Prima pagină » Știri » De ce documente aveți nevoie pentru recalcularea PENSIEI. Există și un model de formular-tip pe care trebuie să îl completați

De ce documente aveți nevoie pentru recalcularea PENSIEI. Există și un model de formular-tip pe care trebuie să îl completați

De ce documente aveți nevoie pentru recalcularea PENSIEI. Există și un model de formular-tip pe care trebuie să îl completați

Foarte mulți români sunt interesați de modul în care se va realiza recalcularea mult-așteptată și promisă de autorități a pensiilor. Astfel, cei nemulțumiți pot cere acest lucru printr-o solicitare scrisă, la care trebuie atașate mai multe documente.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.

Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, se arată în articolul 107 din Legea pensiilor.

În ce situații se poate cere recalcularea pensiei

Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează în următoarele situaţii:

– prin adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia

– prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare

– în situația în care se depun documente suplimentare, care nu există la dosarul de pensie, dar care influențează cuantumul drepturilor de pensie.

Pensia recalculată se va acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea.

Ce acte sunt necesare pentru recalcularea pensiei

Pentru recalcularea pensiei, este nevoie ca persoana în cauză să depună o cerere, dar şi o serie de documente la Casa de pensii la care este arondată.

Iată care sunt actele care trebuie depuse pentru recalcularea pensiei, potrivit Casei de Pensii:

– o cerere

– cuponul de pensie

– carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată

– cartea/buletinul de identitate în original și copie.

Pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (cnpp.ro) se găsește formularul pentru cererea de recalculare a pensiei, care poate fi descărcat, printat și completat.

Când mă pot pensiona?

O altă întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat, este ”Când mă pot pensiona?”.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și