Daniel Morar despre scandalul din CSM: „Este generat de unii membri CSM frustrați că au pierdut alegerile în fața unui procuror”

Publicat: 16 01. 2013, 13:58
Actualizat: 05 05. 2015, 14:36

Prezent la o emisiune tv, procurorul general interimar Daniel Morar a declarat că întrag scandalul ce a precedat alegerea Oanei Hăineală în fruntea CSM este generat de unii membri ai consiliului frustrați că au pierdut alegerile. Daniel Morar a explicat că frustrarea unor membri CSM rezidă și în faptul că în premieră CSM este condus de un procuror. Procurorul general a afirmat că votul din CSM a fost democratic și legal și nu există nici o interdicție ca un procuror să fie președinte al consiliului.”Scandalul a izbugnit pentru că judecătorii sunt mai mulți în tară și dar în CSM. Nu s-a întâmplat până acum ca un procuror să fie ales președinte CSM. S-a întâmplat anul acesta. Dar nu este motiv pentru a pune sub semnul întrebării statutul procuorilor”, a declarat Daniel Morar la Digi24.

Procurorul General interimar a precizat că atât constituția, cât și normele CSM permit ca un procuror să conducă cel mai important for al magistraților. „Au fost frustrări printre membri CSM care au pierdut alegerile în 2012. Au fost reformiștii care au pierdut. Anul acesta au pierdut din nou în fața unui procuror. E în regulă, e un vot democratic. Astfel de frustrări nu trebuie să fie rezolvate așa. Supărările acestor judecători au generat aceste discuții. Sunt 11 judecători în CSM însă nu toți au votat cu candidatul judecător cu domnul Aron. Avem trei judecători care au votat pentru doamna Hăineală. Poate judecătorii supărați ar trebui să se întrebe de ce candidatul lor a pierdut votul colegilor judecători”, a declarat Daniel Morar.

Fostul șef al DNA a explicat că cel mai grav este că scandalul din CSM a dus la punerea sub semnul întrebării al statutului de magistrați al procurorilor. Pe de altă parte, Morar a exprimat temerea procurorilor că indepedența lor ar putea fi afectată pentru că s-ar dori trecerea lor în cadrul puterii executive, adică ar deveni subordonați politic.

„Dacă procurorul trece în executiv ne trezim că procurorul va trebui să întrebe ministrul dacă poate ancheta pe colegul său de cabinet. Fără statutul de magistrat independent, procurorii nu vor putea investiga dosare de corupție cu politicieni. Partidul de guvernământ are asta în programul de guvernare”, a declarat Daniel Morar.