În plină luptă cu șpaga de la Bacalaureat, un fenomen cât se poate de real și îngrijorător în România, autoritățile împing legea până la limită și riscă, prin bâlbâielile, confuzia și dorința de a monta spectacole televizate, să compromită întregul proces.
Pe de o parte, procurorii și polițiștii spun că au acționat în limita legii, pe de altă parte însă refuză să comenteze sau să ofere explicații pentru tot ce s-a întâmplat ieri. Concret, singura urmare a descinderii de ieri este o anchetă internă în cadrul Poliției dispusă de Ministrul de Interne și un purtător de cuvânt, cel al Poliției Capitalei, suspendat pe perioada acesteia. Gândul a încercat să găsească lămuriri și vă prezintă mai jos filmul evenimentelor.
Întrebările fără răspuns
Descinderea în forță a procurorilor și polițiștilor de vineri, de la liceul „Dimitrie Bolintineanu”, a lăsat mai multe întrebări fără răspuns, precum și percepția că elevii care urmau să fie audiați ca martori, în dosarul de corupție în care directoarea Costica Vărzaru este arestată, au fost supuși unui abuz.
Autoritățile nu au explicat de ce elevii nu au putut să părăsească liceul decât după aproximativ 3 ore, în timp ce în curte îi așteptau două autocare ale Poliției, care păreau gata să îi îmbarce pe toți la grămadă, cu forța.
Oficialii implicați ieri în bâlbâiala privind existența sau nu a mandatelor de aducere pentru elevi și a legitimității acestei operațiuni – procurorul Bogdan Staicu, purtător de cuvânt al Parchetului care a contrazis Poliția, precum și ministrul Afacerilor Interne Radu Stroe, care l-a contrazis pe premierul Victor Ponta, nu au răspuns insistențelor gândul, pentru lămuriri.
Procuror: „Elevii nu au fost ținuți acolo împotriva voinței lor”
Astăzi, un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul București a explicat pentru gândul care a fost procedura în baza căreia cei aproximativ 100 de elevi de la „Bolintineanu” au fost ținuți vineri la liceu și tot ce s-a întâmplat de fapt în operațiunea de ieri a anchetatorilor, coordonată de procurorul de caz Adina Mocioacă.
„Elevii nu au fost ținuți acolo împotriva voinței lor. Nu se luase niciun fel de măsură împotriva lor. Tot ce s-a întâmplat a fost că s-a discutat cu ei despre zilele în care ar putea să vină la audieri. Unii au spus – eu plec în Grecia nu știu câte zile și aș putea să vin în ziua X. Alții au spus – eu vreau astăzi să dau declarații, pentru că vreau să scap și să plec fericit în vacanță”, a explicat procurorul Corina Paraschivescu, de la Parchetul Tribunalului București, pentru gândul.
De altfel, vineri, oficiali din Poliția Capitalei au declarat că au existat mai mulți elevi care au explicat că nu pot sta pentru aceste formalități, pentru că au altceva de făcut – unul dintre ei participa la un concurs, sau se simt rău. Aceștia au putut pleca din liceu.
Practic, ieri anchetatorii susțin că au stabilit cu elevii citați ca martori în dosarul de corupție când pot veni la audieri. Elevii au semnat niște procese verbale de citare, prin care își exprimau acordul să vină la audieri la o dată stabilită împreună cu procurorii.
Pe de altă parte, procurorii aveau pregătite și mandate de aducere, în cazul în care elevii ar fi refuzat să vină la audieri. Aceste mandate nu au fost puse însă în aplicare.
Nimeni nu a explicat până acum de ce au fost însă emise și nu s-a mers pe o altă procedură la fel de legală: citații trimise acasă. Procurorul Corina Paraschivescu susține că aceasta a fost decizia procurorului de caz, pentru a asigura celeritatea procesului de urmărire penală. Nici conținutul mandatelor de aducere nu este cunoscut, Poliția nefăcând publice nici mandatele de aducere și nici mandatul pe care l-a primit din partea procurorului pentru deplasarea efectivă la acel caz.
Conform legii, procurorul poate emite mandat de aducere pe loc. Confuzia creată ieri de oficiali a fost exact asupra existenței acestor mandate de aducere, care nu ar fi existat. Până la urmă, s-a stabilit că mandatele erau pregătite, dar nu au fost folosite.
Autocarele care au băgat spaima în liceeni: „A fost o măsură organizatorică”
Elementele principale care au creat revoltă în rândul elevilor și părinților, precum și percepția că are loc o operațiune prin care niște oameni sunt duși la grămadă la Poliție, au fost cele două autocare pregătite de Poliție, la solicitarea procurorilor Parchetului Tribunalului București, lipsa explicațiilor clare din partea autorităților prezente.
„Nu s-a pus problema că ducem autocarele acolo ca să-i luăm cu forța pe elevi. Au fost aduse din motive organizatorice, ca să nu se piardă timpul. Gândiți-vă că sunt în jur de 250 de elevi în clasa a XII-a, iar noi voiam să audiem ieri în jur de 100. Dacă dintre aceștia, întrebați fiind dacă vor să vină la audieri, ar fi zis 50 că da, vor astăzi? Cu autocarele scuteam timp pierdut cu metroul, cu tramvaiul, poate unii nu înțelegeau unde trebuie să vină la audieri. Intenția nu a fost de a-i speria pe elevi că îi luăm pe toți și îi ducem la Poliție”, a explicat Corina Paraschivescu pentru gândul.
Cu toate acestea, procurorul recunoaște că s-a creat această impresie în rândul publicului: „E vorba de percepția fiecărei persoane în parte”.
Procuror: „Dacă pierzi vremea că unii elevi pleacă în vacanță, unii în afara țării… A fost mai simplu așa”
Existența mandatelor de aducere pregătite pentru a fi puse în aplicare arată însă că procurorii erau gata să îi ducă cu forța la audieri pe elevii care ar fi refuzat cooperarea, astfel că autocarele ar fi fost folosite și în acest sens. Aceasta este însă procedura legală în orice dosar penal. Graba procurorilor și dorința de a arde cât mai rapid etapa audierii martorilor este motivată de faptul că, odată ieșită din arest, directoarea Costica Vărzaru se presupune că poate influența declarațiile martorilor-elevi.
„Se impune o celeritate în dosar, pentru că doamna directoare este arestată doar pentru 29 de zile și are dreptul la prezumpția de nevinovăție. Dacă pierzi vremea că unii elevi pleacă în vacanță, unii în afara țării… A fost mai simplu așa, pentru că i-am găsit pe toți elevii într-un singur loc”, a mai spus Corina Paraschivescu.
Mandat de citare versus mandat de aducere. Care este procedura legală
Procedural, orice persoană implicată într-un dosar penal, fie ca martor, fie ca învinuit, inculpat sau parte vătămată poate fi adusă în fața procurorilor respectând două etape. Primul pas este mandatul de citare a persoanei. Acesta este înmânat persoanei de către Poliție, cu proces-verbal prin care se stabilește data la care persoana se poate prezenta în fața anchetatorilor. Citația poate fi transmisă și prin poștă sau telefonic. Vineri, anchetatorii au ales să înmâneze personal aceste citații pentru audieri elevilor, pentru a stabili cu ei datele la care pot fi audiați și a accelera astfel procedura.
A doua etapă este mandatul de aducere, în cazul în care persoanele citate refuză să se prezinte în fața anchetatorilor sau procurorii au indicii că se impune acest lucru cu rapiditate – există riscul influențării sau al părăsirii localității.
„Citația și mandatul de aducere nu diferă în conținut. În ambele acte se specifică numărul și obiectul dosarului penal în care persoana este chemată la audieri, fără să se intre în detalii. De asemenea sunt scrise calitatea pe care o are persoana respectivă în dosar, locația, data și ora unde urmează să fie audiată. În cazul mandatului de aducere, se solicită Poliției care înmânează mandatul să aducă persoana respectivă la audieri”, a mai explicat pentru gândul Corina Paraschivescu.
Vineri, la „Bolintineanu”, elevii au primit citațiile la audieri și au semnat procese verbale prin care au spus ziua și ora când se prezintă la audieri. Dacă elevii ar fi refuzat să se prezinte la audieri sau să semneze mandatul de citare, procurorul avea mai mult posibilități: el putea emite un nou mandat de citare sau putea emite direct un mandat de aducere. Vineri, mandatele de aducere erau pregătite deja, pentru a accelera procedura.
Potrivit Codului de Procedură Penală, procurorul poate dispune emiterea unui mandat de aducere a unui martor la audiere, pe loc. Specialiștii din parchete, contactați vineri de gândul, au explicat că în cazul „Bolintineanu” procurorii aveau această posibilitate, să emită mandat de aducere pe loc.
„Învinuitul sau inculpatul poate fi adus cu mandat chiar înainte de a fi fost chemat prin citație, dacă organul de urmărire penală sau instanța constată motivat că în interesul rezolvării cauzei se impune această măsură”, se arată în lege.
În general, mandatele de aducere date pe loc se emit în cazul unor grupuri mai mari de persoane dacă procurorul consideră că există un pericol ca aceștia să comunice între ei și să decidă că vor declara același lucru la audieri.
Firul evenimentelor de la liceul „Dimitrie Bolintineanu”
Luni, 1 iulie: Anchetatorii descind la liceu, în timpul probei de limba română de la BACALUREAT 2013. Ei găsesc sume de bani asupra unor profesori supraveghetori, precum și dovezi că subiectele la examen erau rezolvate într-o sală de clasă alăturată, apoi rezolvările erau transmise elevilor.
Marți, 2 iulie: Directoarea liceului, Costica Vărzaru, este arestată preventiv pentru 29 de zile, fiind acuzată de trafic de influență. Alți cinci profesori sunt cercetați în libertate, printre care și profesorul de religie Leonard Petre, care are și funcția de consilier local în sectorul 5 al Capitalei, ales pe listele USL.
Vineri, 5 iulie: Începe proba scrisă la alegere de la BACALAUREAT 2013. Parchetul Tribunalului București anunță că vor avea loc audieri ale elevilor de la „Bolintineanu”, în cazul de corupție în care directoarea liceului, Costica Vărzaru, a fost deja arestată. La liceu sunt trimiși polițiști și procurori, chiar în timpul desfășurării probei de Bac.
Vineri, ora 12.00: La liceu sunt trimise două autocare ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru a transporta elevii la audieri. Purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Alexandru Niculae, anunță că sunt puse în aplicare mandate de aducere la audieri, emise de procurori pe numele elevilor.
Vineri, ora 12.30: Părinții elevilor, dar și diverși trecători se revoltă și se îmbrâncesc cu polițiștii. Ei nu vor să lase autocarele să intre în curtea liceului, însă sunt împrăștiați de polițiști. Negociatorii Poliției le explică că elevii nu vor fi reținuți și nici duși cu forța undeva, ci doar audiați. Părinții încearcă să afle dacă numele copiilor lor se află pe listele anchetatorilor și dacă vor fi duși sau nu la audieri.
Vineri, ora 13.00: Premierul Victor Ponta condamnă operațiunea de la liceu și spune că nu sunt îndeplinite procedurile legale, pentru că, din informațiile pe care le-a primit, nu există mandate de aducere. AVEȚI AICI DECLARAȚIILE LUI VICTOR PONTA.
Vineri, ora 13.50: Operațiunea este anulată. Anchetatorii decid să lase la latitudinea elevilor dacă dau declarații la Poliție astăzi sau dacă vor veni în zilele de la începutul săptămânii viitoare. Elevii sunt puși să semneze doar procese verbale pentru citarea la audieri.
Vineri, ora 14.00: Autocarele MAI sunt retrase de la liceul „Bolintineanu”, iar elevii care nu au dorit să dea declarații anchetatorilor astăzi încep să plece acasă. Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului București, procurorul Bogdan Staicu, anunță că nu au existat mandate de aducere, ci doar mandate de citare. El îl contrazice astfel pe oficialul Poliției Capitalei.
Vineri, ora 17.30: Ministrul Afacerilor Interne Radu Stroe îl contrazice pe premierul Victor Ponta și declară că de fapt procurorii au emis mandate de aducere pentru elevi, însă au decis să nu le mai pună în aplicare. Declarația ministrului vine în sprijinul spuselor Poliției, care susținuse de la bun început acest lucru.
„Poliția, care eu consider că astăzi a lucrat foarte corect, trebuie să execute dispozițiile date de procurori. În orice cauză penală, procurorul este titularul și gestionarul exclusiv al dosarului”, a declarat Radu Stroe.
Vineri, ora 18.00: Procurorul Andrei Solomon, de la Parchetul Tribunalului București, explică pentru gândul că ministrul Radu Stroe se află în eroare: „Nu a fost emis niciun mandat de aducere”.
Vineri, ora 21.00: Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului București, Bogdan Staicu, explică la un post de televiziune că au existat mandate de aducere pentru elevi, dar că nu au fost puse în aplicare. El se contrazice astfel singur, pentru că inițial, în declarația de presă de la prânz, negase acest lucru. Replica dată moderatoarei tv când a fost pus în fața contradicției: „Nu ați priceput adevăratul înțeles al mesajului meu”. Staicu acuză lipsa cunoștințelor de specialitate în cazul presei.
Vineri, ora 22.00: Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, anunță că a cerut o anchetă la Poliția Capitalei, pentru a lămuri modul în care a fost agresat un părinte în fața liceului, precum și implicarea purtătorului de cuvânt Alexandru Niculae în confuzia creată cu procedura legală în cazul elevilor audiați.
Sâmbătă, 6 iulie: Purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Alexandru Niculae, este suspendat temporar din funcție, pe durata anchetei interne ordonate de ministrul Radu Stroe.