Prima pagină » Știri » Datoriile Mănăstirii Colț, pentru care ANAF a emis un titlu executoriu, au fost achitate

Datoriile Mănăstirii Colț, pentru care ANAF a emis un titlu executoriu, au fost achitate

Datoriile Mănăstirii Colț, pentru care ANAF a emis un titlu executoriu, au fost achitate
Oficialii Episcopiei Devei și Hunedoarei au anunțat, marți, că datoriile pentru care ANAF a emis un titlu executoriu la Mănăstirea Colț și care reprezentau "o culpă personală" au fost achitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Oficialii Episcopiei Devei și Hunedoarei au anunțat, marți, că datoriile pentru care ANAF a emis un titlu executoriu la Mănăstirea Colț și care reprezentau „o culpă personală” au fost achitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat de presă al Episcopiei Devei și Hunedoarei, retransmis de reprezentanții Mitropoliei Ardealului, „creanțele bugetare prezentate în presă reprezintă penalități aplicate de Administrația Financiară la datoriile rezultate în urma neachitării impozitului pe salariul angajaților mănăstirii, impozit care a fost achitat între timp, rămânând în plată doar aceste penalități”.

„Precizăm faptul că, în perioada în care nu s-au efectuat aceste viramente către bugetul de stat, această obligație revenea fiecărui angajat, sumele respective nefiind reținute la Protopopiat, așa cum se întâmplă acum. Astfel, vorbim despre o culpă personală și nu despre culpa Mănăstirii Colț”, se arată în comunicat.

În cursul zilei de marți, starețul Mănăstirii Colț a achitat în întregime penalitățile restante și astfel toate datoriile către Administrația Financiară au fost stinse, mai scrie în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei și Hunedoarei, preotul Gabriel Miricescu, spunea că ANAF a emis un titlu executoriu pentru Mănăstirea Colț pentru o datorie de 12.000 de lei, reprezentând restanțe la contribuțiile pentru salariile angajaților și penalitățile aferente.

„Nu e vorba de o executare silită. Este vorba despre emiterea unui titlu executoriu cu privire la unele datorii aferente salariilor încasate de angajații de la Mănăstirea Colț în perioada anilor ’90, cu mult timp înainte de înființarea Episcopiei Devei și Hunedoarei, când mănăstirile și preoții trebuiau să-și plătească ei personal viramente la buget. Nu s-a întâmplat la Mănăstirea Colț o perioadă, motiv pentru care s-au adunat datorii – din câte ne-am informat noi – de 12.000 de lei, din care s-a achitat deja o tranșă de 1.000 de lei și se pare că s-a făcut eșalonarea lor la Administrația Financiară Hațeg și se va plăti în lunile următoare întreaga datorie”, declara, luni, reprezentantul Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Potrivit acestuia, la Mănăstirea Colț, pe lângă stareț, sunt un singur călugăr și un angajat care se ocupă cu întreținerea spațiilor.

Mănăstirea Colț a fost una dintre cele mai vechi construite din piatră din țară, fiind ridicată în secolul 13 de familia nobiliară a Cîndeștilor, în Munții Retezat. Lăsată în paragină, a fost reconstruită în anii ’90, iar restauratorii au reușit să păstreze o parte din vechea pictură.

Citește și