CUTREMUR de 4,4 grade în România
Mihai Diaconescu, reprezentant al Institutului pentru Fizia Pământului, susține că seismul cu magnitudinea 4,6 pe Richter se încadrează în activitatea seismică normală, existând posibilitatea să fie o replică a acestuia cu magnitudinea maximă 2.
„La un cutremur de 4,6 grade pe scara Richter ne putem aștepta la o replică de 1 grad, până în 2 grade maxim. Din datele pe care le am la ora actuală, cutremurul se încadrează în activitatea seismică normală”, a declarat Mihai Diaconescu, pentru MEDIAFAX.
În ceea ce privește producerea unui cutremur mai mare în viitor, Diaconescu a spus: „Dar nu există estimări. Cine încearcă să facă așa ceva e cel puțin nebun. Nu există nicio metodă oficială. Sunt încercări de predicție, câteodată se confirmă și de 100 de ori nu”.
Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de III grad(e) Mercalli, potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Inițial, magnitudinea cutremurului a fost estimată la 4,7 grade pe Richter.
Seismul s-a produs la adâncimea de 137 de kilometri, iar cele mai apropiate orașe de epicentru au fost Nehoiu(42km), Covasna(45km), Slănic-Moldova(52km), Odobești(55km), Târgu Secuiesc(56km).
Cea mai recentă mișcare telurică din zona Vrancea a avut loc pe 6 martie, magnitudinea cutremurului de atunci fiind de 2,4 grade.