Potrivit președintelui Consiliului Fiscal Daniel Dăianu, criza energetică va dura, iar populația va avea de suferit din ce în ce mai mult.
„Criza energetică va dura, pentru că această creștere masivă a prețului relativ al energiei face ca tensiunile în economii să rămână acolo. Nu poți, nu poți să-i să-i salvezi pe toți, nu poți, printr-o magie, să faci asta”, a spus președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, la o conferință a Cursdeguvernare.ro.
„N-ai nici o baghetă magică să te întorci cu 3-4 ani în urmă! Dar ca Guvern nu poți să vii cu un asemenea mesaj. Guvernele sunt alese ca să repare lucrurile și să-i mulțumească pe cei mai mulți, pe toți dacă este posibil”, a mai precizat Dăianu.
După cele precizate de președintele Consiliului Fiscal, creșterea prețurilor la energie nu este altceva decât un transfer de venituri între producătorii de energie și alți câștigători, iar cei mai mulți pierd, în timp ce conflictele cresc în societate și câștigătoare sunt partidele extremiste.
„Economiile sunt zguduite, iar marea sfidare, marea provocare pentru politica economică este de a limita stricăciunile. Este legitimă întrebarea: dacă avem creștere economică, de ce nu o simte cetățeanul? Păi n-are cum să simte!? Pentru că vorbeam despre schimbarea dramatică în prețul relativ al energiei.
Sunt puțin care câștigă în asemenea condiții. E vorba de un transfer de venituri către producătorii de energie și alți câștigători. Iar alții pierd. Cei mai mulți pierd, de aceea nu se simte creșterea economică. Cresc conflictele distribuționale în societate și câștigă la urme partidele extremiste, partidele populiste”, a continuat acesta.
„Avem, de asemenea, multe firme de tip zombie- firme care aveau mari probleme de finanțare, acum vor avea probleme și mai mari de finanțare și pot să intre în stare de insolvență.
E o criză a a costului vieții care nu poate să fie rezolvată în 6 luni, nici măcar în 2 ani”, a susținut Daniel Dăianu.
În urma precizărilor economistului, țara noastră cât și românii trebuie să se pregătească pentru vremurile ce vor veni.
„Criza energetică va dura, pentru că această creștere masivă a prețului relativ al energiei face ca tensiunile în economii să rămână acolo. Nu poți, nu poți să-i să-i salvezi pe toți, nu poți, printr-o magie, să faci asta.
N-ai o baghetă magică să te întorci cu 3-4 ani în urmă, nu ai așa ceva! Să vii cu un asemenea mesaj ca Guvern nu prea poți. Guvernele sunt alese ca să repare lucrurile și să-i mulțumească pe cei mai mulți, pe toți dacă este posibil. Ori, nu se poate așa ceva sau nu văd eu cum s-ar putea face așa ceva., consideră economistul.
Vorbim aici de o criză a a costului vieții. „În ce sens? Nu este o criză care poate să fie rezolvată în 6 luni nici măcar în 2 ani. Este un sindrom al economiilor de război, deși la noi nu zboară rachete sau bombe, dar războiul se vede prin inflația foarte ridicată, se vede prin costul utilităților, se vede prin aversiunea față de risc manifestată de de mediul de afaceri”, a mai precizat Daniel Dăianu.
„Trebuie să fim foarte atenţi ca alocările de fonduri să ţintească segmentele lipsă, sectoarele lipsă, componentele lipsă din lanţurile de valori, pentru că am dat, de-a lungul timpului, bani pentru mediul de afaceri, dar când ne-am uitat în spate, rata de supravieţuire nu a fost foarte îmbucurătoare”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, potrivit Agerpres.ro.