Dan Diaconescu ridică miza după Oltchim: Luăm CFR Marfă, CFR Călători și Tarom
DAN DIACONESCU, CÂȘTIGĂTORUL LICITAȚIEI de privatizare a OLTCHIM, a declarat vineri că se va asocia cu alți investitori și va finaliza procesele cu PCC, acționarul minoritar al combinatului vâlcean. El a mai adăugat că dispune de suma de 203 milioane lei pentru semnarea contractului de vânzare – cumpărare cu statul român și este pregătit și pentru CUMPĂRAREA CFR Marfă și CFR Călători, scrie Agerpres.
‘Vor veni și parteneri de afaceri alături de noi, procesele dintre acționarul majoritar și minoritar vor lua sfârșit’, a afirmat Dan Diaconescu.
De asemenea, acesta a subliniat că are nevoie de ajutor din partea statului român pentru cumpărarea Arpechim.
‘Avem nevoie din partea statului să ne ajute să cumpărăm rafinăria de la austrieci și CET-urile, mina de sare de lângă combinat. Este o rugăminte, nu are legătură cu licitația în sine’, a spus Diaconescu.
Investitorul a adăugat că este pregătit și pentru licitațiile pentru CFR Marfă, CFR Călători și Tarom.
‘Avem banii necesari. Mă bucur că am rămas cu bani și pentru CFR Marfă, CFR Călători, Tarom’, a menționat acesta, citat de Agerpres.
Dan Diaconescu a fost declarat vineri adjudecatar al licitației cu ofertă în plic pentru achiziționarea a 54,8% din capitalul social al Oltchim Râmnicu Vâlcea. Oferta depusă de acesta a înregistrat punctajul maxim, de 100 de puncte, oferta fiind în valoare de 203.149.054, 08 lei. Oferte pentru pachetul de acțiuni au mai fost depuse de Chimcomplex Borzești, care a obținut 9,26 puncte, și AISA Invest – 14,77 puncte.
Potrivit aceleași surse, creanțele Electrica și AVAS nu s-au vândut. Pentru creanța AVAS o fost depusă o singură ofertă, în bloc, de către PCC, ofertă ce a primit 0,74 puncte. Pentru creanța Electrica, oferta Chimcomplex Borzești a întrunit 30,7 puncte, însă prețul minim pentru care Electrica ar fi fost dispusă să vândă creanța era mai mare decât cel oferit, motiv pentru care creanța nu s-a vândut.
‘Creanța AVAS nu se vinde, nu sunt oferte individuale, iar plicul sigilat cu valoarea minimă nu se deschide, nu se anunță valoarea. (…) Creanța Electrica este mai mare decât a oferit Chimcomplex, deci nu se vinde în acest moment’, a declarat Remus Vulpescu, șeful Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie.