Prima pagină » Știri » Dăncilă: Președintele de Consiliu Județean va fi ales prin vot uninominal. Reacția lui Iohannis: Practica OUG să înceteze

Dăncilă: Președintele de Consiliu Județean va fi ales prin vot uninominal. Reacția lui Iohannis: Practica OUG să înceteze

Dăncilă: Președintele de Consiliu Județean va fi ales prin vot uninominal. Reacția lui Iohannis: Practica OUG să înceteze
Viorica Dăncilă a anunțat, luni, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va modifica legislația pentru a reveni la votul uninominal la alegerea președinților de Consilii Județene. Premierul a precizat că a înțeles dorința cetățenilor de a avea un rol mai important în acest sens.

„Avem în ședința de azi (luni-n.red.) un act normativ prin care modificăm modul de alegere a președintelui Consiliului Județean. Am înțeles mesajul cetățenilor, respectiv dorința de a avea un rol mai important în ceea ce privește alegerea factorilor de decizie și de a-și exprima în mod direct opțiunea de vot cu privire la cei care iau măsuri pentru comunitate. Vom modifica legislația, astfel încât președintele CJ să fie ales, din nou, prin vor direct de comunitatea locală”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă, luni, la Palatul Victoria.

Șeful Executivului a spus că revenirea la votul uninominal „va crește legitimitatea, reprezentativitate și stabilitatea președințiilor de CJ.

„Revenirea la votul uninominal va crește legitimitatea, reprezentativitate și stabilitatea președințiilor de Consilii Județene, cei care, împreună cu primarii și consilierii, pun în aplicare proiectele pentru dezvoltarea comunităților locale. Președintele CJ nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide, ci trebuie să reprezinte voința cetățenilor din fiecare județ exprimată prin vot. Legitimitatea dată prin vot este esențială pentru fioecare președinte de CJ, pentru că îl responsabilizează să pună în practică obiectivele pentru care cetățenii i-au dat votul”, a mai afirmat aceasta.

Proiectul de ordonanță de urgență vizează modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale și modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001 și a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, potrivit textului pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

Potrivit prevederilor ordonanței, articolul 1, alineatele (2), (4) și (5) vor fi modificate și vor avea următorul cuprins:

„Art. 1. – (2) Consiliile locale și consiliile județene, primarii și președinții consiliilor județene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

(4) Primarii comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București și primarul general al municipiului București, precum și președinții consiliilor județene se aleg pe circumscripții electorale, prin scrutin uninominal.

(5) Viceprimarii, precum și vicepreședinții consiliilor județene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile județene”, este una dintre modificările propuse”.

În forma în vigoare, articolul 1 prevede la alineatele (2), (4) și (5) următoarele: „(2) Consiliile locale, consiliile județene și primarii se aleg prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. (4) Primarii comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București și primarul general al municipiului București se aleg pe circumscripții electorale, prin scrutin uninominal.(5) Președinții și vicepreședinții consiliilor județene, precum și viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile județene, respectiv consiliile locale”.

Iohannis critică OUG pentru alegerea președinților de consilii județene: Practica OUG să înceteze

Președintele Klaus Iohannis critică, luni, OUG dată de Guvern pentru alegerea șefilor de consilii județene, transmițând că schimbarea legii electorale făcute prin OUG e de fapt o concesie pe care premierul vrea s-o facă în fața baronilor PSD în încercarea de a le câștiga sprijinul.

„În urma adoptării de către Guvern a unei OUG referitoare la modificarea legislației la alegerea președinților de consiliu județean, președintele Iohannis arată că PSD nu a înțeles nimic din aceste alegeri. Votul românilor nu e bătaia de joc a PSD. Cetățenii le-au transmis pesediștilor că practica OUG trebuie să înceteze. Schimbarea legii electorale făcută azi prin OUG e de fapt o concesie pe care premierul Dăncilă vrea s-o facă în fața baronilor PSD în încercarea de a le câștiga sprijinul. Vor fi favorizați cei deja în funcție, adică domnii Marian Oprișan, Dumitru Buzatu și Ionel Arsene. Un președinte de consiliu județean nu trebuie în niciun caz confundat cu un primar. Primarul reprezintă comunitatea, iar celelalte organe sunt administrative”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi.

Purtătorul de cuvânt al președintelui a mai transmis că președintele de consiliu județean nu e consacrat prin Constituție ca autoritate a administrației publice și nu e necesară alegerea sa prin vot directă.

„Nu există practic un popor al județului și acest argument maschează disperarea PSD care a înțeles că pierde autoritatea în Consiliile Județene. Președintele României consideră că pesediștii oricât ar încerca să își spele imaginea nu mai pot păcăli pe nimeni că sunt bineintenționați”, a mai declarat Mădălina Dobrovolschi.

Premierul a anunțat simplificarea normelor pentru acordarea ajutoarelor de urgență

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, luni, că Executivul va aproba simplificarea normelor privind acordarea ajutoarelor de urgență, astfel încât să nu mai fie nevoie de anchetă socială înainte de aprobarea lor și nici de întocmirea și aprobarea unei Hotărâri de Guvern.

„Suntem în continuare alături de oameni și de comunitățile afectate de fenomenele meteo severe din ultima perioadă. Echipele de intervenție sunt în teren pentru a ajuta cetățenii, dar și pentru a evalua pagubele produse, astfel încât să oferim oamenilor rapid ajutorul de care au nevoie. Ministrul Afecerilor Interne, Carmen Dan, a discutat cu prefecții din județele afectate, vicepremierul Grațiela Gavrilescu și ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, sunt în teritoriu pentru a avea o imagine cât mai exactă a situației din teren. Am primit ieri o primă evaluare a pagubelor produse de vremea severă, această evaluare va fi completată cu noi date pe măsură ce acestea vin din teren. Pe baza acestor informații guvernul va lua măsuri astfel încât oamenii să poată fi sprijiniți să treacă peste aceste momente dificile”, a declarat prim-ministrul, la începutul ședinței de Guvern.

Dăncilă a anunțat simplificarea normelor pentru acordarea ajutoarelor de urgență în contextul inundațiilor recente din țară. Viorica Dăncilă a explicat că astfel nu va mai fi nevoie de anchetă socială înainte de aprobarea ajutoarelor și nici de întocmirea și aprobarea unei hotărâri de guvern.

„Este important ca cetățenii să primească rapid ajutorul de care au nevoie. Din acest motiv astăzi simplificăm normele privind acordarea ajutoarelor de urgență astfel încât să nu mai fie nevoie de anchetă socială înainte de aprobarea lor și nici de întocmirea și aprobarea unei hotărâri de guvern, proceduri de durată care îngreunau acordarea sprijinului. Ministerul Muncii și Justiției Sociale are la dispoziție banii necesari, iar sumele vor pleca spre familiile și persoanele afectate pe baza proceselor verbale întocmite de comisiile inspectoratelor județene pentru situații de urgență și a borderourilor completate de agențiile județene pentru plăți și inspecție socială. Astfel reducem substanțial perioada de timp de la momentul producerii calamităților până la momentul primirii ajutorului financiar”, a conchis șeful Executivului.

 

Citește și