Daniel Morar, încă șase luni în fruntea DNA
Procurorul general al României, Codruța Kovesi, a dispus, vineri, prelungirea delegării lui Daniel Morar în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), începând din 13 august, pentru șase luni, informează Ministerul Public.
„Prin ordin al doamnei Laura Codruța Kövesi, Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, din data de 03.08.2012 s-a dispus delegarea domnului procuror Daniel Marius Morar în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție. Delegarea este dispusă începând cu data de 13 august 2012, pentru o perioadă de 6 luni, deoarece actuala delegare a domnului procuror Daniel Marius Morar va expira la data de 12.08.2012”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Public.
Conform procedurii, Daniel Morar și-a înaintat, joi, consimțământul de a rămâne în poziția de șef al DNA până la desemnarea unui succesor, potrivit unor surse judiciare.
Având în vedere că ministrul Justiției nu a făcut încă o propunere de numire în funcția de procuror șef al DNA, delegarea lui Daniel Morar în această funcție putea fi prelungită, potrivit legii, pentru încă șase luni.
În 18 iulie, Codruța Kovesi afirma că îl va delega pe Daniel Morar pe funcția de procuror șef al DNA, dacă „nu apare niciun fel de propunere sau nu e numită altă persoană”.
Ministrul Justiției, Titus Corlățean, declara, în 19 iulie, că numirea procurorului șef al DNA trebuie făcută într-o perioadă de calm, de pace, iar în condițiile în care vremurile sunt „prea fierbinți”, orice propunere avansată acum va produce scandal, va fi contestată.
„Nu am dorit să fac propuneri pentru o poziție importantă. Nu doresc să amestec justiția cu turbulențele politice. Trebuie să avem un climat de pace atunci când discutăm (propunerea de numire, n.r.). Orice vom face va fi scandal, va fi contestat”, a susținut atunci Titus Corlățean, adăugând că instituția DNA contează, iar cine va fi numit trebuie să răspundă criteriilor legale.
Pe de altă parte, Codruța Kovesi a punctat faptul că sunt și alte funcții vacante la nivelul conducerii Ministerului Public, pentru care nu a făcut propuneri de numiri, apreciind că viitorul procuror general al României trebuie „să-și facă echipa, să-și aleagă oamenii”, întrucât este extrem de importantă colaborarea.
Mandatul Codruței Kovesi – care a deținut două mandate succesive de trei ani ca procuror general al României – expiră în 2 octombrie.
Kovesi a arătat că este vacant postul de prim-adjunct al procurorului general, adică a doua pozițiee după cea de șef al Ministerului Public. De asemenea, sunt vacante funcțiile de adjuncți ai procurorului șef al DNA, de șef de Secție Urmărire penală și criminalistică din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, precum și alte poziții de șefi.
Ministrul Justiției este cel care face propuneri pentru funcțiile de procuror general, procuror șef al DNA, pentru adjuncți ai acestora, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmând a-și da avizul, după care președintele este cel care face numirile.
Raportul Comisiei Europene (CE) privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare notează că „viitoarele numiri în funcție a noului procuror general și a procurorului șef al DNA vor fi indicatori esențiali privind caracterul durabil al reformei”.
„Viitoarele numiri în posturile de procuror general, procuror șef al DNA și în alte posturi importante în cadrul parchetelor reprezintă o oportunitate de a demonstra că factorii de decizie politici și din sistemul judiciar sprijină pe deplin instrumentarea strictă și independentă a cazurilor de corupție. Acest lucru impune un proces transparent și obiectiv de numire în funcție, conform cadrului legal existent, prin organizarea unui concurs deschis cu criterii clare, care să vizeze cei mai buni candidați posibili pentru aceste funcții de conducere”, a recomandat CE.
Ministrul Justiției, Titus Corlățean, i-a invitat oficial, în 18 iulie, pe toți procurorii care îndeplinesc criteriile pentru a ocupa postul de procuror general și șef al DNA să își depună candidatura în acest sens la minister, adăugând că au fost „presiuni și atacuri” pentru a avansa propuneri dorite de Traian Băsescu.
„Lansez în mod public această invitație pentru ca toți procurorii, răspunzând acestor criterii și exigențe înalte, să prezinte la Ministerul Justiției candidatura și proiectul de management profesional care să poată fi evaluate de ministrul Justiției înainte de a lua o decizie privind nominalizarea. Au existat în aceste săptămâni, există și cu siguranță vor mai exista foarte multe atacuri, presiuni, provocări și manipulări care să mă forțeze să fac propunerile dorite de Traian Băsescu. Reafirm că voi respecta criteriile și procedura legală”, a spus Corlățean, la sediul Guvernului.
Potrivit demnitarului, viitorii candidați trebuie să îndeplinească criteriile de integritate, independență și profesionalism și să prezinte și un proiect de management profesional.