Cuvintele „penali” și „pușcăriabili”, interzise în declarațiile publice ale autorităților. Când va intra în vigoare reglementarea
„Vom discuta Directiva și o vom implementa, până la primăvară. (…) Directiva va trebuie să fie implementată până în luna aprilie”, a declarat președintele Comisiei pentru asigurarea stabilității legislative în justiție, deputatul PSD Florin Iordache, la solicitarea MEDIAFAX, întrebat când va fi discutată Directiva care prevede interzicerea folosirii unor cuvinte precum „penali” sau „pușcăriabili” în declarațiile publice.
Deputatul Florin Iordache a afirmat că transpunerea Directivei se va face în termenul prevăzut de lege – până la începutul lunii aprile 2018, însă, nu reprezintă o prioritate pentru comisie, în contextul în care aleșii așteaptă în Parlament legile justiției.
Directiva prevede că prezumția de nevinovăție ar fi încălcată în cazul în care declarații publice ale autorităților publice sau decizii judiciare, altele decât cele privind stabilirea vinovăției, se referă la o persoană suspectată sau acuzată ca fiind vinovată, atât timp cât vinovăția persoanei respective nu a fost dovedită conform legii.
Declarațiile publice nu ar trebui să reflecte opinia că persoana respectivă este vinovată, potrivit documentul citat.
Noțiunea de „declarații publice ale autorităților publice” este înțeleaca ca fiind orice declarații care se referă la o infracțiune și care emană fie de la o autoritate implicată în procedurile penale legate de infracțiunea respectivă, cum ar fi autoritățile judiciare, poliția și alte autorități de aplicare a legii, fie de la o altă autoritate publică, cum ar fi miniștrii și alți funcționari publici, fără a se aduce atingere dreptului intern în materia imunității, prevede Directiva UE.
De asemenea, modul în care informațiile sunt difuzate nu trebuie să creeze impresia că persoana este vinovată înainte de a se fi dovedit vinovăția acesteia conform legii.
Directiva prevede că autoritățile ar trebui să se abțină de la prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate ca fiind vinovate, în instanță sau în public, prin utilizarea unor măsuri de constrângere fizică, cum ar fi cătușele pentru mâini sau pentru picioare, boxele de sticlă sau cuștile.
Directiva UE 2016/343 trebuie implementată până la până la 1 aprilie 2018, aceasta fiind emisă în luna martie 2016.