Daniel Suciu: Guvernul a aprobat alocarea a 400 milioane lei pentru facturile curente prin PNDL
„Credeam că va fi una dintre ultimele mele intervenții de la sediul Guvernului, dar se pare că ceea ce s-a stabilit astăzi (luni – n.r.) în Parlament cu calendarul audierilor, posibil să ne mai reîntâlnim și săptămâna viitoare. Întrucât în ședința de guvern de astăzi (luni – n.r.) s-a aprobat alocarea unei sume de 400 de milioane de lei pentru facturile curente vis-a-vis de derularea PNDL, dați-mi voie să fac câteva precizări și n-am să obosesc să fac aceste precizări vis-a-vis de ceea ce înseamnă PNDL”, a declarat Daniel Suciu, într-o declarație de presă susținută luni la finalul ședinței Executivului.
Acesta a vorbit despre o alocare totală pentru PNDL, etapta întâi de peste 7 miliarde lei.
„Așadar PNDL etapă 1 a avut o alocare totală de 17,4 miliarde de lei. Au fost cuprinse la finanțare un număr de 5.501 obiective, iar numărul de unități administrați-teritoriale care beneficiază de PNDL 1 se cifrează la numărul de 2.559, așadar 2.559 de comune, orașe, municipii și județe beneficiază de proiecte finanțate prin PNDL 1. Și am finanțat următoarele categorii: 2.408 drumuri județene și comunale, 1.628 de rețele de alimentare cu apă și canalizare, 1.174 de unități școlare, și anume școli, grădinițe și creșe, 169 de poduri și podețe, 15 unități sanitare și 107 alte obiective. Astăzi când discutăm PNDL 1, care a început în anul 2013, are un grad de finalizare de peste 80%, și anume aproape 3.500 de obiective au fost deja închise, iar la restul discutăm de un grad de execuție de peste 80%”, a explicat Suciu.
Referitor la etapa a doua a Programului, vicepremierul interimar a precizat că au fost alocate circa 30 de miliarde de lei.
„În ceea ce privește PNDL etapă a două, discutăm grosso modo de 30 de miliarde de lei și am finanțat 7.261 de investiții de obiective, 2.945 de unități administrativ-teritoriale, și finanțăm următoarele categorii: 2.135 de drumuri județene și comunale, 1.320 de rețele de alimentare cu apă și canalizare, 2.259 de unități școlare, din nou, școli, grădinițe și creșe, 458 de poduri și podețe, 596 de unități sanitare, 493 de alte obiective. Și pentru că din motive pur de bătălie politică s-a spus de foarte multe ori că PNDL nu a cuprins nici un criteriu obiectiv de selecție a investițiilor, dați-mi voie să va spun care au fost criteriile care au stat la baza alocării de fonduri”, a completat Daniel Suciu.
El a mai spus că ambele programe au avut prioritară la finanțare școlile neautorizate, cea sanitară și cea privind securitatea la incendii.
„Atât în cadrul PNDL 1 și în PNDL 2 unitățile de învățământ preuniversitar fără autorizație sanitară de funcționare și fără autorizație privind securitatea la incendii au avut prioritate la finanțare. Cu alte cuvinte solicitările unităților administrativ-teritoriale pentru unități școlare, cum v-am menționat, au primit finanțare indiferent de culoarea politică a primarilor. Așadar modelul de alocare, și asta cred că trebuie să o fi spus mai de demult, modelul de alocare al obiectivelor pentru PNDL a fost adaptat după unul dintre modelele propuse în cadrul unui raport al Băncii Mondiale”, a conchis ministrul Dezvoltării demis.