Prima pagină » Știri » Dan Diaconescu a depus la Parchetul ICCJ o plângere la adresa membrilor CNA

Dan Diaconescu a depus la Parchetul ICCJ o plângere la adresa membrilor CNA

Dan Diaconescu a depus la Parchetul ICCJ o plângere la adresa membrilor CNA
Dan Diaconescu a depus, luni, la Parchetul instanței supreme o plângere la adresa membrilor Consiliului Național al Audiovizualului, pe care îi acuză de abuz în serviciu în legătură cu deciziile de retragere a licenței de emisie a OTV și de amendare după închiderea postului.

Dan Diaconescu a depus, luni, la Parchetul instanței supreme o plângere la adresa membrilor Consiliului Național al Audiovizualului, pe care îi acuză de abuz în serviciu în legătură cu deciziile de retragere a licenței de emisie a OTV și de amendare după închiderea postului.

Avocatul care l-a însoțit pe Dan Diaconescu la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) a declarat că plângerea vizează abuzul în serviciu de care s-ar face vinovați președintele și membrii Consiliului Național al Audiovizualului în cazul deciziei de a retrage licența OTV și a dispoziției de amendare a acestuia după închiderea postului.

Avocatul a precizat că speră că instanța de contencios administrativ de la Curtea de Apel București se va apleca, miercuri, asupra cererii de suspendare a aplicării deciziei abuzive a CNA de retragere a licenței postului OTV și lucrurile vor intra pe făgașul normal.

Dan Diaconescu a declarat că, în timpul ședinței din 22 ianuarie, membrii CNA știau de faptul că nu pot suspenda tipul de licență pe care îl are OTV și, cu toate acestea, au hotărât închiderea postului.

El a precizat că juriștii Consiliului Național al Audiovizualului s-au opus deciziei membrilor CNA, însă „șefa CNA a spus că închide OTV pe răspunderea ei”.

Diaconescu a mai spus că plângerea la Parchet a fost depusă la adresa președintelui CNA și „a celor nouă colegi politici ai acesteia”.

Avocații de la firma de avocatură Fenechiu-Savu și Asociații, care reprezintă firma Ocram Televiziune, au depus, în 23 ianuarie, la Curtea de Apel București, o cerere de anulare a deciziei Consiliului Național al Audiovizualului din 22 ianuarie privind retragerea licenței de emisie a OTV, instanța stabilind termenul de judecată în 6 martie.

În aceeași zi, avocații au depus la Curtea de Apel București și o cerere de suspendare provizorie a deciziei CNA, până la rămânerea irevocabilă a solicitării de anulare a hotărârii Consiliului Național al Audiovizualului.

Instanța a stabilit ca cererea de suspendare să se judece în 30 ianuarie, însă în 24 ianuarie avocații au solicitat Curții de Apel București să stabiliească un alt termen, mai scurt. Cererea a fost respinsă de instanță, astfel că cererea va fi judecată miercuri, 30 ianuarie.

Avocații au spus că în cele două cereri depuse la Curtea de Apel București în legătură cu decizia CNA de retragere a licenței OTV sunt invocate „trei motive mari și late”.

„Primul motiv este acela că amenzile vechi au fost contestate, iar faptul că ele, contestațiile, au fost respinse definitiv după deschiderea procedurii, chiar dacă erau amenzi prealabile, și prin urmare datoria era dinaintea procedurii, nu ne permitea să le plătim”, au arătat avocații OTV.

Odată cu deschiderea procedurii falimentului, au mai precizat aceștia, nu mai pot fi plătite datoriile restante. „Odată ce s-a deschis o procedură, nu poți plăti nimic, nicio plată ce o datorai la momentul deschiderii procedurii. Deci acele amenzi de care vorbesc ei (CNA – n.r. ) nu puteau legal fi achitate. Relativ la amenzile de după deschiderea procedurii, respectiv 28 martie 2012, toate au fost contestate. Niciuna nu era irevocabil pierdută”, au mai declarat sursele citate.

Al doilea motiv, susțin avocații OTV, este legat de faptul că hotărârea a fost luată de un Consiliu constituit nestatutar. „Pentru că președinta CNA a fost validată în ziua când s-a dat suspendare. Nici măcar nu fusese publicată în Monitorul Oficial numirea ei. S-a publicat a doua zi. Ea nu era președintele CNA. Iar faptul că ei au optat pe varianta semnării documentelor de către vicepreședintele CNA, care era legal, este o pură ficțiune, pentru că ședința a fost condusă de un președinte nestatutar, motiv pentru care ședința respectivă este nulă”, spun aceleași surse.

Al treilea motiv menționat în cele două documente este acela că faptele pentru care s-a dat respectiva decizie „nu sunt descrise în niciun fel”. „Decizia CNA este nemotivată. Are o pagină”, afirmă avocații OTV.

