Prima pagină » Știri » Daniel Morar: CSM trebuie să decidă implicațiile protocolului în sistemul judiciar. Documentul „adaugă și chiar încalcă dispoziții ale Codului de procedură penală”

Daniel Morar: CSM trebuie să decidă implicațiile protocolului în sistemul judiciar. Documentul „adaugă și chiar încalcă dispoziții ale Codului de procedură penală”

Daniel Morar: CSM trebuie să decidă implicațiile protocolului în sistemul judiciar. Documentul „adaugă și chiar încalcă dispoziții ale Codului de procedură penală
Detalii pe Gândul.

„Pornind de la faptul că existența acestui protocol a fost confirmată, iar dispozițiile sale sunt acum cunoscute/declasificate, ca fost procuror șef DNA, cred că autoritatea competentă, Consiliul Superior al Magistraturii, trebuie să analizeze și să decidă cu privire la substanța și implicațiile acestui protocol în cadrul activității sistemului judiciar. Din punctul meu de vedere, acesta este elementul esențial al problemei în acest moment, iar nu faptul că protocolul a fost pus în aplicare de către mii de procurori, așa cum se susține chiar de către semnatarul protocolului. Punerea în aplicare a protocolului de către procurorii care funcționează pe principiul subordonării ierarhice nu poate fi un argument care să estompeze/ să înlăture discuția de fond – redactarea, emiterea și aprobarea/semnarea acestui protocol”, a spus Daniel Morar, pentru blogul jurnalistei Sorina Matei.

De asemenea, fostul șef al DNA a mai explicat că, în ceea ce îl privește, nu a solicitat niciodată încheierea unui protocol cu SRI și nici nu a semnat vreodată un protocol de colaborare sau cooperare.

„Eu am primit doar protocolul semnat de doamna Kovesi, ca procuror general, spre conformare. De altfel, atitudinea mea vizavi de implicarea serviciilor de informații în activitățile de urmărire penală a fost una constantă, consecventă și de notorietate. (…) Dispoziția și atitudinea mea ca procuror șef al DNA, atât timp cât am condus instituția, a fost să nu comunicăm date din dosarele aflate în instrumentare, către SRI, în spețele în care existau note/informări/sesizări de la Serviciu, în termenul de 60 de zile, așa cum prevedea punctul 6 din Protocolul semnat de Parchetul General și SRI. În mandatul meu de procuror șef, nu au existat echipe mixte/comune de anchetă cu ofițerii SRI întrucât aceștia nu aveau atribuții de urmărire penală, potrivit dispozițiilor Codului de Procedură Penală. Cât am fost procuror șef al DNA, consemnarea activităților de supraveghere tehnică a fost realizată conform prevederilor aceluiași Codul de Procedură Penală, respectiv doar de către procurori și de către organele de cercetare penală”, a mai spus sursa citată.

De asemenea, Daniel Morar a mai precizat că evaluarea sa de la acel moment a fost că unele dintre prevederile protocolului „adaugă și chiar încalcă dispoziții ale Codului de procedură penală”.

Precizările vin după ce, marți, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat că protocolul de colaborare semnat în 2009 cu SRI s-a aplicat și în perioada când Daniel Morar a condus DNA, procurorul-șef DNA actual precizând că Morar nu a denunțat că ar fi fost ceva ilegal în ceea ce privește documentul.

Citește și