De ce crede fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, că a fost întârziată începerea clasei pregătitoare

De ce crede fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, că a fost întârziată începerea clasei pregătitoare
Publicat: 11/09/2012, 15:49
Actualizat: 22/10/2014, 03:38

Școlile se pregătesc de zor să-i primească pe cei 127.000 de elevi care vor începe peste câteva zile clasa pregătitoare. În timp ce în unele unități de învățământ se mai așteaptă încă mobilierul destinat elevilor, în altele, profesorii învață de zor cum să predea copiilor după un nou concept. Până la 17 septembrie, când începe oficial școala, 5.500 de săli de clasă pregătitoare ar trebui să-I primească pe cei mai mici dintre elevi.

Daniel Funeriu, fostul ministru al Educației și inițiatorul al clasei pregătitoare,a explicat pentru gândul de ce au apărut întârzierile. Funeriu declară că pregătirile efective pentru clasa pregătitoare au început din 2010. „În februarie 2012 s-a finalizat curriculum-ul atât pentru clasa pregătitoare cât și pentru clasa I, care a fost aprobat și prezentat public în martie 2012″, susține fostul ministru.

„În mod evident sunt probleme în administrarea clasei pregătitoare, ivite după preluarea guvernării de USL. Din declarațiile sale văd că și doamna Andronescu a înțeles necesitatea acestei măsuri, așa că eu cred că cele mai multe școli vor fi pregătite pentru noul an școlar astfel încât părinții și cei mici să se simtă bine în prima zi de școală”, a arătat fostul ministru.

Cu toate acestea el susține că școlile au întârziat cu finalizarea clasei pregătitoare din cauza mutării licitațiilor pentru materialele școlare de la euroregiuni la școli, unde a avut loc încredințarea directă. El spune că formarea profesorilor care să predea la clasa pregătitoare era prevăzută pentru luna mai 2012. Funeriu arată însă că achizițiile nu puteau fi începute înainte de 2012 pentru că bugetul de stat nu era aprobat.

„Când USL a preluat guvernarea erau pregătite licitațiile pentru mobilier și pentru jucăriile de învățare, câte o licitație pe fiecare dintre cele 8 euroregiuni, astfel încât toți copiii din România să beneficieze de exact aceleași condiții. Licitațiile erau transparente, pe SEAP, imposibil de fraudat și s-ar fi intrat lejer în termene chiar și dacă ar fi fost contestații. Prima măsură luată de dl Ponta, anunțată chiar de el la Ministerul Educației, a fost să stopeze procedura tansparentă a licitațiilor și să dea acei bani, 50 de milioane lei, școlilor, care să cumpere ele însele mobilierul fără licitație, prin încredințare direct”, susține Daniel Funeriu.

El mai spune că în acest mod nu pot fi controlate toate cele peste 7.000 de contracte pentru mobilier și pentru rechizetele școlare. „Fără îndoială că sunt suspiciuni mari de atribuiri arbitrare de contracte, cu atât mai mult cu cât au fost schimbați pe criterii politice aproape toți directorii de școli”, spune fostul ministru al Educației. Funeriu arată că schimbarea modului în care au avut loc licitațiile a dus la bulversările din sistem și la depășirea termenelor.

„Din păcate a fost dată afară de doamna Andronescu și persoana responsabilă de curriculum, una dintre cele mai competente persoane din România, cu studii la Harvard, doamna Singer”, a dezvăluit Funeriu.

Fostul ministru susține că în introducerea clasei pregătitoare a fost temeinic pregătită și că în doi ani de mandate termenele au fost respectate. „Desigur că regret erorile făcute de USL în ultimele 4 luni, dar sper că lucrurile se vor îndrepta până în prima zi de școală”, a conchis Funeriu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO...
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Legea se schimbă în toată România. Trebuie să ai vârsta minimă de 21 de ani
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea...
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Sfaturile lui Titu Maiorescu pentru tânărul politician Constantin Argetoianu