Testarea persoanelor pentru coronavirus este importantă pentru a ajuta atât la diagnosticarea acestora, cât și pentru a înțelege cum se răspândește virusul.
Știind cine a fost infectat și unde poate permite serviciului de sănătate devină mai mai eficient, inclusiv în ceea ce privește locurile de la unitățile de terapie intensivă.
Testarea poate contribui, de asemenea, la luarea deciziilor oficiale privind intesificarea sau diminuarea măsurilor de distanțare socială.
Dacă rezultatele testelor relevă că un număr mare de persoane au fost deja infectate cu virusul, este posibil ca măsurile de distanțare socială stricte să nu mai fie necesare.
„Nu putem opri această pandemie dacă nu știm cine este infectat”, a declarat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Testul presupune prelevarea unor probe de la nivelul nasului sau din gâtul, rezultatele fiind apoi trimise într-un laborator pentru a fi analizate pentru secvența genetică specifică coronavirusului.
Un test de sânge poate fi utilizat și pentru pacienții despre care se crede că au avut afecțiunea, dar care s-au recuperat.
Testul de sânge identifică anticorpii produși de organism pentru a lupta împotriva unei infecții, indicând faptul că o persoană poate avea o oarecare imunitate împotriva virusului timp de cel puțin 28 de zile.