Prima pagină » Știri » De ce aleg românii să se împrumute la bănci. Care sunt lucrurile ce primează

De ce aleg românii să se împrumute la bănci. Care sunt lucrurile ce primează

De ce aleg românii să se împrumute la bănci. Care sunt lucrurile ce primează
Românii se împrumută ca să-și renoveze casa sau să-și cumpere o mașină, indiferent dacă este nouă sau second hand. În 2005-2007, creditele se luau pentru electrocasnice, care se plăteau timp de zece ani, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Spuză, director de marketing la Cetelem IFN SA.

„Valoarea medie a creditului de nevoi personale este de 17.000 de lei, pe o perioadă de cinci ani. Perioada de cinci ani este dată de reglementările în vigoare. Probabil că, în absența acestora perioada s-ar extinde la șapte ani”, a precizat pentru MEDIAFAX Bogdan Spuză, director de marketing, produse, CRM și asigurări la Cetelem IFN SA.

Acesta spune că, în anii 2005-2007, românii se împrumutau pentru a-și cumpăra electrocasnice și bunuri de folosință îndelungată, iar creditele nu erau limitate la cinci ani. „Acum, nimeni nu își ia un frigider care are o durată de viață de șapte ani cu un credit pe zece ani. Cel mai bun indicator de maturitate a pieței este acela că durata de creditare a scăzut pentru produsele de folosință îndelungată”, susține Bogdan Spuză.

Rata de aprobare a creditelor în magazin este de peste 60% și nu există o diferență foarte mare față de situația din alte țări din regiune. Rata de acceptare a Cetelem este mai mare decât a băncilor, fără ca acest lucru să influențeze costurile de risc.

„În prezent, față de situația de acum zece ani, clientul este mult mai atent atunci când ia un credit, mult mai informat. Companiile care dau credite sunt mult mai transparente. Tehnologia s-a schimbat și ajută foarte mult. Putem interoga Biroul de credit și avem istoricul clientului, deschiderea ANAF care permite obținerea unor date exacte și rapide despre client. De exemplu, în Franța nu există birou de credit și nici posibilitatea de conectare la informațiile Fiscului. Din acest punct de vedere suntem mai avansați decât alte țări”, explică directorul de marketing.

Spuză afirmă că în zona de credite persoanele „media sistemului bancar a Dobânzii Anuale Efective (DAE) este de 10% pentru creditele noi”, adică tot atât cât are și Cetelem.

„Sigur, costul creditului diferă și în funcție de profilul clientului și de media împrumutului. Sistemul bancar a început să dea din ce în ce mai mult credite cu dobândă variabilă, dar noi acordăm împrumuturi doar cu dobândă fixă. Acest lucru reprezintă un avantaj pentru client, fiindcă nu este influențat de variația ROBOR”, conchide oficialul.

Citește și