Prima pagină » Știri » Dan Șova, urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu: „Victor Ponta nu m-a ajutat să iau acele contracte cu Turceni și Rovinari”

Dan Șova, urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu: „Victor Ponta nu m-a ajutat să iau acele contracte cu Turceni și Rovinari”

Dan Șova, urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu: „Victor Ponta nu m-a ajutat să iau acele contracte cu Turceni și Rovinari
Dan Șova la DNA într-un dosar de corupție

Fostul ministru al Transporturilor și purtătorul de cuvânt al prezidențiabilului Victor Ponta, Dan Șova, a venit astăzi la DNA pentru audieri într-un dosar de corupție. Șova este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu. Dosarul vizează contracte ale firmei de avocatură „Șova și asociații” cu complexurile energetice Rovinari și Turcen. Procurorii DNA spun că Șova a beneficiat de contracte de asistență juridică în valoare totală de 800.000 euro, care au fost atribuite cu încălcarea legii. Șova este acuzat că a insistat pe lângă directorul CET, Dumitru Cristea, pentru a obține contractele de asistență juridică. Iată ce se precizează în comunicatul DNA:

„În perioada ianuarie – 13 februarie 2008, cu știință, în contextul litigiului dintre CET și ICM – SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă Cristea Dumitru să încheie un contract distinct de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal, la data de 13 februarie 2008, contractul de asistență juridică între CET și SCA „Șova și Asociații”; de asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, obținând folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes).

În perioada  2 octombrie – 1 noiembrie 2007, cu știință, în contextul litigiului dintre CET și Electrica, a insistat pe lângă Cristea Dumitru să încheie un contract distinct de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal un  act adițional la contractul de asistență juridică; de asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului act adițional, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, obținând folos necuvenit pentru societate de 1.142.400 lei (inclusiv onorariul de succes).

În perioada ianuarie – 14 februarie 2008, cu știință, în contextul unui alt  litigiu,  dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) și ICM – SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă  directorul general al CER, să încheie un contract de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistență juridică, la data de 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari CER și SCA „Șova și Asociații”.  De asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, contract în urma căruia societatea de avocați a obținut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes).

Suma totală reprezentând folos necuvenit în favoarea  SCA „Șova și Asociații”, ca urmare a contractelor de asistență juridică încheiate cu cele două complexe energetice, Turceni și Rovinari,  este estimată la valoarea de 3.455.754  lei.

Persoanelor sus menționate li s-au adus la cunoștință calitatea de suspect și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”. (Sursa: Comunicat DNA)

Dumitru Cristea, director CET Rovoinari, este acuzat de cinci infracțiuni de abuz în serviciu. În sarcina sa, procurorii au reținut încheierea mai multor contracte cu încălcarea legii contracte care au prejudiciat bugetul de stat cu 71 de milioane de lei. 

La ieșirea de la DNA, Șova a spus că are calitatea de suspect în dosar. „E vorba de trei contracte cu Rovinari și Turceni”, a precizat fostul ministru. „A fost un onorariu proporțional, onorariu de succes, de 1, 2 la sută din cât am obținut”, a explicat Șova în legătură cu banii obținuți din aceste contracte.

Întrebat dacă Victor Ponta l-a ajutat să ia acele contracte, Șova a răspuns: „Nici nu s-a pus o asemenea problemă, nici procurorii n-au întrebat”. Șova a spus că niciun ban nu a ajuns la Victor Ponta. „Nu s-a pomenit numele lui Victor Ponta absolut deloc”, a spus Șova imediat după audieri.

Consultanța pe care „Șova și asociații” au dat-o la Turceni și Rovinari

Dan Șova declara, în iulie 2011, că fosta sa firmă „Șova și asociații” a adus beneficii de câteva zeci de milioane de euro societăților Rovinari și Turceni, el nefiind însă angrenat în serviciile juridice respective.

Șova afirma că a fost parte din „Șova și asociații” până la mijlocul lui 2009. Contractele pe care firma respectivă le-a încheiat pentru servicii juridice au fost semnate în martie 2007 cu complexul Rovinari și în iulie 2007 cu Turceni. El a precizat că nu a lucrat în cadrul acestor contracte decât în două ocazii, o întâlnire la AVAS și una prin care s-a făcut o tranzacție între Turceni și ICM (Societatea Comercială pentru Închiderea-Conservarea Minelor).

El preciza că între 2006 și 2007 a fost plecat din țară, fiind masterand la London School of Economics. În plus, din această cauză, Adunarea Generală a firmei „Șova și asociații” a stabilit, la 15 ianuarie 2007, că Șova, singurul care putea până atunci angaja societatea în contracte și singurul cu drept de semnătură și ștampilă, îl împuternicea pe unul dintre acționari, Radu Cernov, să negocieze și să reprezinte societatea. Șova mai spunea că între „Șova și asociații” și complexul Rovinari a fost încheiat în 21 martie 2007 un contract-cadru de asistență juridică, semnat de directorul general de atunci, Ion Dordera.

Potrivit acestuia, firma „Șova și asociații” a reușit reducerea cu șase milioane de euro a unei datorii de 821 miliarde lei pe care Rovinari o avea la ICM, beneficiul total, prin eșalonarea pe cinci ani și neplata de dobânzi și penalități, fiind de 8 milioane euro.

În cazul Turceni, contractul a fost semnat pe 23 iulie 2007, când societatea era deținută de AVAS, al cărui director era pe atunci liberalul Teodor Atanasiu.

În urma activității firmei „Șova și asociații”, complexul Turceni a obținut un beneficiu de cinci milioane euro, prin negocierea unei creanțe, precum și recuperarea unei datorii de 12 milioane de euro de la Termoelectrica, mai spunea Șova.

El afirma că onorariul perceput în cele două contracte era de 40 euro pe oră, în timp ce, potrivit unui raport al Curții de Conturi, Rovinari și Turceni au încheiat în 2009 și 2010 contracte de asistență juridică la 180 euro/oră, una dintre firmele respective aparținând fostului președinte PNL Valeriu Stoica.

Șova declara că toate contractele în cauză ale firmei „Șova și asociații” și plățile au fost certificate atât printr-un control financiar intern preventiv, cât și de un auditor independent extern. În plus, el a menționat că un control al DFP Gorj, la data de 23 martie 2011, atestă legalitatea contractelor respective și a delurării lor.

El preciza că a solicitat celor două complexuri să îi precizeze dacă au existat controale financiare ANAF, răspunsul fiind negativ.

Victor Ponta, „senior partner” la firma condusă de Dan Șova

În 22 iunie 2011, președintele PSD, Victor Ponta, a primit o invitație de la ANAF, în care era solicitat să se prezinte pe 24 iunie la sediul ANAF, cu declarațiile de venit pe 2007 și 2008 și cu registrul jurnal de încasări și plăți. Adresa aparținea Direcției Generale a Finanțelor Publice a Municipiului București, Activitatea de Inspecție Fiscală, Serviciul de Inspecție Fiscală Persoane Fizice.

Invitația primită de Ponta era datată 20 iunie 2011, zi în care două cotidiene centrale relatau că un control făcut de ANAF la complexurile energetice Turceni și Rovinari ar fi demonstrat că firma de avocatură condusă de senatorul Dan Șova, din care a făcut parte și Victor Ponta ca „senior partner”, a încasat ilegal 4,4 milioane de lei. Potrivit relatărilor presei, în raportul făcut de ANAF se concluzionează că mai mult de jumătate din banii încasați de SCA „Șova & Asociații” de la Turceni și Rovinari – 4,4 milioane de lei din 7,1 milioane, au fost plătiți necuvenit în baza unor contracte întocmite defectuos, prin încălcarea prevederilor OUG 34/2006, privind achizițiile publice.

În 24 iunie 2011, președintele PSD, Victor Ponta, și-a trimis contabila la sediul ANAF Sector 1, cu declarațiile de venit pe anii 2007 și 2008, răspunsul inspectorilor fiscali fiind, potrivit liderului social-democrat, că nu s-au constatat nereguli.

Tot atunci, presa relata că ANAF a trimis o sesizare Direcției Naționale Anticorupție în legătură cu contracte încheiate cu complexurile Rovinari și Turceni.

Sesizarea ANAF trimisă Direcției Naționale Anticorupție, privind un prejudiciu de 67 milioane de lei constatat la complexurile energetice Rovinari și Turceni, a fost făcută ca urmare a unui control financiar la cele două companii și este îndreptată împotriva întregului proces, spunea șeful de atunci al ANAF, Sorin Blejnar.

Acesta preciza că în perioada 2007-2009, cele două companii au denaturat veniturile, în sensul că au diminuat nejustificat veniturile și au majorat cheltuielile, care au condus astfel la un prejudiciu de 67 milioane de lei, adică 16-17 milioane de euro.

 

Citește și