De ce a revenit Donald TRUMP / Dan Dungaciu: „Problemele indicate de el au rămas nerezolvate”

Publicat: 26 07. 2024, 11:30

This browser does not support the video element.

Într-o ediție recentă transmisă live de Gândul, profesorul universitar și directorul general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, Dan Dungaciu, a oferit o perspectivă detaliată asupra impactului pe care Donald Trump l-a avut asupra politicii americane. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

În analiza sa, Dungaciu a evidențiat schimbările fundamentale și efectele pe termen lung ale ascensiunii și influenței lui Trump.

Trump, un corp străin în rândul Partidului Republican

Dungaciu a subliniat că Trump a fost considerat inițial ca un element străin în cadrul Partidului Republican. Atât republicanii tradiționali, cât și democrații, au văzut în acesta un factor de perturbare. Liderul republican a întâmpinat o lipsă de simpatie din partea liderilor politici stabiliți, care au văzut în el o amenințare la adresa consensului tradițional american.

„Trump era un corp străin în rândul Partidului Republican. Și republicanii și democrații care aveau o comunitate, care asigura consensul american, s-au uitat la Donald Trump cu aceeași lipsă de simpatie”, spune Dungaciu.

Trump, pericol pentru establishment?

Un aspect esențial al analizei lui Dungaciu a fost caracterizarea populismului lui Trump care a fost perceput în sensul american al termenului: întoarcerea către popor. Această abordare a fost considerată un pericol semnificativ pentru establishment.

„Trump a făcut populismul ăsta în sensul american al termenului, adică întoarcerea către popor. Nu populism în sensul pe care îl folosim noi, în Europa. A schimbat puțin datele problemei. A fost un pericol pentru establishment din toate punctele de vedere”, a continuat analistul.

Ruptura pe care americanii nu au știut să o repare

Dungaciu a subliniat că prima guvernare Trump a fost marcată de o bătălie constantă între viziunea lui Trump și consilierii săi, care adesea aveau perspective complet diferite. Această disensiune a reflectat o criză de profundă, în care problemele fundamentale puse de Trump pe agenda politică nu au fost soluționate.

„Ce s-a întâmplat cu Trump și e foarte interesant aici –  ruptura asta care s-a produs. Că e o ruptură profundă, că pe care americanii n-au știut cum să o repare. În prima guvernare Trump au crezut că e un accident istoric. A fost o mare bătălie din această perspectivă. Tot apăreau tot felul de consilieri care gândeau complet altfel decât era viziunea lui Trump”, explică acesta.

Trump, produsul unei crize care nu s-a rezolvat

Dungaciu subliniază că această criză reprezintă o manifestare a unei probleme fundamentale care persistă chiar și după plecarea sa de la putere.

„Donald Trump avut produsul unei crize care nu s-a rezolvat odată cu plecarea lui Trump de la putere și a rămas acolo. Si de-aia Trump rămâne viu în politică nu doar din cauza personalității sale care, sigur că e unică din multe puncte de vedere, dar pentru că problemele pe care Donald Trump le-a exprimat și le-a pus pe agenda au rămas nerezolvate”, a continuat analistul.

Persistența crizei și rolul lui Trump în politica actuală

Analistul Dan Dungaciu subliniază că revenirea lui Donald Trump în politică este strâns legată de problemele nerezolvate pe care le-a pus pe agendă.

„Trump a revenit în politică pentru că problemele pe care le-a reprezentat Trump nu s-au lămurit. Bătălia este aceeași, establishmentul este același la nivel general, dar problema este că establishmentul republican nu mai acela care conlucra cu democrații pentru că a fost modificat de Trump,  de forța mișcării lui în cadrul Partidului Republican pe care l-a modificat”, conchide analistul.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul.