Câțiva militari români răniți în misiuni în Irak și Afganistan s-au întâlnit cu Roger Waters în culisele show-ului „The Wall”, care a avut loc miercuri seară, în Capitală, artistul dorind să le mulțumească pentru sacrificiul lor în operațiunile de menținere a păcii în zone afectate de conflicte.
Miercuri, la 18.30, în fața porților din fier din Piața Constituției, câțiva militari români care au fost grav răniți în misiunile din Afganistan și Irak așteptau să intre în spațiul de concert. De altfel, ei au fost singurii spectatori care s-au putut întâlni față în față cu Roger Waters. Artistul, al cărui tată a murit în cel de-Al Doilea Război Mondial, a decis ca în pauza show-ului „The Wall” – care vorbește despre victimele sistemelor politice, conflictelor și ideologiilor – să cunoască militari veterani din țările în care cântă.
Foto: Titus Tihauan//MApN
Printre cei pregătiți să îl cunoască pe artist s-a numărat și Laurențiu Șerban. În 2006, Laurențiu Șerban se afla în misiune în Afganistan, iar, în timpul unei misiuni de patrulare, automobilul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. Despre prezența sa la concert, Șerban a spus că este rezultatul unei surprize.
„Când am primit telefonul să particip la concert, nu speram… E o mare bucurie, pentru că eu sunt dintre cei care au crescut cu această muzică. Este un mare eveniment în România”, a declarat Laurențiu Șerban pentru MEDIAFAX.
Cântecul său preferat din discografia Pink Floyd este „Shine on You Crazy Diamond”, pe care l-a ascultat prima dată când avea 10 ani. „N-aș vrea să intru în polemică, dar mi-aș dori și eu, probabil ca și Roger Waters, ca omenirea să ajungă la acel stadiu de înțelepciune încât să nu mai fie necesară meseria mea de militar”, a spus Laurențiu Șerban despre mesajul show-ului lui Waters.
„A reușit să dărâme un zid destul de mare, care s-a întins pe tot estul Europei. E o mare onoare să îl întâlnesc. Nu vreau să îl întreb ceva, vreau doar să îmi exprim onoarea că m-am întâlnit cu el și am avut această ocazie unică”, a completat Laurențiu Șerban pentru MEDIAFAX.
Foto: Titus Tihauan//MApN
Un alt militar aflat pe lista celor cu care s-a întâlnit Waters, Dorin Petruț, a apreciat gestul artistului. „Nu există pace fără război. Pentru democrație și libertate mai trebuie să plătim și cu sânge. Contează că cineva se mai uită și la sacrificiile făcute de noi”, a declarat acesta. În 2007, Petruț se afla în misiune în Irak și a fost rănit grav în urma unei explozii.
Cântecul formației Pink Floyd pe care îl preferă Petruț este „Another Brick in the Wall”, pe care îl știe din liceu, dar, când vine vorba de asocierea dintre muzică și meseria sa, acesta vorbește despre melodii „adecvate”. „Pentru misiuni avem rock ‘n’ roll, pentru dor de casă, doinele, iar pentru relaxare, Jean Michel Jarre, Pink Floyd, câteodată Abba”, a spus acesta zâmbind.
În ceea ce privește întâlnirea cu Roger Waters, acesta a declarat: „Vreau doar să îi strâng mâna. Consider că s-au pus toate întrebările și s-au primit toate răspunsurile”.
Foto: Titus Tihauan//MApN
Muzicianul britanic Roger Waters a susținut, miercuri seară, în Piața Constituției din București, impresionantul show „The Wall”, în fața unui public de peste 50.000 de persoane.
Publicul de la București a făcut cunoștință cu personaje uriașe, gonflabile, precum „profesorul terorist”, care apare în piesa „Another brick in the wall”, sau, spre final, un porc mistreț uriaș, care avea tatuate pe el simboluri precum secera și ciocanul, zvastica, dar și logouri ale unor mari corporații.
Din show nu au lipsit hiturile „Mother”, „Good bye Blue Sky”, „Hey you”, Comfortably Numb”.
Spectacolul a beneficiat de prezența unui cor de copii români, selectați special de echipa lui Roger Waters, pentru a-l acompania pe rocker la piesa „Another brick in the wall”, alături de uriașul „profesor” gonflabil. Celebra piesă este unul dintre cele mai așteptate momente din show-urile „The Wall”, aceasta fiind cu atât mai specială cu cât Roger Waters o interpretează de fiecare dată alături de copii din țara gazdă, iar România nu a făcut excepție.
Roger Waters „și-a făcut temele” pentru concert, susținând un mic discurs în limba română. „Bună seara! Bine ați venit. Sunt foarte fericit că mă aflu aici”, a spus Waters, înainte să le mulțumească copiilor români din cor pentru prestația lor pe scenă.
Superproducția „The Wall” este inspirată de cel de-al unsprezecelea album, omonim, al trupei Pink Floyd. Considerat o adevărată capodoperă, show-ul „The Wall” este combinația perfectă de muzică live, proiecții impresionante, efecte vizuale uimitoare și decoruri grandioase, toate reunite într-o construcție colosală, concepută sub forma celebrului zid. Spectacolul reia povestea lui Pink, personajul principal al albumului, întreaga punere în scenă bucurându-se în prezent de avantajele tehnologiei, oferindu-le fanilor nu doar un simplu concert, ci o producție multidimensională fabuloasă despre care întreaga presă internațională vorbește la superlativ.
„The Wall” este unul dintre cele mai emblematice albume din istoria muzicii, cu efecte profunde asupra culturii pop, rezonând cu multe generații de fani.
(Serviciul FOTO al MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini)