Prima pagină » Știri » Dan Diaconescu a fost eliberat și a anunțat că își face partid politic și candidează la președinția României

Dan Diaconescu a fost eliberat și a anunțat că își face partid politic și candidează la președinția României

Dan Diaconescu a fost eliberat și a anunțat că își face partid politic și candidează la președinția României
Magistrații Tribunalului București au admis recursul patronului OTV. Doru Pârv, clarvăzătorul acuzat de șantaj rămâne în schimb în arest.

UPDATE: Dan Diaconescu a părăsit arestul vineri, în jurul orei 22.15

Realizatorul OTV Dan Diaconescu a părăsit arestul vineri, în jurul orei 22.15, el fiind așteptat de colegi, prieteni și membri ai familiei. Diaconescu a declarat la ieșirea din arest că a hotărât să înființeze un partid politic, care ar urmă să se numească Partidul Poporului, dar și să candideze la președinția României.

Cei aproximativ 30 de susținători ai lui Diaconescu l-au așteptat, ei venind la Cercetări Penale imediat după ce s-a anunțat decizia Tribunalului de eliberarea a realizatorului OTV. Dan Diaconescu a ieșit din arest însoțit de avocatul Ovidiu Budușan, moment în care susținătorii au început să strige: „Victorie!”.


Instanța i-a impus interdicția lui Dan Diaconescu de a vorbi pe postul OTV despre cazul în care este cercetat de către procurorii anticorupție, fiind obligat totodată să nu ia legătura cu primarul Ion Moț sau cu reporterul Mihaela Moise, în caz contrar el riscă să fie reîncarcerat.

Dan Diaconescu va fi eliberat vineri seara din arestul Direcției Cercetări Penale al Poliției Române, ca urmare a deciziei Tribunalului București, care i-a impus însă o serie de interdicții.

Instanța i-a revocat mandatul de arestare preventivă, însă i-a impus să nu părăsească țara pe perioada cercetărilor, să nu se întâlnească cu partea vătămată, Ion Moț, sau cu martorii.

Totodată, el este obligat să anunțe Poliția dacă părăsește domiciliul sau dacă pleacă din București.

Tribunalul București i-a impus lui Diaconescu să nu discute despre cazul său la OTV, nerespectarea interdicțiilor impuse ducând la punerea în discuție a unei eventuale rearestări.

Procurorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care a cerut judecătorilor respingerea recursului lui Dan Diaconescu față de arestarea preventivă, a afirmat, de vineri, în fața judecătorilor, că angajații OTV fac amenințări la adresa magistraților.

Procurorul DNA a susținut că pericolul public pe care-l reprezintă Dan Diaconescu este ilustrat și prin afirmațiile de pe post din ultimele zile de când patronul a fost arestat, angajați ai televiziunii OTV lansând o serie de amenințări și jigniri.

Unul dintre invitați ar fi spus pe postul TV că idealul său în viață este „un tip din Lituania care a împușcat un judecător”, adăugând și că procurorii sunt pedofili”.

Totodată, procurorul a auzit spunându-se pe post că într-o zi cineva va intra într-o judecătorie sau parchet și va face o crimă.

Potrivit anchetatorului, Dan Diaconescu face orice dorește în cadrul televiziunii sale „împroșcând cu noroi pe toată lumea” și că libertatea presei este înțeleasă într-un fel special la OTV.

De asemenea, procurorul a spus că ridică semne de întrebare faptul că cineva a putut să facă o avere de 34 de milioane de euro, în câțiva ani.

Realizatorul OTV Dan Diaconescu a cerut, vineri, judecătorilor Tribunalului București cercetarea în libertate, pentru că procurorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) „îl urăște” și că a reacționat „extraordinar la aflarea verdictului, comportându-se ca un toreador care ucide un taur”.

Dezbaterile privind contestația lui Dan Diaconescu și a lui Doru Pârv față de arestarea lor preventivă s-au încheiat vineri, după patru ore.

Dan Diaconescu a susținut, în fața instanței, că acest dosar este o înscenare prin care se dorește închiderea postului OTV și că el nu a făcut decât să promoveze un subiect într-o emisiune. El a afirmat că procurorul de caz este „invidios pe succesul său”, „65 la sută din populația acestei țări crezând în el”.

El a amintit că în emisiunile sale a fost prezent chiar șeful statului, Traian Băsescu, dar și liderul PSD Victor Ponta și ministrul Elena Udrea.

De cealaltă parte, procurorul de ședință a susținut că Dan Diaconescu este un pericol pentru ordinea publică, acest fapt reieșind și din felul în care această televiziune tratează acest caz, magistratul fiind numit de postul OTV „un copil tâmpit, un limbric, cap de râmă fără creier sau incompetent”.

Procurorul a explicat că sunt 18 mii de ore de interceptări, care nu au fost în totalitate ascultate și transcrise, urmând ca ancheta să continue pentru a stabili adevărul, însă, în acest moment, sunt indicii potrivit cărora cei doi acuzați se fac vinovați de șantaj.

Magistratul a explicat că a cerut percheziționarea postului de televiziune și a locuinței lui Dan Diaconescu, pentru că OTV a refuzat să furnizeze probele cerute, susținând că această televiziune nu se supune niciunei autorități având zeci de amenzi emise de Consiliul Național al Audiovizualului neplătite.

Judecătoria sectorului 1 București a decis, miercuri, arestarea lui Dan Diaconescu și a lui Dorel Pârv, acuzați de șantajarea primarului comunei arădene Zărand, Ion Moț (PC), instanța admițând cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de emitere a unui mandat pentru 29 de zile.

Cei doi au anunțat încă de la pronunțarea decizie de arestare preventivă că o contestă cu recurs. Secția I Penală a Tribunalului București a judecat vineri contestația lui Dan Diaconescu și a lui Dorel Pârv.

Dan Diaconescu și Dorel Pârv sunt acuzați de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru șantaj.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie-septembrie 2009, Dan Diaconescu, în calitate de asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL și realizator de programe la postul de televiziune OTV, l-a amenințat pe primarul comunei arădene Zărand, Ion Moț, atât direct, cât și prin intermediul lui Dorel Pârv, realizator la același post de televiziune, să îi dea 200.000 de euro pentru a nu dezvălui „opiniei publice fapte reale sau imaginare compromițătoare pentru persoana respectivă, cum ar fi deținerea unei importante averi nejustificate sau efectuarea de tranzacții imobiliare ilicite”.

„Sub presiunea acestor amenințări, din suma inițial pretinsă, persoana respectivă a plătit efectiv 30.000 euro și 4.200 lei inculpatului Pârv Dorel-Petru în scopul de a ajunge, în final, la inculpatul Diaconescu Cristian-Dan”, potrivit Ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale întocmite de procurori.

Judecătoria sectorului 1 arată în motivarea decizie de arestare a patronului OTV, Dan Diaconescu, că acesta a profitat de avatajele profesiei de jurnalist și a folosit în interes personal informațiile obținute, o astfel de „conduită infracțională” fiind practicată și de alți angajați ai postului TV.

„Cu privire la persoana inculpatului Diaconescu Dan, instanța mai reține și faptul că acesta este o persoană publică ce patronează două posturi de televiziune și realizează emisiuni cu mare rezonanță asupra publicului, dezbătând subiecte de larg interes. Inculpatul, în loc să-și exercite profesia de jurnalist în scopul informării publicului, a înțeles să dobândească prin aceasta avantaje financiare în mod ilicit. Contrar deontologiei profesionale, inculpatul a profitat de avantajele profesiei sale, înțelegând să valorifice informațiile obținute în această calitate în interesul său personal, îngrădind libertatea psihică a altor persoane. De asemenea, din datele dosarului reies indicii în sensul că această conduită infracțională nu ar fi una izolată în cadrul postului de televiziune OTV”, se arată în motivarea instanței Judecătoriei sectorului 1, dată publicității joi.

De asemenea, despre Dorel Pârv instanța a apreciat că, beneficiind de imaginea creată prin intermediul unui post de televiziune, a profitat de impactul deosebit pe care îl poate avea asupra oamenilor, folosindu-se de acesta pentru activități din sfera ilicitului penal.

Judecătorul a apreciat că există riscul ca, odată pus în libertate, Pârv să își reia activitatea infracțională, acesta având o condamnare pentru furt calificat.

„Instanța mai reține că, deși inculpatul (Dorel Pârv – n.r.) a beneficiat anterior de clemența instanțelor prin instituția suspendării condiționate a executării pedepsei cu fixarea unui termen de încercare, nu a înțeles să-și îndrepte comportamentul și să-și formeze o conduită de respectare a normelor juridice”, se mai arată în documentul citat.

Judecătorul a mai constatat că Dan Diaconescu și Dorel Pârv prezintă pericolul public, având în vedere reacția publică la comiterea infracțiunii de șantaj și posibilitatea comiterii unor fapte asemănătoare în lipsa unei reacții ferme față de cei bănuiți ca fiind autori.

„Prin urmare, la stabilirea pericolului public nu se pot avea în vedere doar date legate de persoana inculpaților, ci și date referitoare la faptă, date care în speță sunt de natura a crea un sentiment de insecuritate, credința că justiția nu acționează îndeajuns împotriva infracționalității, în lipsa luării măsurii arestării preventive”, a mai apreciat judecătorul care a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Dan Diaconescu și a lui Dorel Pârv.

Autor