Daniel Morar, delegat procuror general interimar pentru șase luni. Kovesi: „Nu exclud o candidatură la DNA”

Daniel Morar, delegat procuror general interimar pentru șase luni. Kovesi: Nu exclud o candidatură la DNA
Publicat: 01/10/2012, 18:14
Actualizat: 30/04/2015, 11:44

Procurorul general Laura Codruța Kovesi a anunțat că l-a delegat pe procurorul-șef al DNA Daniel Morar pe postul de procuror general interimar.Laura Codruța Kovesi a declarat că nu exclude și o candidatură pentru funcția de procuror șef al DNA. Kovesi a anunțat că, de mâine, se va întoarce la DIICOT Sibiu, structura din care a venit în urmă cu șase ani.

Laura Codruța Kovesi l-a delegat pe Daniel Morar interimar

„Din 2008 se știa că postul de procuror general va fi vacantat. Este o situație nefavorabilă pentru că nu a fost numit un nou procuror general, și nici nu există o propunere.

Pentru a asigura continuitatea și stabilitatea în Ministerul Public am decis să deleg o persoană pentru funcția de prim adjunct al procurorului general care va asigura interimatul. În acest sens am demarat toată procedura pentru delegarea pe o periodă de șase luni pe funcția de prim adjunct al procurorului general a domnului Daniel Morar care a fost de acord să preia interimatul.
La această decizie a contribuit faptul că procurorul care va fi delegat are cea mai mare vechime în funcție de conducere la nivelul central al Ministerului Public, are o colaborare bună cu instituțiile europene, a fost implicat în toate misiunile de evaluare pentru raportul de țară și are experiența necesară pentru a lua măsurile care să asigure continuitatea activității Ministerului Publicului
Nu exclud o candidatură pentru DNA, dar nu exclud nici o eventuală funcție care presupune o activitate legată de mecanismul de cooperare și verificare sau de activități anti-corupție”, a declaratLaura Codruța Kovesi la finalul conferinței de presă înc are și-a prezentat bilanțul celor două mandate de procuror general.
Cum a ajuns Daniel Morar procuror general interimar
De marți 2 octombrie funcția de procuror general devine vacantă. Regulamentul Parchetului General spune că atribuțiile de conducere sunt preluate de prim adjunctul procurorului general. Kovesi a anunțat că luni 1 octombrie delegarea lui Maris Iacob în funcția deprim adjunctul procurorului general. Astfel Kovesi a avut posibilitatea să-l delege pe Daniel Morar în funcția deprim adjunctul procurorului general și implicit să conducă pentru o perioadă de șase luni Parchetul General.
Potrivit Mediafax conducerea DNA va fi preluată de către unul din adjuncții lui Daniel Morar.
„Am reușit să transformăm Ministerul Public într-o instituție profesionistă și credibilă”
Procurorul general Laura Codruța Kovesi a prezentat luni 1 octombrie bilanțul celor șase ani în care a condus Ministerul Public. Kovesi a declarat că în mandatul ei a reușit să profesionalizeze Parchetul General și să asigure procurorilor toate instrumentele necesare pentru a-și face treaba cât mai bine.

„Am întocmit un raport de activitate pe cei șase ani de mandat. La preluarea acestui mandat, am prezentat câteva obiective aprobate de CSM. Pot să afirm că aceste obiective au fost îndeplinite. La preluarea mandatului, am găsit un management neperformant. Peste 40% din posturi erau posturi de conducere. Am constat o lipsă de implicare în dosarele de importanță”.

„A fost impulsionată activitatea DNA și DIICOT. Acestor structuri le-au fost asigurate resursele necesare și independența necesară. Am formulat 19 cereri Parlamentului pentru percheziții sau începerea urmării penale pentru deputați sau miniștri”.
„Recuperarea bunurilor a fost o prioritate a Ministerului Public. Valoarea măsurilor asiguratorii impuse de procurori a crescut an de an. În 2011, a acestă cifră a ajuns la 1 miliard de euro”.
„O altă preocupare a fost îndeplinirea condiționalităților impuse prin MCV. Au fost înaintate propuneri legislative pentru asigurarea instrumentelor juridice necesare procurorilor pentru investigarea dosarelor. Multe dintre aceste propuneri au fost și însușite”.
„Procurorul General al României a participat ca membru fondator al rețelei procurorilor generali din cadrul UE”.
„Eforturile de reformare a Ministerului Public au fost recunoscute de către mediul internațional”.
„În intervalul de șase ani, au fost executate lucrări de renovare și investiții în infrastructură cu o rată de 86%. Corectitudinea execuției bugetare a Ministerului Public a fost confirmată de descăracrea de sarcină emisă de Curtea de Conturi”.
„Am plecat de la premisa că accesul mass-media la informațiile de interes public sunt o condiție pentru creșterea încrederii populației în Ministerul Public. A fost înființat un centru de presă la sediul PG. A fost realizată o procedură standardizată pentru justițiabili. Aceste măsuri au dus la creșeterea transparenței în cadrul Parchetului General”.
„Pentru prima dată după 1990, aceeași echipă managerială a avut două mandate consecutive, care au asigurat stabilitatea managerială. Sper ca și echipa care urmează să beneficieze de aceleași condiții”.
„Este un moment emoționat pentru mine. Am reușit să transformăm Ministerul Public într-o instituție profesionistă și credibilă. Mulțumesc procurorilor pentru munca onestă pe care au depus-o”.
„Am un mesaj special pentru colegii din echipa managerială. Am primit mai multe cereri de încetare a delegărilor din partea echipei mele „
„A fost semnat ordinul de revenire pe postul de procuror DIICOT Sibiu”.
„Urmare a cererii pe care am depus-o, astăzi (luni-n.r.) a fost semnat ordinul prin care am revenit pe postul deținut anterior și am fost numită procuror în cadrul DIICOT-Biroul Teritorial Sibiu. Începând cu astăzi am încetat numirile pe funcția de consilieri ai procurorului general pentru Dana Tițian și Marius Bulancea, pentru funcția de procuror șef secție lui Valentin Șelaru și pentru funcția de prim-adjunct al procurorului general lui Marius Iacob, ca urmare a cererilor pe care aceștia le-au depus. Deși sunt niște profesioniști excelenți, trebuie să lăsăm oportunitatea viitorului procuror general să își aleagă echipa managerială, așa cum și eu am avut-o”
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
De unde vin în România cele mai multe produse contrafăcute?