Prima pagină » Actualitate » Cutremur în România | Seismul s-a resimțit în mai multe orașe

Cutremur în România | Seismul s-a resimțit în mai multe orașe

Cutremur în România | Seismul s-a resimțit în mai multe orașe
Cutremur / Sursa foto: Profimedia

Un cutremur cu magnitudinea 2,7 a avut loc marți, în județul Vrancea. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul a avut loc marți, la ora 03:34. 

În ziua de 12 Iulie 2022, la ora 03:34:58 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, în județul Vrancea, un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.7, la adâncimea de 38km, anunță sursa citată.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 82km S de Bacau, 85km NV de Galati, 93km NV de Braila, 118km E de Brasov, 130km NE de Ploiesti, 152km S de Iasi, 174km NE de Bucuresti, 187km SV de Chisinau, 206km NE de Pitesti, 219km NV de Constanța.

Cutremur / Sursa foto: Profimedia

Cutremur /
Sursa foto: Profimedia

Profesorul Gheorghe Mărmureanu spune când ar putea avea loc următorul mare cutremur în România

Seismologul Gheorghe Mărmureanu, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în domeniu, a vorbit despre viitorul mare cutremur care ar urma să lovească România, dar și despre eventualele efecte ale unui asemenea seism.

Potrivit acestuia, cel mai probabil, un astfel de seism nu va avea loc înainte de anul 2040.

Mărmureanu a declarat că, în opinia sa, un cutremur de mare intensitate ar urma să se producă în România peste 100 de ani.

„În România au fost cutremure mari, în 1738, 1838, 1940. Următorul mare cutremur ar fi peste 100 de ani. A mai fost şi un alt cutremur foarte mare şi adânc, în 1802. S-a simţit puternic, de la Moscova până la Cairo, în Egipt şi nu a murit nimeni. Aici a fost marea curiozitate. A fost chiar de ziua Sfintei Parascheva. În Bucureşti, aproape toate bisericile au fost căzute la pământ. Cutremurul din 1977 a fost unul mare şi nu intră în statistica normală, dar trebuie să ştim un singur lucru, pentru că el este o urmare din cauza cutremurului din 1940, care a fost foarte mare. Toate marile clădiri din Bucureşti au fost puternic afectate.

În România nu este cazul cutremurelor de suprafaţă. România are cutremure de suprafaţă foarte mici. În fiecare zi avem două-trei. Problema se pune în cazul cutremurelor foarte adânci, la peste 100 km, pentru că ele sunt cele care produc dezastre. De abia după 1964 s-a pus problema în România proiectării clădirilor anti-seismice. Vă spun asta sigur, pentru că eram student. Cutremurul din 1977 a fost un caz anormal, din statistica totală”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.

Vă recomandăm să citiți și:

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și