Prima pagină » Știri » De ce ar putea pierde fermierii români un alt milion de euro. Emil Dumitru, MADR: „Ceea ce a plătit Casa de Comerț «Unirea» cu titlu de avans, nu mai poate fi reîncasat”

De ce ar putea pierde fermierii români un alt milion de euro. Emil Dumitru, MADR: „Ceea ce a plătit Casa de Comerț «Unirea» cu titlu de avans, nu mai poate fi reîncasat”

De ce ar putea pierde fermierii români un alt milion de euro. Emil Dumitru, MADR: „Ceea ce a plătit Casa de Comerț «Unirea» cu titlu de avans, nu mai poate fi reîncasat
Fermierii români ar putea pierde încă un milion de euro, ca urmare a unei plăți în avans efectuată de Casa de Comerț «Unirea» unei societăți al cărui bun era gajat, entitate comercială cu acționariat de stat care avea termen limită până la care să achiziționeze depozitul data de 31 octombrie 2019, a anunțat secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Emil Dumitru, în cadrul unei întâlniri informale care a avut loc miercuri, 5 februarie 2020, în cadrul Comisiei de Agricultură a Camerei Deputaților.

„Casa de Comerț «Unirea», într-un bazin viticol și nu într-un bazin legumicol, (…) a făcut o promisiune de vânzare pentru un depozit și a plătit un avans un milion de euro unei societăți al cărui bun îl avea gajat și avea termen limită până la care să-l achiziționeze – 31 octombrie 2019. În caz contrar, promisiunea de vânzare, practic avansul plătit de Casa Unirea era pierdut”, a precizat oficialul guvernamental.

Potrivit precizărilor făcute de Dumitru, actuala conducere a Ministerului Agriculturii nu ar avea nicio vină că până la 31 octombrie 2019, vechea conducere a instituției guvernamentale citate nu a întreprins „niște diligențe” în a îndrepta situația.

Secretarul de stat a mai adăugat că, în ceea ce privește avansul de un milion de euro, nu ministerul de resort ar putea pierde suma, ci fermierii români. Și asta deoarece s-au investit bani într-un depozit care fusese deja finanțat cu bani de la bugetul statului, pe grupuri de producători la APIA.

„Prima dată ar fi trebuit să se intereseze Minsiterul Agriculturii cu ce sumă a fost finanțat și care a fost cifra de afaceri a acelui depozit pe perioada cât el a funcționat”, a punctat Emil Dumitru.

În ceea ce privește riscul de a pierde suma de un milion de euro, potrivit precizărilor secretarului de stat MADR, acesta nu ar fi primit niciun fel de document scris din partea promitentului vânzător, la sediul Ministerului Agriculturii, prin care ar fi dispus să proroge termenul de decădere 31 octombrie 2019.

În plus, Dumitru a mărturisit că nici ceea ce a plătit Casa de Comerț cu titlu de avans nu mai poate fi reîncasat de către Casa Unirea, pentru că a fost vorba de un bun aflat sub sechestru.

„Casa Unirea a făcut o promisiune de cumpărare și a virat în contul promitentului vânzător suma de un milion de euro pe un bun imobil aflat sub sechestru. Nici promitentul vânzător nu mai poate vira către Ministerul Agriculturii, în speță Casei de Comerț «Unirea», milionul de euro pe care l-a primit cu titlu de avans”, a conchis pe acest subiect secretarul de stat MADR.

„Dacă aveam depozitul acela, era plin cu cartofi la ora actuală”

În contrapartidă la cele spuse de Emil Dumitru cu privire la plata în avans a unui milion de euro pentru achiziția unui depozit, Adrian Izvoranu, fostul președinte al Casei de Comerț «Unirea», și el prezent la discuțiile informale din comisia parlamentară, a replicat că locația depozitului era ideală pentru bazinele legumicole din zonă, fără însă a specifica dacă s-a gândit sau nu la consecințele avansului plătit într-un bun gajat și aflat sub sechestru.

„Bazinul viticol de care spuneți este situat pe o rază de 50 de kilometri. Este cea mai bună poziție. Dumnezeu dacă făcea special poziția aceea, una mai bună nu găsea. Pe o rază de 50 de kilometri este bazinul Matca, este bazinul Valea Buzăului, bazinul Bacău și Vaslui și, peste munte, tot la 50 de kilometri, bazinul Covasna. Toate aceste bazine legumicole sunt furnizoare. Dacă noi aveam depozitul acela, acum era plin cu cartofi la ora actuală. Eram pe un mare plus dacă aveam depozitul în funcțiune. Este vorba de 100 de tone capacitate”, a afirmat Adrian Izvoranu.

Conform precizărilor făcute de reprezentantul MADR în Comisia de Agricultură, ca urmare a raportului întocmit de Corpul de Control al ministrului de resort, Casa de Comerț «Unirea» a avut un la dispoziție un buget de 93 de milioane de euro, care însă, potrivit precizărilor lui Izvoranu, au fost disponibile abia în 1 august 2019. Asta în condițiile în care entitatea era înființată în 30 noiembrie 2018.

Totalul cheltuielilor Casei «Unirea», în primul an de funcționare, așa cum rezultă din balanța de verificare, este de 3.077.733,80 lei, conform datelor prezentate în plenul comisiei parlamentare de Emil Dumitru.

„Au făcut venituri de 829.007,78 lei, cu o cifră de afaceri de 259.340 lei, reprezentând 31,28%. Diferența de 489.087 lei, adică 59% din totalul veniturilor, au reprezentat dobânzile bancare la banii pe care i-au avut plasați. Cheltuielile cu salariile, în anul 2019, la Casa de Comerț Unirea au fost 1.059.065 lei, adică 34,42 la sută din totalul cheltuielilor”, a spus în finalul prezentării, Emil Dumitru.

Sursă foto: Gandul.info

 

Autor

Citește și