Daniel Constantin, despre scandalul cărnii de cal: „Mâine așteptăm un raport din care va reieși că România este în afara suspiciunilor”
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat miercuri seara, după reuniunea de la Bruxelles a miniștrilor agriculturii pe tema scandalului cărnii de cal, că un raport care va fi publicat joi va dovedi că „România nu mai este atât de suspectă cum a fost până acum”.
„Azi a fost întâlnire foarte importantă. Raportul care va fi prezentat mâine va arăta, în opinia mea, că România nu mai este atât de suspectă cum a fost până acum”, a spus Daniel Constantin, adăugând că „cine este de bună credință își dă seama că frauda nu a fost produsă în România”.
„Mâine așteptăm un raport din care va reieși că România va fi în afara suspiciunilor că frauda ar fi fost făcută în România”, a arătat Constantin, fără a explica despre ce raport este vorba.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat pentru gândul înainte de evenimentul de la Bruxelles că va prezenta concluziile raportului realizat de autoritățile române pe această temă. Joi urmează să fie finalizat și raportul Franței pe tema scandalului cărnii de cal.
Calul a plecat cal din România
Ministrul român a precizat că, din datele primite prin sistemul european rapid de alertă, reiese că „loturile” de carne de cal care ar fi fost fraudate, prin schimbarea etichetei cu mențiunea „carne de cal” în etichete cu mențiunea „carne de vacă” nu provin din România.
Constantin a dat asigurări că cele două abatoare din România sunt certificate din punct de vedere european pentru export și în ce privește trasabilitatea produselor.
Pe de altă parte, ministrul Agriculturii a admis că sunt necesare îmbunătățiri ale legislației privind trasabilitatea produselor.
Propunerea Comisiei Europene: Teste ADN pe carnea de vită în toate statele membre UE
Tot la finalul reuniunii de miercuri, comisarul european pentru sănătate și protecția consumatorilor, Tonio Borg, a declarat că executivul european propune efectuarea a două serii de teste ADN pe carnea de vită din toate statele membre, pentru a afla dacă problema etichetelor false se limitează doar la anumite țări. Comisia va cofinanța în proporție de 50% aceste analize, care se fac de către statele membre (fiecare test costă aproximativ 400 de euro), a mai explicat comisarul Tonio Borg.
„Nu arătăm cu degetul către nicio țară membră. Sunt mulțumit de informațiile primite despre calitatea anchetelor pe acest subiect”, a declarat Borg, subliniind încă o dată că CE tratează scandalul cărnii de cal drept o folosire frauduloasă în scopuri economice a sistemului de etichetare.
Simon Coveney, ministrul agriculturii din Irlanda, țara care deține președinția Consiliului și care a prezidat reuninea, a subliniat că, „tehnic, problema etichetării ar fi putut să apară în oricare dintre țările prin care a trecut carnea”. Ministrul le-a explicat jurnaliștilor că se cunosc toate informațiile despre proveniența cărnii și despre procesare, problema fiind doar această apariție a etichetării frauduloase. „Este evident că este vorba de o problemă europeană care necesită o soluție la nivel european”, a mai declarat irlandezul.
Ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, a recunoscut că mențiunea originii pe produsele preparate nu ar fi permis evitarea fraudei. „Nu spun că, o dată cu originea, s-ar rezolva problema înșelăciunilor. Însă, avansând în domeniul trasabilității și a originii cărnii, acordăm mai puțin spațiu de manevră celor care vor să ne înșele”, a declarat acesta pentru presă, scrie Mediafax.
„Vrem să ameliorăm informația pentru consumatorul european”, a adăugat acesta, recunoscând că regulile de trasabilitate existente au permis „în 48 de ore reconstituirea parcursului cărnii”.
La reuniunea de miercuri au participat miniștri ai agriculturii din șapte state europene, între care și România. Întrunirea a fost convocată de președinția irlandeză a UE, pe lista participanților figurând miniștrii agriculturii din Irlanda, Marea Britanie, Franța, Luxemburg, Suedia, Polonia și România – țările afectate de scandalul cărnii de cal din produse etichetate a fi de vită.