Prima pagină » Știri » Cutremur cu magnitudinea 4.3, în Vrancea

Cutremur cu magnitudinea 4.3, în Vrancea

Cutremur cu magnitudinea 4.3, în Vrancea

Duminică s-a produs, la ora 19:08:20, în zona seismică Vrancea, un cutremur cu magnitudinea 4.3, la adâncimea de 140 km, anunţă Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului – INCDFP.

Cutremurul s-a produs la 83km E de Brașov, 92km S de Bacău, 103km NE de Ploiești, 112km V de Galați, 115km NV de Brăila, 153km N de București, 172km SV de Iași, 173km NE de Pitești, 196km E de Sibiu și la 218km N de Ruse.

De ce apar cutremure în Vrancea, de fapt

Potrivit specialiștilor, seismicitatea în zona Vrancea este una dintre cele mai interesante din lume, nu doar din punct de vedere al energiei cutremurelor ce au loc acolo, ci și prin faptul că seismele mari se produc cu anumite regularități.

Conform specialiștilor, originea cutremurelor vrâncene este strâns legată de zona de convergență între mai multe blocuri tectonice, respectiv zona Euro-Asiatică, Africană și Indo-Australiană.

Astfel, în zona de contact a microplăcilor tectonice convergente la Curbura Carpaților se generează tensiuni.

„Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene”, se arată într-un studiu al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului – INFP

„Cutremurele vrâncene produc avarii mari, pe o arie foarte mare, acesta fiind o altă caracteristică a lor. Efectele sunt foarte mari pe direcţia: din Vrancea către nord-est către Moldova, pe direcţia Focşani-Iaşi-Chişinău şi spre sud-vest către Câmpia Română, pe direcţia Bucureşti-Zimnicea-Sofia”, a explicat Mircea Radulian, directorul INFP, potrivit Playtech.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri ... vezi toate articolele

Citește și