„Majorarea costurilor de achiziție a gazelor a determinat o creștere medie de aproximativ 5,6% a prețului final al gazelor pentru populație”, se arată într-un comunicat al ACUE – Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie.
„Impactul unitar în prețurile practicate de furnizori clienților casnici reglementați, este de 0,68 bani/Kwh, ceea ce reprezintă o creștere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/lună/loc de consum”, a explicat și ANRE.
„Ca urmare a creșterii costului de achiziție a gazelor naturale pe care furnizorii îl plătesc producătorilor de gaze naturale, ANRE a decis, în conformitate cu metodologia în vigoare, majorarea prețului final al gazelor naturale pentru populație în medie cu aproximativ 5,6%, începând cu data de 10 ianuarie. Acest procent de creștere variază de la un furnizor la altul”, a menționat ACUE.
Reprezentanții federației companiilor de utilități au reamintit că, începând cu 1 aprilie 2017, prețul cu care furnizorii cumpără gazul de la producătorii interni nu mai este stabilit de autorități, fiind rezultatul evoluției cererii și ofertei din piață.
„Subliniem că această ajustare de preț a fost cauzată exclusiv de majorarea costurilor de achiziție a gazelor din producția internă, tariful de distribuție și marja de furnizare rămânând neschimbate”, a precizat ACUE.
De cealaltă parte, ANRE a anunțat că valoarea medie a facturii lunare de gaze naturale va crește cu 4,8 lei, la un consum de 700 Kwh/lună, după ce a aprobat noul nivel al sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziție a gazelor naturale (CUG) la 88,28 lei MWh, de la 81,48 lei/MWh.
Prețul gazelor naturale din producția internă se stabilește în mod liber pe piată și constituie componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziție a gazelor naturale (CUG) și, implicit, a prețurilor finale la consumatorii casnici. Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în ședința Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017.
Ulterior, furnizorii au solicitat creșterea acestei valori din cauza creșterii prețurilor cu achiziția gazelor naturale din producția internă, cu valori cuprinse între 0,8-1,1 bani/kwh.
Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh. Modificarea valorii CUG generează o creștere a prețurilor reglementate, concomitent cu alte actualizări ale elementelor componente ale prețurilor începând cu data de 10 ianuarie 2018.