Viorica Dăncilă a spus că problema corupției este prezentă și în Europa de Vest și a arătat că nu a existat o indignare a liderilor UE atunci când au existat ciocniri între forțele de ordine franceze și „vestele galbene„.
„României nu i se permite să facă ceea ce altor țări li se permite. Am văzut ce s-a întâmplat cu Vestele Galbene în Franța. Nimeni nu a avut nicio reacție. Este un standard dublu. Nu am văzut pe nimeni să vină în Parlamentul European și să spună «vrem o rezoluție împotriva Franței»”, afirmă Dăncilă în interviu.
Dăncilă a cerut să fie evitate comparațiile cu Ungaria și Polonia, țări vizate de proceduri de infringement din partea UE din cauza presupuselor încălcări ale drepturilor fundamentale. Aceste comparații au fost făcute de Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, care a averizat-o pe Viorica Dăncilă în octombrie 2018 „să nu urmeze exemplele rele” reprezentate de Ungaria și Polonia.
„Dacă înțelege că trebuie să conducă această campanie în detrimentul României și acuzând un stat precum România, nu cred că este un mod constructiv de lucru”, a precizat premierul.
De asemenea, Dăncilă consideră nedrept faptul că doar România și Bulgaria sunt vizate de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV).
„Acest mecanism, se spune, ar ajuta România și Bulgaria. Vorbește despre corupție. Dar am văzut acte mari de corupție în Olanda, în Franța, Germania. Nimeni nu a cerut introducerea unui astfel de mecanism acolo”, a spus premierul.
UE a criticat România dur, în ultimul raport din noiembrie, acuzând Bucureștiul că a regresat în lupta anticorupție. Comisia Europeană a cerut României să modifice legile privind reforma justiției și a codului penal.
Întrebată fiind dacă va respecta recomandările Comisiei, Dăncilă a precizat că unele dintre ele încalcă Constituția, însă guvernul este deschis către altele.
Viorica Dăncilă s-a descris ca fiind „pro-europeană convinsă” și a afirmat că va discuta cu liderii europeni în următoarele zile pentru a-i asigura pe aceștia de starea democrației și a statului de drept în România. Premierul se va întâlni cu președintele Consiliului UE, Donald Tusk, joi.
„Pentru a rezolva anumite probleme, nu cred că trebuie să pui pe cineva la colț sau să îl arăți cu degetul – ceilalți trebuie să vină să te susțină pentru a rezolva aceste probleme”, a spus Dăncilă.
Foto: Hepta