„Este aceeași logică a statului infracțional în care este folosit Guvernul, pentru ca infractorii să își facă legi după nevoile lor. Ceea ce se însearcă acum este scoaterea din dosare a unor probe, pentru care nu există nicio reglementare sau vreo lege a statului român că nu ar fi legale. Dincolo de retorica televiziunilor de casă, există niște probe, validate de instanță, în baza cărora au avut loc decizii de condamnare, unele procese sunt în curs. Dar ceea ce se încearcă este crearea unui mecansim pentru ca probe pentru care nu există un temei legal că nu ar îndemplini cerințele legale să fie elimininate din dosar, astfel persoanele asupra cărora nu există niciun dubiu din punct de vedere al instanțelor, să devină brusc spălate”, a declarat, joi, Dan Barna pentru MEDIAFAX.
Președintele USR a mai spus că această ordonanță de urgență, pe care vrea să o propună ministrul Justiției, Tudorel Toader, este o continuare a modificărilor aduse Codului Penal, fiind „ordonanță dedicată infractorilor din România”
„Este o continuare a aceea ce s-a întâmplat cu Codul Penal în Parlament, unde infracțiuni întregi au fost pur și simplu șterse din Codul Penal, pentru ca persoane condamnate, cum e Liviu Dragnea, să devină brusc persoane
Dan Barna nu are mari așteptări că în ședința de joi, a Executivului, nu va fi dată această ordonanță.
„Aștept să văd ce se decide în ședința de Guvern de astăzi, pentru a vedea exact cum ar suna un astfel de text și după vom punea discuta de impact. În măsura în care Guvernul va rămâne în logica iresponsabilității din ultimele luni și săptămâni pe putem aștepta și la o astfel de convocare (n.r – sesiune extraordinară în Parlament), dacă va trece astăzi o astfel de ordonață. Eu sper că minima rațiune să se activeze și să nu avem în ședința de Guvern o astfel de ordonață, dar n-am mari așteptări”, a conchis Dan Barna.
Ministrul Justiției a anunțat, miercuri seară, că-i va propune premierului adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru revizuirea sentințelor date pe protocoale sau interceptări ilegale, Tudorel Toader precizând că va face această propunere într-un timp scurt, „după terminarea concediilor”.
„(Ordonanța va dispune -n.r.) posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunțată pe baza celor două elemente, judecător care să spună da, îi admite și trimite cauza la rejudecare, judecător care să spună nu, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge. Deciziile Curții Constituționale fac această definiție, această clasificare (- a ceea ce înseamnă interceptări nelegale -n.r.). Interceptări făcute de SRI și folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranța națională și folosite în fapte de drept comun”, a declarat, miercuri seară, Tudorel Toader, la Antena 3.
Întrebat când va înainta această propunere de ordonanță de urgență, ministrul Justiției a răspuns că într-un timp scurt.
„După ce se termină concediile. Imediat după ce se termină concediile”, a completat Tudorel Toader.