De ce când intră în vigoare rețeta electronică
Directorul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Dorin Ionescu, spune că ultimele teste privind implementarea rețetei electronice se vor face până vineri, urmând ca din iunie începe să înceapă pilotarea sistemului.
Ionescu a făcut această precizare joi, la conferința cu tema „Prescripția electronică – etapă în modernizarea sistemului de sănătate românesc. Sănătatea, rețeta de modernizare”, desfășurată în Capitală.
„SIVECO face ultimele teste pentru implementarea prescripției electronice pe care dorim s-o implementăm, experimental, începâd cu 1 iunie. Rețeta electronică face parte din platforma informatică din sistemul asigurărilor de sănătate, instrument complex care ne va ajuta să avem o evidență mai clară asupra controlului și împotriva posibilelor fraude”, a spus directorul CNAS.
Dorin Ionescu a precizat că, într-o primă fază, rețeta clasică și cea electronică vor funcționa în paralel. „Pentru început, vor funcționa ambele sisteme, atât cel electronic, cât și rețeta clasică. Pacientul va avea propriul cod la prescriere și la ridicarea medicamentului. Rețeta este vituală pentru pacienți, dar va fi eliberată și pe hârtie, în cazuri speciale”, a mai spus Ionescu.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Alexandru Rafila a spus că Ministerul Sănătății are ca prioritate pacientul, astfel încât acesta să aibă acces la serviciile medicale care lipsesc sau sunt foarte dificil de accesat și, de asemenea, la medicamentele compensate și gratuite de bună calitate, fără întreruperi.
Medicii care vor intra în sistemul electronic de prescriere vor putea primi bonusuri. Astfel, dacă 75% dintre rețete vor fi în sistem electronic, ei vor primi 100 de lei. Pentru 50-70% dintre prescrieri în sistem electronic, bonusul va fi de 50 de lei.
Cei care nu vor dori să prescrie în sistem electronic ar putea fi sancționați și obligați să achite contravaloarea medicamentelor prescrise.
Tot președintele CNAS preciza la 11 mai, pentru MEDIAFAX, că sistemul privind prescrierea electronică a rețetelor este pregătit să intre în funcțiune la 1 iunie, iar începând din 1 iulie, medicii vor fi obligați să prescrie rețetele în sistem electronic.
Rețeta electronică va face parte dintr-o platformă integrată complexă intitulată „Platforma informatică a asigurărilor de sănătate – PIAS”. Principalele beneficii ale acestei platforme vizează administrarea informatică unitară și managementul deciziilor, creșterea performanțelor în acordarea serviciilor, facilitarea raportării și decontării acestora, dar și monitorizarea și controlul utilizării fondurilor.
Potrivit CNAS, avantajul prescripției electronice este acela că vor fi asigurate siguranța tratamentului și reducerea riscului de complicații prin evitarea erorilor de prescriere și acuratețea informației. De asemenea, un alt avantaj al acestui tip de prescriere vizează predictibilitatea consumului de medicamente și un management performant.