Prima pagină » Știri » Daniel Morar: „Dacă se va întâmpla să ne întoarcem cu zece ani în urmă, în mare s-ar putea datora și nouă”

Daniel Morar: „Dacă se va întâmpla să ne întoarcem cu zece ani în urmă, în mare s-ar putea datora și nouă”

Daniel Morar:
Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Daniel Morar, a făcut un apel la magistrați, spunând că dacă procesul din justiție poate sau nu să fie reversibil s-ar datora într-o oarecare măsură și procurorilor, și judecătorilor

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Daniel Morar, a făcut un apel la magistrați, spunând că dacă procesul din justiție poate sau nu să fie reversibil s-ar datora într-o oarecare măsură și procurorilor, și judecătorilor.

„Dacă procesul acesta din justiție poate să nu fie reversibil sau dacă va fi reversibil se va datora într-o măsură oarecare și magistraților. Indiferent ce se va întâmpla cu cadrul legislativ, indiferent unde va muta legiuitorul competența de a cerceta magistrați, parlamentari, miniștri, va fi undeva la procurori și la judecători. Dacă peste tot în țara asta – indiferent că se numește Parchet General, Parchete de curți de apel, DNA – sunt procurori care își fac treaba bine, nu au cum să evite legea”, a declarat Daniel Morar, în cadrul unei dezbateri privind independența justiției organizată de Grupul de Dialog Social (GDS), în București.

Procurorul șef Morar a spus că, de regulă, procurorii știu care sunt punctele slabe, iar una dintre apărările constante ale inculpaților e că nu DNA e competent, încercând să-și „aleagă procurorul”, ceea ce nu se poate.

„Repet, pot să schimbe competența unei instituții, dar se duce automat în partea cealaltă. De aceea e normal să existe în mare același nivel de pregătire, nivel de curaj sau de integritate, sa nu zicem curaj, pentru că pe tot magistrații – judecători și procurori – nu îi poate anihila în sens fizic nimeni niciodată. Problema e că ei de regulă știu unde sunt punctele slabe și de aceea ani de zile una din apărările constante ale inculpaților a fost: «Nu voi de la DNA sunteți competenți să ne cercetați». Vroiau să-și aleagă procurorul. Nu se poate”, a afirmat Morar.

Procurorul șef a arătat că DNA are competență astăzi.

„Dacă se va întâmpla să ne întoarcem cu zece ani în urmă, în mare s-ar putea datora și nouă”, a spus Morar.

Procurorul șef al DNA, Daniel Morar, a fost premiat, vineri seară, de GDS pentru eficiența și imparțialitatea investigațiilor privindu-i pe politicieni.

Morar a spus că este primul premiu – în afara celor din școala primară – primit în România, mulțumindu-le celor de la GDS și spunând că urmărește de peste 20 de ani activitatea acestei organizații.

„Acțiunile și atitudinile dumneavostră m-au format. Pornind de la faptul că am fost numit de la «comisar sovietic», «omu’ lui Băsescu», «cetățean abuziv», vreau să vă spun că sunt un om cu profunde convingeri democratice, n-aș face niciodată ceva ce încalcă legea sau imoral”, a susținut Morar.

Procurorul șef al spus că știe că au fost nominalizate pentru premiul GDS 2011 și alte persoane, una dintre ele fiind Regele Mihai al României, și că a fost inhibant pentru el „să știe că s-a decis așa”.

Daniel Morar a arătat că situația este oarecum identică cu cea din urmă cu patru ani, la Bruxelles, când a fost desemnat, de către publicația European Voice, „Europeanul Anului” la categoria „inspirația anului”, el fiind nominalizat la acest premiu alături de George Soros, Lyne Evans-coordonatorul generatorului de particule din Geneva și de Katerine Camilleri-adjunct al Serviciului de refugiați Malta.

Morar a relatat vineri seară că respectivii contracandidați „erau de un calibru” la care nu îndrăznește să se gândească, însă purtătoarea lui de cuvânt, Livia Săplăcan, i-a spus că trebuie să se pregătească pentru a pleca la Bruxelles pentru a primi premiul. Procuror șef al DNA i-a replicat că nici nu se gândește, având în vedere că „cei de la Geneva derulează experimentul mileniului”, însă Săplăcan i-a spus: „Haideți domnule Morar, ce mai e și cu generatorul de particule și apoi s-a și stricat”.

„Văzând cum pune problema, a fost destul de deconectant pentru mine”, a continuat Morar.

Autor

Citește și