Dăncilă: Situația fetiței din Mehedinți ar putea duce chiar la schimbarea miniștrilor / Procurorul General a cerut control. Serviciul unde lucrează Kovesi face verificările / Protest la Baia de Aramă – VIDEO
21:17 Procurorul care a intervenit la preluarea fetiței din Mehedinți: Nu am tras de copil
Procurorul Maria Pițurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care a participat la preluarea fetiței de 8 ani din Mehedinți, spune că nu a tras de copil în timpul intervenției și că a încercat să o ia în brațe. Pițurcă spune că fetița este acum bine.
Procurorul Maria Pițurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a spus, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că nu a tras de fetița de 8 ani în timpul intervenției.
„Nu am tras de copil. Am încercat să nu apăs, să nu … Am încercat să-l iau în brațe. Am reușit să o iau în brațe și am dus-o în brațe la tată. Nu s-a mai filmat. Și ea va fi oricum examinată fizic și vom vedea dacă are vreun semn sau nu. Am intervenit pentru a înceta starea de deținere ilegală a acestui copil”, a spus Maria Pițurcă.
Ea a declarat că femeia din Baia de Aramă, la care era fetița, a refuzat de două ori să o adopte.
„Acest copil a fost inclus în categoria copil greu adoptabil și părinții au refuzat de două ori să adopte fetița”, a mai spus procurorul, care a precizat că fetița se zbătea „pentru că i s-a inoculat că o iau în străinătate și îi fac rău”.
Potrivit procurorului de caz, acțiunea de vineri a fost posibilă după ce în data de 24 mai Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți a depus o sesizare în care se arăta că asistentul maternal Ș.M. refuză să predea copilul părinților adoptatori.
„În acea plângere se arăta că asistentul maternal influența negativ copilul referitor la părinții adoptivi și pe perioada procesului de adopție dânsa chiar a fost sancționată de cei de la Protecția Copilului pentru că nu a lăsat-o pe minoră să relaționeze cu copilul pe care urma să-l adopte”, a mai spus procurorul de caz Maria Pițurcă.
Ulterior, potrivit aceleiași surse, au mai fost înregistrate plângeri din partea părinților adoptivi și din partea Agenției Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului. Instituția acuza faptul că fata ar fi fost sechestrată în locuința din orașul Baia de Aramă și a fost supusă unui abuz emoțional. O altă plângere penală făcută de părinții adoptivi se referă la faptul că fata a fost retrasă de la școală.
Potrivit Mariei Pițurcă, reprezentanții DGASPC Mehedinți au încercat de trei ori să ia legătura cu asistentul maternal pentru predarea fetiței, dar s-au lovit de refuzuri. În urma acestor refuzuri, femeii i-a fost retrasă calitatea de asistent maternal și i-a fost desfăcut contractul de muncă cu DGASPC Mehedinți.
„În acel moment ea nu mai avea nici un drept pentru a reține minora la domiciliul ei”, a susținut procurorul.
Percheziția de vineri a fost făcută, potrivit procurorului, pentru a înceta starea de deținere ilegală și pentru a se stabili starea fizică și psihică a minorei. „Pe timpul cercetărilor au fost solicitate anumite documente medicale din care a reieșit că minora a fost internată de mai multe ori la spitalul orășenesc Baia de Aramă cu mai multe afecțiuni printre care și malnutriție, pneumonie, gastroenterocolită”, a mai declarat Maria Pițurcă.
Aceasta a spus că în timpul percheziției, mai mulți adulți au început să țipe și să vocifereze. „Au început ceilalți membri majori să țipe, să vocifereze. S-a creat o hărmălaie, nu ne puteam înțelege. Minora era în continuare agitată. Atunci am luat hotărârea să încetăm această stare a minorei. (…) Nu puteam să ținem minora să țipe, să strige până ridicam noi documentele privind starea acesteia și am luat hotărârea să o iau de acolo să o duc părinților adoptivi”, a precizat Maria Pițurcă.
Potrivit acesteia, fetița este acum bine, i se acordă consiliere psihologică, și a început să relaționeze cu părinții.
21:10 Protest în Baia de Aramă
Un protest are loc, vineri seara, în Baia de Aramă, județul Mehedinți, unde o fetiță de 8 ani a fost luată cu mascații din casa în care a fost crescută de un asistent maternal, după ce copila a fost înfiată de o familie din America.
Oamenii s-au adunat pe marginea drumului și protestează pașnic.
Unii au afișe cu mesaje precum „Sorina merită un loc în România, alături de familia ei”, „Lăsați-o pe Sorina să decidă” sau „Sorina are o familie și centrele sunt pline de orfani”.
„Am ajuns să fim martorii abuzurilor făcute de angajații statului pe care îi plătim, asupra copiilor noștri. Toți trebuie să ieșim să luptăm pentru Sorina”, scrie un utilizator Facebook.
Știrea inițială:
Premierul Viorica Dăncilă a reacționat în cazul fetiței din Mehedinți, subliniind că va fi efectuată o analiză și, dacă se va considera că un minister se face vinovat pentru situația creată, acest lucru va fi luat în calcul în privința schimbării miniștrilor.
„Dincolo de toate lucrurile, suntem oameni. Eu înțeleg foarte bine acest lucru, fiindcă eu însămi am trecut prin acest lucru. Cred că nu este drept ca atunci când vorbim de un copil să încercăm să avem argumente politice sau să acționăm politic. Fieare dintre noi are anumite sentimente. Am discutat cu ministrul de Interne, cu ministrul Muncii. Luni voi avea toate detaliile pe masă. Nu vreau tratat politic. Indiferent dacă ești înregimentat sau nu politic, eu vorbesc acum nu ca prim ministru al României, nu ca lider al unui partid, ci ca mamă. Am cerut să se acorde consilier psihologică copilului”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.
Dăncilă a mai precizat că pentru a soluționa situația vor fi depuse toate eforturile din punct de vedere al acțiunilor guvernamentale.
„Dincolo de cine va fi pedepsit sau cum va fi pedepsit, mă interesează fetița”, a mai spus Dăncilă.
Întrebată dacă situația fetiței ar putea cântări în schimbarea miniștrilor, premierul a răspuns: „Dacă se va considera sau dacă va reieși că a greșit vreun minister, luăm în calcul”.
O fetiță de opt ani a fost luată cu mascații vineri din casa în care a fost crescută de un asistent maternal, din Baia de Aramă, județul Mehedinți, după ce copila a fost înfiată de o familie din America.
Un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a dispus, vineri, efectuarea unei percheziții la locuința asistentului maternal care s-a opus ca fetița să meargă la cei doi soți care au înfiat-o.
Licu a cerut control în cazul fetiței din Mehedinți. Serviciul unde lucrează Kovesi face verificările
Procurorul general Bogdan Licu a dispus, vineri, verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind modul în care un procuror din acea structură a intervenit în cazul fetiței din Mehedinți și a efectuat percheziția domiciliară. Controlul e efectuat de serviciul unde activează Kovesi.
„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus la data de 21 iunie 2019 efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind împrejurările și modalitatea în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a exercitat supravegherea cercetării penale în cauza mediatizată, inclusiv în ceea ce privește coordonarea activității de efectuare a percheziției domiciliare din ziua de 21 iunie 2019″, se arată într-un comunicat al Parchetului General.
Potrivit sursei citate, controlul va fi efectuat de către procurori din cadrul Serviciul de Îndrumare și Control. La acest serviciu lucrează Laura Codruța Kovesi.