmplă după intrarea în vigoare a noul Cod al urbanismului

Procedurile privitoare la elaborarea, avizarea și aprobarea documentațiilor de urbanism și a celor de amenajarea teritoriului, demarate anterior intrării în vigoare a Codului, rămân supuse dispozițiilor legale în vigoare la data inițierii acestora (adică data la care actul administrativ în baza căruia se demarează procedura este adus la cunoștința terților, în sensul Codului), cu excepția celor cu privire la avizarea integrată a documentațiilor.

Certificatele de urbanism emise anterior intrării în vigoare a Codului își vor păstra valabilitatea, iar autorizațiile de construire/desființare vor fi emise de autoritățile administrației publice competente.

În cazul în care competențele de emitere a autorizației de construire/desființare se modifică în condițiile stabilite de Cod, în intervalul scurs de la emiterea certificatului de urbanism până la solicitarea emiterii autorizației de construire/desființare, autoritatea publică ce primește competențele de emitere va putea emite autorizația de construire/desființare în baza certificatului de urbanism deja eliberat, aflat în valabilitate.

În aprilie 2023, a fost înregistrat la Senatul României, pentru dezbatere, Proiectul de lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, sub nr. L195/2023. Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social, precum și trei comisii de specialitate au emis deja avize favorabile.

Codul urbanismului urmează să reglementeze, potrivit expunerii de motive, legislația în materie de amenajare teritorială, urbanism, autorizarea executării lucrărilor de construcții, calitatea în construcții și alte obiecte de reglementare conexe.

Vă recomandăm să citiți și:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
A murit Christoph Daum, fostul antrenor al Naționalei de fotbal. O boală gravă l-a răpus...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Cutremur în politică. Gabriela Firea se răzbună: Nimic nu e pierdut
Hackerii atacă utilizatorii iOS și Android prin metode care imită aplicații reale, spun experții
Chris Hemsworth a cântat alături de Ed Sheeran la concertul din București. Imaginile complet neașteptate...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au aniversat Gabriela Cristea și Tavi Clonda 5 ani de la căsătorie
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Misiunea secretă pe care a îndeplinit-o un diplomat român la cererea primului-ministru francez: „Vei pleca...