CNA a retras, în ședința din 22 ianuarie, cu unanimitate de voturi, licența audiovizuală a televiziunii OTV, fapt care presupune că postul controlat de Dan Diaconescu nu mai poate emite. Licența OTV, care ar fi expirat de drept pe 28 martie 2013, a fost retrasă la propunerea Laurei Georgescu, președintele CNA, cu unanimitate de voturi.

Licența OTV – un post aflat în lista televiziunilor „must carry”, pe care cabliștii trebuie să le retransmită în mod obligatoriu – a fost retrasă din cauză că societatea Ocram Televiziune SRL, care deține licența televiziunii, nu a făcut dovada plății unor amenzi aplicate de Consiliu pentru încălcări ale legislației audiovizualului, în anii 2009, 2010, 2011 și 2012. Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, „Licența audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situații: titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia”.

OTV a primit amenzi în cuantum de 1,17 milioane de lei de la Consiliul Național al Audiovizualului, începând din anul 2009 și până pe 28 martie 2012, când televiziunea lui Dan Diaconescu a intrat în insolvență, și nu a făcut la CNA dovada achitării lor. Amenzile aplicate la CNA merg la bugetul de stat.

După luarea hotărârii de retragere a licenței OTV, Laura Georgescu, președintele CNA, a declarat pentru jurnaliștii aflați la ședința Consiliului că decizia CNA de retragere a licenței OTV urma să fie trimisă postului OTV în după-amiaza zilei de 22 ianuarie. Potrivit Laurei Georgescu, decizia CNA trebuie pusă în aplicare imediat ce este primită oficial de reprezentanții OTV.

Ea a spus că a propus retragerea licenței postului OTV pentru că această televiziune a făcut „un abuz unic” în istoria CNA și în istoria României, respectiv a solicitat instanței și a și primit atribuirea calității de „consumator captiv în raport cu CNA”.

„A fost un abuz unic în istoria CNA și, dacă mă întrebați, tot jurnalistic vorbind, în istoria României. OTV s-a dus și a solicitat, în iunie 2012, la Tribunalul București, secția civilă, atribuirea calității de consumator captiv în raport de CNA – nu ați mai auzit, cred, așa ceva până astăzi – și prelungirea duratei valabilității licenței după data de 28 martie 2013, când de drept i se oprește. Ce m-a enervat? M-a enervat lispa de motivare. În motivare, judecătorul îmi dă două definiții. Ce înseamnă acest consumator captiv, deci omul care nu are pe piață alt furnizor la dispoziție, CNA nefiind într-o relație contractuală cu SC Ocram Televiziune SRL, și doi – faptul că a atribuit CNA calitatea de furnizor de servicii alături de gaze, apă, canalizare, telefonie. Pentru așa ceva n-am nicio problemă să solicit Consiliului ridicarea licenței”, a explicat Laura Georgescu.

Totodată, Laura Georgescu a spus că CNA a pierdut acest proces la fond, dar a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. „CNA a pierdut fondul. Am în acest moment o sentință definitivă, dar nu am și caracterul irevocabil. Cu el mai pot lupta și cu el mai pot întoarce (…) CNA a făcut deja recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. A fost prima măsură pe care am luat-o”, a spus Laura Georgescu.

Societatea Ocram Televiziune SRL este în insolvență din data de 28 martie 2012.

Asociații societății Ocram Televiziune SRL sunt: Dan Diaconescu – asociat principal (80,1%) și GMG Media Box SA (19,9%). Acționarii GMG Media Box SA: PSV Company SA (99,996%), Enache Sorin și Druică Constantin (cu câte 0,002%). Acționarii PSV Company SA sunt: Elbahold Limited (Cipru) – 54,422728%, Asociația salariaților din SNP Petrom SA (25 asociați) – 25%, PSV Company SA – 10,010714% și Acționari persoane fizice (8577) – 10,566558%. Acționar unic al Elbahold Limited (Cipru) este Berhill Limited (Cipru), al cărei acționar unic este Luca Liviu.

OTV a început să emită în 6 septembrie 2001. Licența postului OTV a mai fost retrasă o dată de CNA, în anul 2002, pe vremea când Consiliul era condus de Ralu Filip.

Pe de altă parte, Dan Diaconescu controlează și postul DDTV, unde este de așteptat să își mute emisiunea „Dan Diaconescu Direct”, după încetarea emisiei OTV.

Licența audiovizuală a televiziunii DDTV va expira pe 24 februarie 2014. Licența DDTV (DIRECT DIGITAL TV) este deținută de societatea Telecroma Media SRL, ai cărei asociați sunt: Floștoiu Ion Florin – asociat principal (61,65%), Diaconescu Iulius Mario (33,35%) și Al Attar Khaldoun (5%).

Citește și