Dan Diaconescu a fost audiat la DNA în dosarul privind licitația pentru privatizarea Oltchim

Dan Diaconescu a fost audiat la DNA în dosarul privind licitația pentru privatizarea Oltchim
Publicat: 19/11/2012, 17:00
Actualizat: 29/07/2014, 21:13

Avocatul Daniel Fenechiu a declarat pentru MEDIAFAX că Dan Diaconescu a dat o declarație „amplă” în fața procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în care a prezentat detaliile din procedura de privatizare a combinatului Oltchim.

Dan Diaconescu s-a referit tot ce s-a întâmplat la licitație, arătând în detaliu momentele care au dus la nefinalizarea procedurii de privatizare a Oltchim, a mai spus avocatul. Fenechiu a precizat că Dan Diaconescu le-a spus procurorilor care este punctul său de vedere față de acuzațiile formulate de OPSPI la adresa lui, respectiv că ar fi înșelat autoritățile statului și că ar fi modificat unele documente, povestind totodată cum a ajuns la decizia de se participa la procedura de privatizare a combinatului Oltchim.

Avocatul a mai arătat că, odată dată declarația de către clientul său, rămâne la latitudinea procurorului de caz să decidă ce face în continuare cu acest dosar. Potrivit lui Fenechiu, anchetatorii pot solicita documentație suplimentară, iar la final, după studierea întregului probatoriu, trebuie să dispună o soluție în acest dosar deschis la sesizarea OPSPI.

Dan Diaconescu a fost și în 5 noiembrie la DNA, pentru a da explicații cu privire la licitația pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat, deși nu a dovedit că deține această sumă.

Diaconescu declara atunci că a aflat conținut plângerii formulate împotriva sa legate de licitarea acțiunilor Oltchim și că va reveni în fața procurorilor după ce reclamația sa de la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție se va conexa cu cea a lui Remus Vulpescu de la DNA.

În 22 octombrie, fostul șef al Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) Remus Vulpescu a dat o declarație în fața procurorilor anticorupție în legătură cu eșecul privatizării Oltchim, arătând că, atunci când a apărut oferta lui Dan Diaconescu, statul era în proceduri de aducere de fonduri pentru plata angajaților și repornirea unității.

Întrebat care este paguba produsă prin neprivatizarea Oltchim și în ce constă ea, Vulpescu susținea că aceasta se ridică la aproximativ 200-300 milioane de lei, respectiv suma pachetului de acțiuni.

În legătură cu natura pagubei, Vulpescu arăta că, în acest caz, nu este vorba despre o pagubă neapărat materială, ci de un grav dezechilibru adus instituțiilor statului.

Vulpescu mai spunea că în cazul în care nu exista o ofertă de privatizare, combinatul Oltchim ar fi fost repornit mult mai repede.

În 3 octombrie, Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) a sesizat Parchetul în privința săvârșirii de către Dan Diaconescu, patronul OTV, a infracțiunii de înșelăciune în formă continuată prin inducerea în eroare și pentru dobândirea fără drept a calității de adjudecatar al Oltchim.

Potrivit sesizării, Dan Diaconescu a indus în eroare statul român și opinia publică atunci când a spus că deține suma de aproximativ 200 de milioane de lei necesară pentru cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni deținut la Oltchim de Ministerul Economiei – OPSPI.

Dan Diaconescu a fost declarat câștigător, la sfârșitul lunii septembrie, al licitației pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat.

Contractul de preluare a acțiunilor nu a fost semnat întrucât Dan Diaconescu nu a prezentat OPSPI dovezi că deține suma pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

„Intenția numitului Diaconescu Cristian-Dan, de a deturna procedura de privatizare prin înșelăciune publică și uz de fals, în scopul de a obține notorietate și, eventual, în alte scopuri care urmează a fi stabilite de autorități, nu era previzibilă și nu a putut fi constatată oficial înaintea zilei de 1 octombrie, când activitatea infracționala a numitului Diaconescu Cristian Dan a și fost stopată”, preciza Ministerului Economiei într-un comunicat de presă.

De asemenea, în comunicat se mai arată că Diaconescu a săvârșit deliberat activitatea infracțională, care „prezintă elemente transfrontaliere”, acțiune prin care a perturbat „deosebit de grav” activitatea Oltchim și a OPSPI.

În sesizare se mai arată că patronul OTV a utilizat înscrisuri false pe care le-a întocmit sau obținut de la terțe persoane.

Ministerul Economiei a precizat că procedura de licitație privind vânzarea acțiunilor statului la Oltchim a fost organizată fără încălcarea vreunei dispoziții legale și a fost destinată să stimuleze participarea unor investitori români sau străini care, împreună cu Guvernul, să asigure redresarea combinatului chimic și soluționarea urgentă a problemelor sociale generate de „ruinarea Olchim prin administrarea defectuoasă din ultimii ani”.

În 5 octombrie, Dan Diaconescu a depus la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție o plângere penală la adresa lui Victor Ponta și a lui Remus Vulpescu.

Întrebat care sunt acuzațiile pe care le aduce premierului Victor Ponta, Diaconescu spunea că, în primul rând, „este vorba de șantaj și amenințare”.

Totodată, în 10 noiembrie, Dan Diaconescu a depus la Tribunalul București o cerere de chemare în judecată a Ministerului Economiei și OPSPI, prin care solicită anularea deciziei de excludere din calitatea de adjudecatar al pachetului majoritar de acțiuni deținut de stat la Oltchim. Tribunalul București va lua în discuție în 8 ianuarie 2013 cererea lui Dan Diaconescu.

Ministerul Economiei deține 54,8% din acțiunile combinatului chimic. În acționariat se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) și fondul de investiții Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deține prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Anunț pentru românii care au contract cu DIGI. Nu mai pot alege după 8 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?