Dan Diaconescu a depus plângere penală împotriva unor actuali și foști membri ai CNA

Dan Diaconescu a depus plângere penală împotriva unor actuali și foști membri ai CNA
Publicat: 07/10/2013, 17:24
Actualizat: 14/02/2019, 20:13

Dan Diaconescu a depus o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva unor actuali și foști membri ai Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), privind deciziile luate de instituție de înjumătățire a licenței audiovizuale, în 2012, respectiv de retragere a licenței audiovizuale, în 2013.

Plângerea, depusă în luna mai de Dan Diaconescu, este instrumentată de polițiștii Secției 17, care verifică reclamațiile omului de afaceri sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 5. Anchetatorii au început să îi cheme, pe rând, la audieri, pe cei 15 actuali și foști reprezentanți ai CNA, nominalizați în reclamația lui Dan Diaconescu, potrivit unor surse din Poliția Capitalei. Astfel, Dan Diaconescu solicită procurorilor anchetarea pentru fapte de abuz în serviciu a unor actuali și foști membri ai CNA.

Membrii CNA Valentin Alexandru Jucan, Monica Gubernat, Narcisa Iorga, Lorand Turos, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Răsvan Popescu, dar și foștii membri ai Consiliului Național al Audiovizualului Mihai Mălaimare și Gelu Trandafir au confirmat, luni, pentru MEDIAFAX că au fost citați privind plângerea penală depusă de Dan Diaconescu.

„Este vorba de o plângere penală făcută de societatea Ocram Televiziune, deci de OTV, cu privire la două decizii ale Consiliului Național al Audiovizualului, din 2012 și 2013, prima se referă la înjumătățirea perioadei de valabilitate a licenței și cea de-a doua se referă la decizia CNA de retragere a licenței audiovizuale. (…) Eu am spus că Legea Audiovizualului prevede foarte clar și concret situațiile în care se poate recurge la aceste decizii, am respectat Legea Audiovizualului”, a declarat Narcisa Iorga pentru MEDIAFAX.

Pe 27 martie 2012, CNA a aplicat OTV cea mai drastică sancțiune posibilă – înjumătățirea perioadei licenței audiovizuale -, pentru publicitate politică în afara campaniei electorale, astfel că postul mai putea emite până pe 28 septembrie 2012. Prezent atunci la ședința CNA, Dan Diaconescu, patronul televiziunii OTV, a spus că nu a făcut publicitate politică în emisiunile sale.

De asemenea, CNA a înjumătățit din nou licența OTV, pe 10 aprilie 2012, pentru că televiziunea difuza în mod continuu publicitate politică la Partidul Poporului Dan Diaconescu, în afara perioadei de campanie electorală, astfel că postul mai putea emite doar până pe 4 iulie 2012.

Șirul de sancțiuni de înjumătățire a licenței audiovizuale a OTV aplicate în luna martie și aprilie 2012 de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) – fără precedent în istoria Consiliului – a culminat în ședința din 24 aprilie 2012 cu o nouă propunere de înjumătățire (reducere cu 36 de zile, până la data de 29 mai 2012) a licenței televiziunii lui Dan Diaconescu.

Consiliul Național al Audiovizualului a stabilit această sancțiune după ce, în anul care a precedat decizia, tot pentru difuzarea de publicitate politică în afara campaniei electorale, Consiliul a aplicat OTV următoarele sancțiuni: o somație publică, o amendă de 5.000 de lei, una de 10.000 de lei, una de 50.000 de lei, două de 100.000 de lei. Aceste amenzi au fost urmate de o decizie de întrerupere a emisiei obișnuite a OTV pentru 10 minute, între orele 19.00 – 19.10 (stabilită de CNA pe 4 octombrie 2011), o altă decizie de întrerupere a emisiei televiziunii lui Dan Diaconescu, tot pentru 10 minute, în același interval orar (aplicată de CNA pe 19 ianuarie 2012), dar și o decizie de întrerupere a emisiei OTV pentru trei ore, între orele 18.00 – 21.00 (stabilită de CNA pe 15 martie 2012).

CNA a retras, în ședința din 22 ianuarie 2013, cu unanimitate de voturi, licența audiovizuală a televiziunii OTV, fapt care a presupus că postul controlat de Dan Diaconescu nu mai poate emite. Licența OTV, care ar fi expirat de drept pe 28 martie 2013, a fost retrasă la propunerea Laurei Georgescu, președintele CNA, cu unanimitate de voturi.

De asemenea, Dan Diaconescu a cerut, pe 28 mai 2013, Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) să „îngroape securea războiului”, precizând că a preluat două licențe din România și va solicita acordul CNA ca OTV să emită din nou pe una din acestea, părerile membrilor CNA față de această solicitare fiind însă împărțite.

Licența OTV – un post aflat în ianuarie 2013 în lista televiziunilor „must carry”, pe care cabliștii trebuie să le retransmită în mod obligatoriu – a fost retrasă din cauză că societatea Ocram Televiziune SRL, care deține licența televiziunii, nu a făcut dovada plății unor amenzi aplicate de Consiliu pentru încălcări ale legislației audiovizualului, în anii 2009, 2010, 2011 și 2012. Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, „Licența audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situații: titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia”.

OTV a primit amenzi în cuantum de 1,17 milioane de lei de la Consiliul Național al Audiovizualului, începând din anul 2009 și până pe 28 martie 2012, când televiziunea lui Dan Diaconescu a intrat în insolvență, și nu a făcut la CNA dovada achitării lor. Amenzile aplicate la CNA merg la bugetul de stat.

Dan Diaconescu a depus la Parchetul General, pe 29 ianuarie 2013, o plângere împotriva CNA, în care afirma că reprezentanții Consiliului erau nemulțumiți de faptul că OTV câștigă procese împotriva instituției și că neplata amenzii a fost doar un pretext și că postul, prin decizia de retragere a licenței, a fost condamnat la faliment.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
Propunerea care-l scoate pe Geoană din turul II. Putere absolută pentru funcționarii ANAF
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...