De ce a ales după 14 ani în Italia să se întoarcă în România pentru a studia medicina la „Carol Davila”
„Locuiesc în Italia de 14 ani, am dat aici examenul de limbă și sperăm să fie bine. Am dat Bacalaureatul acolo și acum m-am întors acasă. O să dau admiterea și în Italia, dar acolo se dă pe 5 septembrie și este puțin mai greu pentru că sunt doar 100 de locuri scoase la concurs. Dar cel mai mult îmi doresc să ajung aici, cu toate că îmi este puțin teamă de chimie. Dar cu siguranță voi rămâne aici să profesez. Diferența este că pregătirea școlară aici, în România, este mult mai ambițioasă, adică, eu am făcut clasa I aici și știam să scriu, să număr, știam engleză, iar când am ajuns în Italia, am observat că elevii nu știau toate aceste lucruri. Eu m-am tot documentat și am aflat că în România, practica la medicină este mult mai bine făcută. Acolo totul se bazează mai mult pe teorie”, a declarat Ana, în vârstă de 20 de ani.
Pentru cei mai mulți candidați nu mai există nicio altă opțiune în afară de Medicină, unii dintre ei aflându-se și la a doua încercare.
„Este a doua oară când dau la Medicină, dar anul acesta cred că m-am pregătit mai intens și nu mai am nicio teamă. Și dacă nu iau nici acum, sigur aș încerca, din nou, la anul, pentru că medicina este una dintre cele mai frumoase științe și chestia asta mă reprezintă. Mi-ar plăcea tare mult să fac neuroghirurgie. Mă bate gândul să plec din țară, dar doar vreo doi-trei ani pentru a mă perfecționa, după care m-aș întoarce. Mă motivează șansa de a demonstra că se poate și la noi în țară”, a explicat Mihai, candidat la Medicină generală.
„Probabil voi opta pentru cardiologie sau neurochirurgie. Sincer, nu pot să mă văd făcând altceva. La Chimie am cele mai mari emoții, dar mă consider destul de pregătită la ambele materii. Dar nu vreau să plec din țară, chiar nu vreau asta. Mai ales dacă intri la buget, statul, practic, investește în tine”, a afirmat Simona, o altă candidată din Fetești.
„De mică și-a dorit asta, de la grădiniță. Cred că și eu i-am insuflat acest lucru pentru că este o meserie care ajută mult, plus că mi s-a părut că are înclinație spre meseria asta, a avut mereu rezultate bune la învățătură”, a povestit mama Simonei, prezentă alături de fiica ei la înscrieri.
Mii de candidați sunt așteptați să se înscrie, în următoare săptămână, la cele patru facultăți ale Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din Capitală. Ei își pot depune dosarul de înscriere la sediul universității până pe 20 iulie. UMF „Carol Davila” este formată din Facultatea de Medicină Generală, cea de Medicină Dentară, Farmacie și Facultatea de Moașe și Asistență medicală.
Pentru anul acesta, unitatea de învățământ superior a scos la concurs peste 1.450 de locuri, dintre care 1.000 sunt bugetate și peste 450 sunt la taxă. La aceste locuri, se mai adăugă și 22 de locuri la medicină pentru Ministerul Apărării Naționale, unul, la stomatologie și două pentru farmacie. De asemenea, și Ministerul Afcerilor Interne are cinci locuri rezervate pentru Medicina generală. Admiterea pe aceste locuri se va susține la aceeași dată și în aceleași condiții de concurs ca și la facultățile Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.
După terminarea perioadei de înscriere, candidații vor da probele scrise la Biologie și Chimie, care vor avea loc pe 26 iulie. Potrivit metodologiei de admitere a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, admiterea se face exclusiv pe baza notelor obținute la aceste probe, fără să conteze și nota din examenul de bacalaureat.