De ce au urcat politicienii dealul Patriarhiei. Premierul: „Bineînțeles că am discutat de Catedrală”. Câți bani a înghițit până acum cea mai importantă construcție a BOR

De ce au urcat politicienii dealul Patriarhiei. Premierul: „Bineînțeles că am discutat de Catedrală. Câți bani a înghițit până acum cea mai importantă construcție a BOR
Publicat: 29/04/2014, 09:35
Actualizat: 29/07/2014, 23:57

Premierul Victor Ponta a declarat că la întâlnirea avută, luni, la Patriarhie a discutat și despre Catedrala Mântuirii Neamului, adăugând că nu acesta a fost, totuși, motivul întrevederii cu Patriarhul Daniel.”Aveam demult o invitație a Patriarhului, eu mă văd regulat, ultima dată ne-am văzut înainte să merg în vizită la Papă”, a spus Ponta la România TV.

El a arătat că la întâlnirea de la Patriarhie nu s-a discutat despre bani.

Cel puțin 32 de milioane de euro s-au alocat până acum, din fonduri publice și private, pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului, potrivit unui calcul gândul. Peste o treime din sumă a fost alocată numai de Guvern – 13 milioane de euro. Suma totală acordată viitoarei Catedrale este însă mai mare, reprezentanții Patriarhiei afirmând că încă nu au centralizat câți bani au primit de la credincioși anul trecut. Construcția Catedralei a ajuns aproape la jumătate, astfel că finalizara ei se va face abia la începutul anului 2016, după cum afirmă oficialii Patriarhiei.

25 de milioane de euro afirmă Patriarhia că a primit de la autorități și credincioși, de la începutul construirii Catedralei Mântuirii Neamului și până la 1 ianuarie 2013. La acestea se adaugă alte șapte milioane de euro pe care le-a primit de la Guvern, Primăria Capitalei și alte autorități publice locale, anul trecut și la începutul lui 2014, potrivit datelor obținute de gândul. În total 32 de milioane de euro pentru cea mai importantă construcție a Bisericii Ortodoxe Române.

Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai mare lăcaș de cult din România, care va putea adăposti circa 5.000 de persoane, va fi finalizată în varianta gri – roșu, adică fără finisaje, pictură, gravură și altele, abia la începutul anului 2016, după cum au declarat reprezentanții Patriarhiei pentru gândul. Anul trecut, Patriarhia estima că lucrările de construcție se vor termina până la sfârșitul lui 2014.

Ponta: „Bineînțeles că am discutat despre Catedrală”

După ce moderatorul a conchis că nu este vorba, deci, de o problemă legată de finanțarea Catedralei Mântuirii Neamului , Ponta a afirmat :”Bineînțeles că am discutat despre Catedrală, nu aveam cum să nu vorbim despre Catedrală pentru că este și în proiectul România 100. E un proiect pe care eu îl susțin și de altfel, în fiecare an am alocat o parte din bani, o altă parte a fost dată de credincioșii din țară. Dar nu de asta ne-am văzut, dar sigur că am vorbit și despre Catedrală, cum să nu vorbim, pentru că e un proiect inclus în ceea ce noi am lansat, Strategia România 100″, a spus Ponta.

El a precizat că la Patriarhie s-a discutat și despre organizarea Anului Brâncoveanu.

Premierul Victor Ponta a declarat anterior agenției MEDIAFAX că s-a întâlnit, luni, cu Patriarhul Daniel, alături de ceilalți lideri USD, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea și Daniel Constantin, dar și de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, fără a divulga subiectul discuției.

Întrebat dacă s-a discutat de o suplimentare de fonduri pentru construirea Catedralei Mîntuirii Neamului, Ponta a răspuns negativ.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat la rândul său pentru MEDIAFAX că întâlnirea de la Patriarhie face parte dintr-o tradiție în care Patriarhul invită oficialități, inclusiv pe guvernatorul băncii centrale, „la o masă după Paște”.

În urmă cu o lună, părintele Constatin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat că totalul costului aferent lucrărilor de finalizare a Catedralei Mântuirii Neamului până la stadiul roșu-gri, fără tencuială, dar cu geamuri și uși, este de aproximativ 80 de milioane de euro.

Referitor la graficul de execuție a lucrărilor, Patriarhia a precizat că, în aprilie 2013, a fost finalizată construirea infrastructurii Catedralei Mântuirii Neamului, iar din toamna aceluiași an au început lucrările la suprastructura acesteia. Edificarea viitoarei catedrale patriarhale se estimează a fi terminată în anul 2016.

Potrivit Patriarhiei, în cei trei ani de la începerea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului, sumele plătite către bugetul de stat, reprezentând impozite și contribuții sociale la salariile lucrătorilor de pe șantierul catedralei, TVA, acciză și alte taxe, au fost în valoare de peste 40 milioane de lei, respectiv 9 milioane euro.

Viitoarea catedrală patriarhală este construită din donații și cu sprijin financiar de la bugetul de stat și bugetele locale.

Prin Legea construirii ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului nr. 376 din 2007 se recunoaște caracterul național al proiectului Patriarhiei Române, considerat ca fiind necesar pentru cult și reprezentativ pentru credința majorității poporului român, care, la ultimul recensământ al populației din anul 2011, și-a declarat apartenența la Biserica Ortodoxă Română în proporție de 86 la sută, arată Patriarhia.

Această lege prevede că fondurile destinate construirii ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita sumelor alocate anual cu această destinație prin bugetul Ministerului Culturii și Cultelor, precum și de către autoritățile administrației publice locale.

Departamentul Politic, [email protected]

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar