Cererea de strămutare depusă de Voiculescu prin avocați nu are nici un fel de efect asupra dosarului. Următorul termen de luni, 7 iulie, nu este afectat de acestă cerere. Experții din sistemul judiciar consultați de gândul arată că dosarul nu va fi blocat de această cerere de strămutare. La următorul termen, judecătoarea Camelia Bogdan a dispus audierea inculpaților. După această fază, potrivit procedurii penale urmează dezbaterile pe fond, adică avocații și procurorul DNA își susțin apelurile. Vor spune de ce solicită achitarea, respectiv condamnarea inculpaților. Apoi, cuvântul final al inculpaților în care spun de ce sunt nevinovați. În unele cazuri, în dosarele urmărite de reporterii gândul în instanțe, toate aceste proceduri s-au derulat chair și într-un sigur termen dar de cele mai multe ori s-au dat două termene, unul pentru audierea inculpaților și altul pentru dezbaterile finale.
La termenul de pe 1 iulie, dosarul lui Dan Voiculescu a fost amânat pentru 7 iulie, dar judecătorii au avansat alert procedurile. Curtea de Apel București a decis instituirea sechestrului pe averea lui Dan Voiculescu în dosarul în care acesta este judecat pentru privatizarea frauduloasă a Insitutului de Cercetări Alimentare, unde prejudiciul este estimat la 60 de milioane de euro. Fondatorul PC și al trustului media Intact a fost trimis în judecată pentru fraudarea privatizării Institutului de Chimie Alimentară provocând statului român o pagubă de 60 milioane euro. În urmă cu cinci zile, Curtea de Apel a desemnat un nou complet de judecată în acest dosar format din magistrații Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea.
Ce conține dosarul de corupție
Dosarul ICA a fost trimis în judecată în 4 decembrie 2008, la Tribunalul București, deoarece, la acea dată, Voiculescu nu avea calitatea de senator, el fiind învestit pe 15 decembrie 2008. Procurorii susțin că Dan Voiculescu a cumpărat 3,6 hectare de teren și un hectar de construcții în Băneasa, la un preț de 75 de ori mai mic decât cel real.
Dan Voiculescu a fost acuzat de infracțiunile de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate, în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și de spălare de bani.
Celelalte persoane trimise în judecată sunt: Corneliu Popa, Sandu Jean-Cătălin, Mencinicopschi Gheorghe, Sorin Pantiș, Săvulescu Vlad-Nicolae, Domnișoru Gheorghe Marian, Sin Gheorghe, Baciu Constantin, Petre Alexandru, Marinescu Grigore, Ene Vica, Pop Flavius Adrian.
În data de 14.10.2008 Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă în dosarul lui Voiculescu. Ministerul solicită recuperarea a 60 milioane euro prejuidiciu constat în dauna statului de către procurori.
Poziția oficială a inculpatului Voiculescu
În rechizitoriul întocmit de DNA în 2008 se reține că inculpatul Dan Voiculescu nu a dorit să facă niciun fel declarații în fața procurorilor DNA. În rechizitoriu, se consemnează doar că Dan Voiculescu a transmis prin avocatul său, Marian Nazat, că se consideră nevinovat și că, în opinia sa, este vorba de un dosar politic.
Dan Voiculescu a arătat că în opinia sa există două nereguli în ceea ce privește ancheta și acuzațiile din acest dosar. O primă neregulă semnalată de acesta a fost aceea că, pe parcursul urmăririi penale, el nu ar fi fost chemat niciodată în fața anchetatorilor pentru a da declarație, în contextul în care toate celelalte persoane ar fi fost întrebate în legătură cu persoana sa de către anchetatori.
O a doua neregulă semnalată de Voiculescu judecătorului ar fi aceea că, în opinia sa, nu există nicio probă și niciun indiciu direct sau indirect care să dovedească acuzațiile ce i se aduc, respectiv nu există martori, înregistrări telefonice sau ambientale ori documente care să dovedească acuzațiile ce i se aduc de căte anchetatori.
De asemenea, Dan Voiculescu a trimis CSM o scrisoare în care se plânge că presa nu a relatat corect despre dosarul său de corupție și că imaginea sa a avut de suferit.