Dancă: Bugetul Ministerului Sănătății a fost suplimentat cu 570 milioane lei. Vedem o evoluție care pune la grea încercare sistemul medical românesc
Bugetul Ministerului Sănătății a fost suplimentat cu 570 de milioane de lei din Fondul de Rezervă, în contextul crizei coronavirusului, a anunțat șeful Cancelariei premierului. Mai bine de 10% din acești bani vor fi alocați către achiziționarea de medicament Remdesivir. Ionel Dancă a făcut precizări în ceea ce privește măsurile Guvernului în condițiile creșterii accelerate a numărului de cazuri de coronavirus. Acesta a menționat că autoritățile se bazează pe implicarea medicilor de familie în lupta împotriva pandemiei. .
Șeful Cancelariei premierului a anunțat că Guvernul a aprobat OUG pentru tratarea acasă a bolnavilor de Covid-19 cu simptome ușoare, sau asimptomatici, sub monitorizarea medicilor de familie.
„Vedem o evoluție care pune la grea încercare sistemul medical și sanitar românesc. Implicarea medicilor de familie este un act esențial pentru a ajuta la reducerea presiunii pe sistemul medical, pe sistemul medical de urgență și în acest sens Guvernul face un apel către toți medicii de familie să fie alături de toți colegii din sistemul medical în acest efort comun de limitare a răspândirii infecțiilor cu coronavirus și să ajute în special în ceea ce privește această zonă a pacienților asimptomatici sau cu forme ușoare, astfel încât pacienții să nu mai fie nevoiți – cei asimptomatici – să meargă la spitale pentru a face acele servicii medicale de radiografie și pentru a primi certificatele medicale care să ateste infectarea lor cu coronavirus și perioada de izolare care le-a fost indicată, astfel încât să poată solicita certificatul medical pentru obținerea concediului medical”, a declarat Ionel Dancă.
Ionel Dancă: A fost propusă o Ordonanță de Urgență de către Ministerul Afacerilor Interne împreună cu Ministerul Sănătății pentru angajarea medicilor rezidenți
Șeful Cancelariei premierului a vorbit și despre situația OUG pentru angajarea rezidenților în scopul gestionării pandemiei de coronavirus:
„Tot în zona sanitară și ca o măsură, de asemenea, de pregătire a sistemului medical în contextul actual, a fost propusă o Ordonanță de Urgență de către Ministerul Afacerilor Interne împreună cu Ministerul Sănătății pentru angajarea medicilor rezidenți care urmează să finalizeze examenul de rezidențiat în perioada următoare pe principalele specializări foarte solicitate în această perioadă. Vorbim de medicina de urgență, terapie intensivă, epidemiologie, infecțioase și radiologie. Practic, se creează cadrul, prin această Ordonanță de Urgență, pentru angajarea acestor medici rezidenți cu contracte pe perioadă determinată de șase luni, contracte temporare, însă avantajul pe care acești tineri medicil îl vor avea este că vor putea fi detașați în diverse unități spitalicești unde există nevoie de astfel de specialiști și acolo unde există posturi vacante, după expirarea perioadei de șase luni contractuale, vor putea ocupa posturile vacante fără concurs. Sunt avuți în vedere un număr de aproximativ 200 de medici care ar urma să finalizeze examenul de rezidențiat pentru specializările menționate și care ar putea să fie incluși în cadrul acestui program de păstrare a medicilor rezidenți, tinerilor medici în sistemul sanitar în perioada următoare și de a motiva pentru a ocupa posturile vacante fără concurs după expirarea perioadei contractuale”.
Ionel Dancă a anunțat că din cele 570 de milioane de lei adăugate în bugetul Ministerului Sănătății, 65 de milionae vor fi alocate pentru achiziționarea de Remdesivir.
Ionel Dancă: A fost suplimentat bugetul Ministerului Sănătății din Fondul de Rezervă cu o sumă de 570 de milioane de lei
„De asemenea, a fost suplimentat bugetul Ministerului Sănătății din Fondul de Rezervă cu o sumă de 570 de milioane de lei. Este un proiect de Hotărâre de Guvern adoptat tot în ședința de Guvern de ieri. Practic, prin această suplimentare a bugetului Ministerului Sănătății cu o sumă de 570 de milioane de lei se asigură fondurile necesare pentru derularea activităților prioritare în cadrul programelor naționale de Sănătate, precum asigurarea testării de laborator prin metoda PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2, realizarea activităților de limitare a răspândirii infecției SARS-CoV-2 la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică, continuarea vaccinării antigripale a persoanelor din grupele aflate la risc de a contracta gripa și realizarea activităților necesare pentru asigurarea colectării și testării sângelui și produselor sanguine, precum și a altor activități din cadrul programelor naționale de Sănătate, precum activitățile de transplant de organe, țesuturi sau celule de origine umană”, a mai spus Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului.