Dăncilă: Juncker și Timmermans, nemulțumiți de LUPTA POLITICĂ PERMANENTĂ din România
This browser does not support the video element.
Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele, Frans Timmermans, s-au arătat nemulțumiți și îngrijorați de „lupta politică permanentă” din România, una care nu are ce căuta în perioada președinției Consiliului UE.
„Am fost întrebată despre situația din România. S-a arătat nemulțumirea faptului că nu există consens, că există o luptă politică permanentă și că această luptă politică nu are ce căuta în perioada președinției Consiliului UE, mai mult chiar înainte când se pregătesc toate lucrurile pentru a prelua președinția. Domnul președinte Juncker mi-a cerut ca să avem o bună înțelegere între toți cei implicați, lucru pe care i-l va cere și domnului președinte Iohannis. A spus că luptele nu au ce căuta, dacă vrem să avem o președinție de succes a României. (…) Mi s-au părut mai mult îngrijorați de faptul că nu există liniște în România și că și-ar dori foarte mult să avem un consens și să lucrăm împreună pe proiecte de țară. Cred că acest lucru a fost principalul motiv de îngrijorare”, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă, într-un interviu acordat la Bruxelles postului Antena 3.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker i-a transmis, marți, la Bruxelles, premierului Viorica Dăncilă că o încurajează să revină la „un discurs politic normal în țară”, precizând că este crucial ca România „să nu facă pași înapoi în progresele înregistrate” în contextul MCV.
Premierul Viorica Dăncilă a efectuat, marți, o vizită la Bruxelles unde a avut o întrevedere și cu președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și prim-vicepreședintelui CE, Frans Timmermans.
„Președintele Jean-Claude Juncker s-a întâlnit astăzi cu prim-ministrul României, Viorica Dăncilă. La întrevedere au participat și Prim-vicepreședintele Timmermans și comisarul european Crețu. Discuțiile între președintele Juncker și doamna Dăncilă s-au axat pe pregătirile pentru preluarea președinției Consiliului UE de către România în prima parte a lui 2019, care se va întâmpla într-un moment important pentru Uniune. De asemenea, cei doi au discutat despre propunerea Comisiei Europene asupra bugetului UE, valorificarea fondurilor structurale și politica economică”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand.
„Referitor la Mecanismul de Verificare și Cooperare din România, președintele Juncker a subliniat că reprezentanții Comisiei vor continua să monitorizeze evoluțiile din țară și a insistat asupra faptului că este crucial ca România să nu facă pași înapoi în progresele care au fost înregistrate. Președintele Juncker a încurajat prim-ministrul să acționeze în sensul revenirii la un discurs politic normal în țară, mai ales în perspectiva asumării președinției Consiliului UE”, completează sursa citată.