Prima pagină » Știri » Dacă nu aduce bani din altă parte, statul poate plăti doar 480 de lei din pensia medie de 800 de lei în 2015

Dacă nu aduce bani din altă parte, statul poate plăti doar 480 de lei din pensia medie de 800 de lei în 2015

Dacă nu aduce bani din altă parte, statul poate plăti doar 480 de lei din pensia medie de 800 de lei în 2015
Executivul va trebui să identifice o soluție pentru acoperirea deficitului în creștere la fondul de pensii din 2015, după ce anul trecut acesta a atins valoarea de peste 12 miliarde de lei, iar schimbări majore în structura salariaților și a pensionarilor care să îmbunătățească situația nu au existat.

Statul va trebui să plătească anul viitor pensii în valoare de peste 50 de miliarde de lei, dar deficitul la fondul de pensii va ajunge la 20 de miliarde de lei. În prezent, pensia medie este de circa 800 de lei pe lună, iar în sistem sunt înregistrați 5,2 milioane de pensionari, scrie ZF.

Deficitul fondului de pensii a fost anul trecut de 12 miliarde de lei și va fi adâncit anul viitor din scăderea contribuțiilor angajatorilor (ca urmare a reducerii CAS cu 5 puncte procentuale), dar și de faptul că pensiile se vor indexa (în funcție de inflație și de creșterea economică). Practic, dacă păstrăm același nivel al pensiei medii și pentru 2015, rezultă că dintr-o pensie de 800 de lei pe lună, statul are bani să plătească din fondul de pensii doar 480 de lei, restul de 320 de lei va trebui acoperit din sume transferate la bugetul de pensii din alte venituri bugetare.

Potrivit specialiștilor, există trei factori care vor influența stabilirea bugetului de asigurări sociale pentru 2015: reducerea CAS cu 5 puncte la angajator aplicată încă din toamna acestui an, majorarea automată a pensiilor ca urmare a indexării acestora cu valoarea inflației și a creșterii economice (prevăzută în legea pensiilor), dar și creșterea nivelului de contribuții la pilonul II de pensii (de la 4,5% din salariul angajatului la 5%).

Potrivit ZF, Casa de Pensii nu are estimări privind bugetul de pensii pentru 2015. „Proiecția bugetară (a bugetului de pensii – n.red.) pentru 2015 se face la Finanțe, la Prognoză, la Ministerul Muncii. Noi realizăm doar partea de execuție a acestuia”, a răspuns Angelica Mihail, purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Pensii Publice din România.

Anul trecut, statul a cheltuit peste 50 de miliarde de lei pentru plata pensiilor a 5,2 milioane pensionari din sistem. Din contribuțiile celor 4,8 milioane de angajați-contribuabili nu reușesc să se strângă la fondul de pensii suficient de mulți bani pentru plata pensiilor și, din 2007 încoace, bugetul Casei de Pensii e pe deficit, ajungând în 2013 la 12 miliarde lei, fiind acoperit din subvenții.

„Singura soluție pe termen scurt pentru acest deficit este înghețarea pensiilor până când sistemul va reuși să se echilibreze. Sigur, apoi ar trebui să se facă investiții, să se atragă fonduri europene, în așa fel încât numărul de contribuabili să fie cel puțin la fel de mare precum cel al pensionarilor”, a declarat Marian Preda, decanul Facultății de Sociologie a Universității din București.

Reducerea CAS nu va diminua pensiile viitoare

La un salariu de 1.000 de lei pe lună, contribuția angajatorului la pensia angajatului e de 158 de lei (adică 15,8% din salariu), în scădere cu 50 de lei pe lună prin comparație cu situația de dinaninte de luna octombrie a acestui an, când s-a decis diminuarea CAS cu 5 puncte.

„Reducerea CA la angajator nu are nicio legătură cu punctajul pentru pensie. În calculul pensiei se ia în considerare salariul persoanei respective și salariul mediu la nivel național, iar punctajul pentru calculul pensiei nu are nicio legătură cu cota de contribuție”, a mai declarat Angelica Mihai de la Casa de Pensii.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și