Dan Voiculescu rămâne în închisoare. Procuror, despre cele 11 cărți din detenție: „Ori nu au fost redactate de el, ori nu au fost redactate în penitenciar”

Dan Voiculescu rămâne în închisoare. Procuror, despre cele 11 cărți din detenție: „Ori nu au fost redactate de el, ori nu au fost redactate în penitenciar
Publicat: 14/12/2016, 09:17

Cererea de eliberare făcută de fostul senator Dan Voiculescu a fost respinsă de Judecătoria Sectorului 5, acesta având posibilitatea de a face o nouă solicitare în septembrie 2017. Decizia Judecătoriei Sectorului 5 nu este definitivă.

„Comisia de liberări a amânat discutarea cererii pentru o perioadă de zece luni. (…) Comisia a reținut că o parte importantă din fracția minimă legală o reprezintă zilele câștigate ca urmare a unor lucrări științifice și că nu a fost atins scopul pedepsei. (…) În condițiile în care comisia a admis că e împlinită fracția înseamnă că e mai puțin important din ce se compune perioada. Eu cred că această comisie și-a depășit atribuțiile atunci când spune că scopul pedepsei nu a fost atins (…) A dat dovezi temeinice de îndreptare (…) A avut o atitudine corectă față de muncă. S-a preocupat să scrie lucrări astfel încât să se considere o perioadă executată și din punct de vedere al lucrărilor științifice.(…) Nu este loc de aprecieri subiective. Nu a fost niciodată sancționat disciplinar. Operează o prezumție de îndreptare, avem dovezi temeinice. (…) Cât privește lucrările științifice, un număr de 27 de cărți scrise din 78
până la data încarcerării. Domnul Voiculescu nu s-a apucat de scris în penitenciar, a făcut asta de o viață. Nimeni, cred eu, nu poate să pună la îndoială pregătirea academică a domnului Voiculescu”, a declarat Florian Surghie, avocatul lui Dan Voiculescu.

Pe de altă parte, procurorul a susținut că solicitarea de eliberare condiționată ar trebui respinsă pentru neîmplinirea fracției, precizând că omul de afaceri nu trebuia să beneficieze de zilele acordate ca urmare a cărților scrise.

„Acele zile câștig sunt date fără respectarea prevederilor legale. Nu trebuiau recunoscute acele zile. Sunt lucrări care fie nu îi aparțin, fie nu au fost făcute în penitenciar. Care este catalizatorul care l-a făcut ca, în 12 luni, să scrie 11 lucrări?.(…) Prima carte – nu există un program de lucru și tabelul de pontaj. (…) Pentru a doua lucrare, de asemenea nu a fost tabel de pontaj. Pentru „Economia României”, nu tabel de lucru și pontaj. „Managementul Riscului” – programul de lucru a fost stabilit de patru ore în zilele de sâmbătă și duminică. Conform tabelului, a desfășurat 23 de ore. Vă rog să observați că nu se respectă programul, nu are loc doar în zilele de sâmbătă și duminică, nici orele. Pentru „A Patra Cale”, programul de lucru a fost stabilit la patru ore, sâmbătă și duminică. Pe pontaj nu este trecută nicio oră ca fiind făcută. (…). „Clasa de mijloc” – a desfășurat 25 de ore. Câte o oră în mai, iunie, iulie. Pentru 219 pagini care au văzut lumina tiparului, apreciez eu insuficiente. Pentru „Considerații asupra teoriei lui Maslow”, două ore conform fișei de pontaj. Dacă aș însuma toate cele 11 lucrări și m-aș raporta la cele 73 de ore, iese o medie de 6 ore și 4 minute pentru fiecare lucrare. Practic rezultă că în două minute scrie o pagină. În opinia mea este imposibil. (…) În opinia mea aceste lucrări nu au fost scrise, nu există fișe de pontaj. (…) Ar trebui să am o bibliografie. S-a cerut de penitenciar să se dea bibliografia studiată. Vă rog să aveți în vedere că nu există niciun fel de bibliografie. Ceea ce există sunt parte beletristică, parte lucrare științifică, dar sunt după momentul martie 2016. Prin urmare, nu avea cum să consulte această bibligrafie. Nu a avut acces la calculator în penitenciar. În opinia mea, fie nu au fost redactate de domnia să, fie nu au fost redactate în penitenciar. Urmează să înlăturați aceste beneficii din zilele câștig acordate persoanei Voiculescu”, a precizat procurorul, în sala de judecată.

