În cadrul exercițiului inițiat, marți la ora 08:04, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), pentru intervenția în urma unui cutremur cu magnitudinea de peste 7 grade, au fost organizate puncte de căutare salvare și prim ajutor în trei locații fixe din București și Iași. În Capitală, echipele de salvatori au intervenit la platforma Chimopar Pallady și Fabrica de Bere din zona Rahova. Fictiv, în urma cutremurului, până acum, au fost găsite aproape 6.500 de persoane rănite și sinistrate.
„Având în vedere că exercițiul se desfășoară pe teren, ca să evităm anumite perturbări în oral, în zona Chimopar a fost amplasat un punct de lucru unde se intervine la fața locului, tot acolo și un punct de ajutor medical. Potrivit scenariului, cele mai afectate zone din Capitală sunt Centrul Vechi, Băneasa și Republica. Primele evaluări, vorbim aici de cifre fictive, arată că numărul de răniți este de 3.200 în București și 1.500 de persoane sinistrate (…) La Iași, în urma cutremurului, sunt peste 1.400 de persoane rănite și 350 de sinistrați fără locuințe”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, șef al DSU, la comunicare făcută la ora 13.00 de la punctul de comandă amplasat în localitatea Ciolpani de lângă Capitală.
Au fost alertate toate cadrele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), paralel serviciile de ambulanță, pe plan național, pentru a lucra în trei ture în loc de două și pentru a asigura înlocuirea echipelor SMURD care au plecat spre Capitală. A fost activat planul alb în zeci de spitale din țară.
„Într-o situație reală forțele ar fi fost mult mai multe. Am scos echipe în teren să testăm deplasarea, mobilizare. La mobilizare a fost întregul efectiv al IGSU, urmând să se stabilească momentul în care va înceta această alarmă. Ambulanța București a suplimentat numărul personalului au fost chemat persoane de acasă, numărul ambulanțelor,Ambulanțele private au fost alertate să preia urgențe curente. Pe țară, acum aproximativ 30 de minute, au fost mobilizate suplimentar 100 de ambulanțe publice, șapte ambulanțe private, suplimentar.(…)Planul alb a fost declanșat în toate spitalele din București, județele limitrofe, dar și în județele ce au spitale cu caracter regional astfel încât la evacuarea victimelor să putem evacua către aceste spitale”, a mai susținut Raed Arafat.
La exercițiu pentru simularea intervenției în caz de cutremur au fost alertate și Inspectoratul General al Aviației (IGAV)și Ministerul Apărării Naționale (MApN).
IGAV a trimis patru elicoptere de mare capacitate, dintre care unul la Iași și trei la București. La acestea se adaugă șapte elicoptere SMURD. MApN a pus la dispoziție cinci elicoptere la București, Bacău, Constanța, Câmpia Turzii, Timișoara și un avion Spartan.
Exercițiul se numește „Seism 2016″, iar potrivit scenariului cutremurul a avut loc marți dimineața, în zona Vrancea, fiind afectate București și Iași. Structurile ISU din toată țara au fost alertate și au trecut la planul ROȘU de intervenție, care presupune ca întreg personalul să se prezinte la unitate. Acestora li s-au alăturat forțe din Poliția Română,Serviciile Județene de Ambulanță, Jandarmeria Română, IGAV și MApN.
„Ora și momentul declanșării au fost știute doar de trei persoane, președintele Klaus Iohannis, primul ministru și cu mine, pentru a ne asigura că vom avea o reacție din partea sistemului, a structurilor care sunt implicate în astfel de situații cât mai autentică. Obiectivul acestui exercițiu este în primul rând de a testa conceptul de intervenție pe care l-am definit după tragedia de la Colectiv. Ceea ce s-a întâmplat după Colectiv a fost să rescriem practic procedurile, conceptul pentru intervenții în situații de urgență. Acest exercițiu încearcă să valideze conceptul, să vedem dacă procedurile pe care le-am gândit duc la un procedeu de intervenție unitar. În al doilea rând, verificăm timpii de reacție și capacitatea de mobilizare a structurilor din toată țara. Am hotărât să declanșăm exercițiul în timpul zilei și nu noaptea pentru că vrem să vedem în cât timp va ajunge coloana de mașini de intervenție ISU dintr-un județ de la marginea țării la București. Noaptea, condițiile de trafic erau mult mai reduse. Astăzi și mâine vrem să împingem capacitatea de mobilizare a forțelor noastre la maxim pentru a vedea cât de capabili suntem să răspundem la astfel de situații. În acest exercițiu vor fi implicați toți actorii, toate structurile, toate autoritățile responsabile în astfel de situații: IGSU, spitalele, ambulanța, IGAV, toate. La nivel de comunicare, vrem sa replicăm modul în care am comunica într-o astfel de situație. Gestiunea exercițiului se muta la facilitatea de la Ciolpani, pentru că în cazul unui cutremur major tot acolo se va muta și structura de comanda a ministerului. Facilitatea de acolo e structurată să reziste la un cutremur de peste 8 grade”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, într-o conferință de presă.
Exercițiul se numește „Seism 2016″, iar potrivit scenariului cutremurul a avut loc marți dimineața, în zona Vrancea, fiind afectate București și Iași. Structurile ISU din toată țara au fost alertate și au trecut la planul ROȘU de intervenție, care presupune ca întreg personalul să se prezinte la unitate. Efectivele ISU din județele care nu au fost afectate de seism vor pleca spre București și Iași, fiind alertate și alte structuri ale MAI dar și Statul Major General al Ministerului Apărării Naționale pentru oferirea de sprijin în caz de nevoie.
Cele două AXE ROȘII de cutremur din România. În cât timp se dă alerta și care sunt zonele de risc
„La ora 8.04 a fost alertat IGSU și prin el au fost alertate toate inspectoratele pentru situații de urgență. Comitetul municipal pentru situații de urgență a fost activat. S-a întâlnit în jurul orei 9.15, o întâlnire cu șefii de structuri, după care se va muta la Ciolpani, unde va avea loc și ședinta comitetului național pentru situații de urgență la ora 11.00. Forțele care intervin vor fi la nivel național, mii de oameni. La ambulanță se ridică nivelul la a lucra pe două ture în loc de trei și să aibă personal suplimentar, pe București. Spitalele la nivelul planului alb pe Bucuresti. După ce facem o analiză, urmează să vedem ce alte spitale din țara vor fi alertate. Așteptăm primele evaluari, să vedem câte victime sunt. Unele forțe pe care urmează să le decidem în centrul de la Ciolpani urmează să se deplaseze fizic, cu girofar si sirene, către București și Iași. Lumea să nu intre în panică dacă va vedea coloane de pompieri sau mașini de urgență în deplasare. Câteva sute de oameni vor fi mobilizați să se deplaseze realmente la București. Apoi, pe baza a ceea ce vom face, urmează să fie completat conceptul. Pe viitor conceptul poate ajunge la deplasare fără acorduri. Să nu aștepte să îi dăm dispoziție. Dacă e un cutremur major, să știe fiecare unde va merge. Dacă este o problemă, din proprie inițiativă, cu forțe prestabilite. Dacă nu putem comunica pentru că au căzut comunicațiile, ei nu trebuie să aștepte”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.