Prima pagină » Știri » De câți bani are nevoie o familie cu doi copii pentru a trăi decent în România. Valoarea coșului minim depășește cu mult estimările oficiale

De câți bani are nevoie o familie cu doi copii pentru a trăi decent în România. Valoarea coșului minim depășește cu mult estimările oficiale

De câți bani are nevoie o familie cu doi copii pentru a trăi decent în România. Valoarea coșului minim depășește cu mult estimările oficiale

Institutul Naţional de Statistică susţine că o familie cu doi copii are nevoie de 3.200 de lei pe lună pentru un trai decent. În realitate, însă, banii aceştia le ajung doar pentru facturi şi mâncare.

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii pentru luna septembrie 2022 este de 8.659 lei pe lună, faţă de 7.233 lei în septembrie 2021, în creştere cu 19,7%, arată datele Fundaţiei Friedrich Ebert România şi Syndex România.

Potrivit raportului „Coşul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populaţia României”, valoarea coşului pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 7.112 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 5.322 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3.275 lei pe lună.

Recalcularea valorii coşului s-a realizat în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2022, raportat la luna septembrie 2021.

„Pentru alimente, în fiecare lună chelui în jur de 1500, pentru igienă personală, în jur de 700 lei, pentru că nu pot folosi orice. În ceea ce priveşte facturile, în jur de 1.500. Să nu punem rechizitele de la începutul anului care ajung la 250-300”, spune o femeie, care are un copil la școală. In total, familia cheltuie 5.900 de lei pe lună, sumă care ar fi şi mai mare dacă ar plăti rată pentru casă sau chirie.

Pentru o familie cu doi copii, costurile sunt aproape duble, astfel că valoarea coşului minim de consum este de 5.200 de lei. Pentru a se ajunge cu banii, o familie din București a fost nevoită să tăie din fondurile pentru educația unuia dintre cei doi copii.

„La afterschool momentan, nu îmi permit, din cauza asta am mai stat acasă cu cel mic un an, ca să îl duc pe el la grădiniţă şi pe el la şcoală”, spune Alina, potrivit antena3.ro.

În aceeaşi situaţie sunt fosrte mulți salariaţi, care trăiesc de pe o lună pe altă.

Iar la pensionari situația este critică, de cele mai multe ori cheltuielile lunare depășind valoarea pensiei.

Ce conține coşul minim de consum

În raport se menţionează că, în perioada iulie-septembrie 2018, Syndex România şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii au derulat o cercetare la nivel naţional pentru fundamentarea unui coş minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României. Rezultatele acestei cercetări ar trebui să constituie o nouă etapă în discuţia despre resursele necesare pentru traiul populaţiei în România, nu atât datorită reînnoirii conceptului mai vechi de coş minim de consum, cât mai ales datorită sublinierii explicite a noţiunii de nivel de trai decent şi a cheltuielilor care trebuie acoperite pentru ca populaţia României să îşi poată asigura un asemenea nivel de trai.

Ideea unui coş minim de consum pentru un trai decent presupune alcătuirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază pentru o familie cu o structură dată. Pe lângă nevoile imediat necesare supravieţuirii – adăpost, alimentaţie – coşul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, îngrijirea sănătăţii, transportul, comunicaţiile, recreerea, precum şi eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.).

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și