Danezii vor putea să meargă la restaurante, cinema și mall-uri, dar numai dacă au „pașaport Covid”
Danezii vor putea să meargă la restaurante, cinema, mall-uri, dar numai dacă au „pașaport Covid”, au spus oficialii statului, joi. Relaxarea măsurilor anti Covid va începe în aprilie, când se vor putea redeschide frizeriile, centrele de spa şi alte servicii, scrie Reuters.
Danezii vor putea să meargă la restaurante, cinema, mall-uri, dar numai dacă au „pașaport Covid”
Danemarca s-a redeschis gradual pe fondul scăderii ratei de infectare în urma măsurilor de lockdown introduse în decembrie pentru a limita răspândirea unei variante mai contagioase a virusului.
Se revine fizic în școli
Potrivit planului adoptat luni seară cu parlamentul, începând din 6 aprilie mai mulţi elevi vor putea reveni în şcoli, iar frizeriile, saloanele de tatuaj şi alte servicii vor putea funcţiona din nou.
Multe dintre strategiile de deschidere depind de utilizarea unei aşa-numit „paşaport corona”, care arată că deţinătorul a fost vaccinat, a trecut prin infecţie sau are un test negativ nu mai vechi de 72 de ore.
Mall-urile se pot redeschide la 21 aprilie
Mall-urile se pot redeschide la 21 aprilie, iar cinematografele, sălile de concerte şi restaurantele îşi vor putea relua activitatea la începutul lunii mai.
Ce ar însemna pentru România introducerea pașaportului de vaccinare
„Pașaportul-verde nu implică numai vaccinarea, iar lucrul acesta nu se înțelege. Este practic o adeverință electronică care implică vaccinarea, ori testul PCR negativ, ori testul anticorpi pentru cei care au trecut prin boală și s-au imunizat. S-a înțeles de multe ori că va fi obligativitate doar pe bază de vaccin. În niciun caz. Dacă ar fi obligativitate doar pe bază de vaccin ar fi o discriminare pentru că mulți nu apucă să se vaccinez. În al doilea rând, unele persoane nu vor să se vaccineze și nu îi poți obliga. Lumea trebuie să înțeleagă că majoritatea țărilor nu se va putea circula liber în majoritatea țărilor fără să prezenți o dovadă a faptului că nu ai COVID-19. Din păcate, trebuie privit ca o facilitate, astfel se intră în carantină”, spune Traian Bădulescu, consultant în turism și specialist de comunicare la ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism) pentru GÂNDUL.RO.