La propunerea DNA de a pune la dispoziția instanței manuscrisele lucrărilor executate, avocatul lui Dan Voiculescu a cerut suspendarea ședinței timp de o jumătate de oră pentru precizând că fostul senator a mai scris 27 de cărți înainte de a fi încarcerat și că „nu și-a descoperit vocația în penitenciar”. Judecătoria Sectorului 5 a suspendat ședința de judecată o oră pentru ca probele să fie depuse.

După o oră ședința a fost reluată, bibliografia și manuscrisele cărților lui Dan Voiculescu au fost aduse cu un cărucior în sala de judecată. Avocatul fostului senator a depus o listă cu 25 de lucrări semnate de Dan Voiculescu în intervalul 1973-2014. Procurorul de ședință a cerut amânarea pentru a fi prezent și inculpatul, avocatul lui Voiculescu precizând că legea îi permite să nu participe la proces, făcând o cerere în acesta sens. Judecătorul a respins cererea DNA de amânare, constatând, de asemenea, că Voiculescu a executat fracția de pedeapsă pentru a putea cere eliberarea.

Dan Voiculescu nu a participat la proces.

Totodată, la termenul de marți, procurorii anticorupție au cerut instanței amendarea Penitenciarului Rahova și cercetarea directorului unității pentru obstrucționarea justiției, DNA susținând că centrul de detenție nu a dat lista cu toate cărțile scrise de fostul senator, anchetatorii având doar numele cărților scrise în 2014 și 2015. Judecătoria Sectorului 5 a respins solicitarea.

De asemenea, procurorii au cerut nota internă făcută de fostul șef ANP, Cătălin Bejan, în care se analizează modalitatea în care mai mulți condamnați au scris cărți în închisoare și deficiențele constatate. Și această solicitare a fost respinsă.

Dan Voiculescu este încarcerat din august 2014 la Penitenciarul Rahova după ce a fost condamnat la zece ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare.

„Se admite cererea. Se preschimbă termenul pentru 13.12.2016. Se citează petentul. Se încunoștințează apărătorul ales. Se emite adresă către Penitenciarul Rahova pentru a comunica, sub sancțiunea amenzii judiciare către directorul unității, relațiile solicitate până la data de 9.12.2016”, a decis Judecătoria Sectorului 5 după introducerea pe rolul instanței a solicitării.

Potrivit unor surse, comisia de eliberări condiționate a Penitenciarului Rahova a dat aviz negativ eliberării condiționate, acesta fiind însă consultativ.

Dan Voiculescu este încarcerat la penitenciarul Rahova din august 2014, după ce a fost condamnat de Curtea de Apel București la zece ani de închisoare, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare.

Completul de judecată de la Curtea de Apel București format din magistrații Camelia Bogdan și Alexandru Mihalcea i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizării ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la opt ani, și pe fostul ministru Sorin Pantiș la șapte ani de închisoare. În același dosar, fostul director al Agenției Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Jean Cătălin Sandu, fost șef al Direcției Juridice din ADS, a primit șase ani de închisoare. Tot la șase ani de închisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Săvulescu, fost șef al Direcției de Privatizare-Concesionare din ADS. Flavius Adrian Pop, fost șef de serviciu în ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin și Constantin Baciu au primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Vica Ene și Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.

În acest dosar, Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, a fost deja eliberat condiționat

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu pierde alegerile și Republica Moldova intră sub controlul...
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum se simte Adi Nartea la 6 ani de la extirparea tumorii?! Ce face cu...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Doliu național azi: Am primit, cu multă durere, vestea tragică! Patriarhul Daniel...
Surpriza din servieta diplomat. Marele secret al lui Nicolae Ceaușescu
Cum au arătat Sorin Brotnei și soția lui în ziua nunții. Imagini inedite cu mireasa...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Astrofizicienii au măsurat „dansul” electronilor în strălucirea stelelor neutronice care explodează