Prima pagină » Știri » Dacre Stoker la Castelul Dracula: Bram a avut motive întemeiate să creeze acest personaj vampir

Dacre Stoker la Castelul Dracula: Bram a avut motive întemeiate să creeze acest personaj vampir

Dacre Stoker la Castelul Dracula: Bram a avut motive întemeiate să creeze acest personaj vampir
Dacre Stoker, stră-strănepotul autorului romanului "Dracula", Bram Stoker, a declarat, vineri, la Hotelul Castel Dracula din Pasul Tihuța, că s-a convins de faptul că ruda sa a avut motive întemeiate să creeze personajul "vampir" și că nu a distrus reputația lui Vlad al III-lea.

Dacre Stoker a afirmat că s-a simțit confortabil la Hotelul Castel Dracula, unde s-a bucurat din plin de ospitalitatea românească și unde a avut un somn liniștit.

„Am ajuns la Hotelul Castel Dracula joi seară, într-o mașină confortabilă pe care am condus-o chiar eu, deci m-am simțit puțin diferit față de Jonathan Harker (personaj din roman – n.r.), care a ajuns la castel cu caleașca. Am fost puțin agitat, era întuneric, apoi am văzut luminile roșii ale castelului, a fost frumos, ceva special. Înainte să vin aici nu știam la ce să mă aștept. Am avut un somn liniștit, nu m-a vizitat nicio femeie în alb, ca în roman”, a relatat el.

Vineri dimineață oaspetele străin a spus că a avut parte de o surpriză.

„De dimineață m-am uitat pe fereastră, ca și Jonathan Harker. Am văzut pe cineva cu o drujbă, ce se întâmplă, se filmează o scenă de groază? Serios vorbind, am văzut lucruri frumoase, aveți încă munți neatinși, unde nu sunt multe construcții. Mi-a plăcut foarte mult și mâncarea, în cameră mă așteptau niște prăjiturele apetisante, am mâncat și alte bunătăți aici, am gustat și din elixirul lui Dracula”, a spus el.

Ana Maria Muscar, directorul Hotelului-Castel Dracula, i-a oferit lui Dacre Stoker detalii legate de această construcție. El a probat și însemnele oferite lui Alexandru Misiuga (cel care a avut ideea construirii acestui hotel), un inel cu cap de mort și un medalion, de o asociație din Londra, atunci când l-a declarat Baron al Casei Dracula.

„Bustul lui Bram Stoker comandat de el (de Alexandru Misiuga – n.r.) și amplasat aici este o altă moștenire importantă, e singura statuie de acest fel din lume”, a adăugat Dacre Stoker.

Acesta a prezentat, alături de colaboratorii săi în proiectul „Dracula, Bram Stoker, Ghid de călătorii”, care vor produce o serie tv complementară, Hans de Roos și Aaron Sagers, detalii despre romanul „Dracula”, istoria familiei, informații despre viața lui Bram Stoker și elementele care au stat la baza cărții, dar și notițe din jurnalele autorului.

„Familia Stoker poate veni în sfârșit în România cu capul sus și spune: nu suntem cei care am ruinat reputația lui Vlad al III-lea, putem demonstra că Bram a avut motive întemeiate să creeze acest personaj vampir și că există un personaj onorabil pe care nu l-am distrus. Bram Stoker a fost în Italia, Franța, dar nu și în România. De ce? Poate că i-a fost frică știind ce a simțit Harker”, a spus râzând urmașul lui Bram Stoker.

Scriitorul și fotograful olandez Hans de Roos a menționat că a observat că aici lumea încearcă să păstreze viu mitul Contelui Dracula, organizând diverse evenimente, petreceri de Halloween.

„Castelul Dracula este locul potrivit dacă vrei să te simți bine, un bun loc de plecare dacă vrei să faci excursii în munți”, a spus el.

Producătorul și prezentatorul tv Aaron Sagers din New York, care colaborează cu CNN și Travel Channel, a spus că un punct important al romanului, „o moștenire”, este Castelul Dracula din Borgo Pass (Pasul Tihuța).

„Vrem să spunem lumii povestea, mai mult decât se știe, să împărtășim misterul romanului. Am venit pe urmele lui Jonathan Harker. Locuri precum Hotelul Castel Dracula țin vie povestea, oferă un loc unde turiștii de peste Ocean să vină, este o celebrare a romanului”, a spus Sagers.

Dacre Stoker, însoțit de scriitorul și fotograful olandez Hans de Roos și de producătorul și prezentatorul tv Aaron Sagers au ajuns la Bistrița joi și vor rămâne la Hotelul Castel Dracula până sâmbătă, apoi își vor continua călătoria prin România la Sighișoara, Bran, Târgoviște și București.

Hotelul Castel Dracula a fost construit în anii ”80 la inițiativa lui Alexandru Misiuga, la vremea aceea șef al turismului bistrițean. El a citit romanul „Dracula” al lui Bram Stoker, a cărui acțiune se desfășoară în ținutul Transilvaniei, și a observat că atât descrierile care privesc orașele Cluj-Napoca și Bistrița, Pasul Bârgău (denumit în prezent Tihuța) din Carpați, trecătoare care unește Transilvania de Moldova, cât și descrierile altor locuri, respectă întru totul realitatea.

Misiuga a construit și o statuie a romancierului Bram Stoker amplasată în prezent în fața castelului. Ea a fost realizată de un student la arte plastice și a costat 2.000 de lei. O asociație din Londra l-a numit pe Alexandru Misiuga Baron al Casei Dracula și i-a oferit însemnele ei, un inel cu cap de mort și un medalion.

Citește și