Prima pagină » Știri » „Dacă nu avem autostradă, Dacia pierde bătălia cu Marocul” avertizează Constantin Stroe la Gândul LIVE. VIDEO

„Dacă nu avem autostradă, Dacia pierde bătălia cu Marocul” avertizează Constantin Stroe la Gândul LIVE. VIDEO

Cât pierd uzinele Dacia într-un an în lipsa unei autostrăzi Pitești - Sibiu. Răspunsul lui Constantin Stroe, vicepreședinte Automobile Dacia

Dacia nu se retrage din România, dar nici nu va mai face investiții în următorii ani, iar cei 68 de euro pierduți pe fiecare mașină din cauza lipsei unei autostrăzi Pitești – Sibiu duc la pierderea competivității uzinei de la Pitești în fața celei din Tanger, Maroc, a declarat la Gândul LIVE Constantin Stroe, vicepreședinte Automobile Dacia.

Într-o intervenție telefonică, oficialul a mai spus că, pentru a rămâne în ecuție, Dacia ar trebui să micșoreze salariile lucrătorilor de la Mioveni, dar asta înseamnă și o pierdere a competivității uzinei din România în fața celei din Maroc.

„Dacă vom ajungem să calculăm pierderile este deja prea târziu și e grav. Zilnic, intră și ies din Dacia 500 de camioane de mare tonaj – care întâmplarea face – circulă pe ruta Vest, spre Vâlcea, Sibiu și Oradea. Acolo avem noi grosul furnizorilor – în Transilvania și în partea de vest a țării. Costul pe o mașină în condițiile actuale de transport, în absența unei autostrăzi, este de 68 de euro pe o mașină. Înmulțiți 210.000 de mașini cât am exportat noi anul trecut pe granița de Vest și veți ajunge la niște valori fabuloase, înspăimântătoare. Dacă aceste costuri vrem să le raportăm la condiția funcționării neîntrerupte a Dacia, care este una singură – să rămână competitivă, prin competitivă înseamnă să facă aceeași canitate de produse la o calitate mai bună și la costuri mai ieftine, – concluzia ne pune pe gânduri”, a declarat Constantin Stroe la Gândul LIVE.

„Sunt și alte costuri care trebuie luate în considerare. De exemplu, costul  unui șofer de trailer care transportă automobile: una este să îl plătești 5 ore cât ar face pe autostradă până la Nădlac și una e să-l plătești 10 ore; costul carburantului, costul asigurării, costul diferenței salariale – între media salariului de la Dacia pe salariat și media salariului din Maroc, și altele și altele. Dacă le luăm în considerare chiar ar trebui să ne pună pe gânduri. Când? Acum, nu peste doi – trei ani de zile când  se pronunță oficialii care spun că bucata asta, tronsonul ăsta Piteșlti – Sibiu va fi făcută în 2020. Mă îngrozesc la gândul ăsta”.

Întrebat de jurnalistul ZF Bogdan Alecu ce părere au oficialii Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) despre absența infrastructurii din România, Stroe a spus că este privit în două calități diferite. În cea oficială, ca reprezentant al României în Asociație i se vorbește în termeni elogioși, dar că la discuțiile informale, situația se schimbă, constructorii europeni vorbind despre existența unui punct nevralgic în România, și anume lipsa infrastructurii.

Stroe atenționează asupra mesajului pe care ambasadorul Franței Philippe Gustin l-a transmis recent autorităților: „Atunci când un ambasador a dat un semnal în termeni diplomatici, doar nu am vrea să înceapă să urle ca să îl luăm în considerare, ar trebui să îl luăm în seamă. Sigur, în ACEA, unde sunt reprezentant al României, oamenii se uită la mine diferit. Sigur, în prezența mea se exprimă politicos, în termeni elogioși, dar în pauză – când nu discutăm oficial – oamenii vorbesc despre existența acestui punct nevralgic la noi. Și atunci, necesitatea acestei autostrăzi, acestui Coridor Paneuropean IV ar trebui să fie considerat super prioritate”., a mai spus vicepreședintele Automobile Dacia.

Dacă se va retrage sau nu Renault din România și ce ar trebui să facă premierul Ponta în următoarele zile aflați urmărind interviul video de la Gândul LIVE.

Autor

Citește și